Ενέργεια

Να επιδειχθεί πολιτική ωριμότητα

Πενταμερή συνεργασία του ενδιάμεσου χώρου επιδιώκει ο Γ. Περδίκης για τις προεδρικές εκλογές
Γραπτή πρόταση σε ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη για στήριξη κοινού υποψηφίου, απέστειλε ο Πρόεδρος των Οικολόγων

Επίκληση στον πατριωτισμό και στην πολιτική ωριμότητα του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας και της Αλληλεγγύης, με σκοπό τη στήριξη κοινού υποψηφίου στις επόμενες προεδρικές εκλογές, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, μέσω επιστολής που απέστειλε τη Δευτέρα στους αρχηγούς των πέντε πολιτικών κομμάτων.
«Επειδή φαίνεται ότι ο Προέδρος Αναστασιάδης προσβλέπει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας και να συνεχίσει τον ολισθηρό δρόμο των υποχωρήσεων, σας διαβιβάζω την ισχυρή άποψη πολλών πολιτών που αγωνιούν για το μέλλον της Κύπρου ότι, εκτός του ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, Κόμματα ή και Κινήματα οφείλουν να συνεργαστούν και να στηρίξουν κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, προσθέτοντας μεταξύ άλλων, «αντιλαμβάνεστε ότι η οργανωτική ανταπόκριση ενός μεγάλου κόμματος είναι μεγαλύτερη από τεσσάρων ή πέντε μικρότερων κομμάτων με περιορισμένους ανθρώπινους πόνους».
Δεν θα διεκδικήσει
Μια καλή αρχή για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι, σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, η δημόσια δέσμευση των πέντε πολιτικών αρχηγών ότι δεν ενδιαφέρονται προσωπικά να διεκδικήσουν την Προεδρία. Ο ίδιος ο Πρόεδρος των Οικολόγων υπογραμμίζει στην επιστολή ότι είναι ο πρώτος που δεν θα διεκδικήσει την υποψηφιότητα. Μια τέτοια κίνηση, αναφέρει, θα ήταν ένα δυνατό μήνυμα ενότητας, αλτρουισμού και πατριωτισμού, που θα εκτιμηθεί δεόντως από την κοινωνία.
Το πιστεύει το ΔΗΚΟ
Κληθέντες από τη «Σημερινή» να σχολιάσουν την πρόταση Περδίκη, κύκλοι της ηγεσίας του ΔΗΚΟ δήλωσαν πως το κόμμα τους πίστευε και πιστεύει στην προοπτική συνεργασίας του ενδιάμεσου χώρου. «Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε και την επομένη των εκλογών, με την πρωτοβουλία για συνεργασία και υποστήριξη του Μ. Σιζόπουλου.


Επιβεβαιώθηκε το καλοκαίρι με συμβολικές κινήσεις όπως η κοινή αντικατοχική, που διοργανώθηκε φέτος για πρώτη φορά και επιβεβαιώνεται και τώρα με την πρόθεση του ΔΗΚΟ για συνεργασία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου εντός της Βουλής και εντός του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του Κόμματος.


«Από εκεί και πέρα θεωρούμε πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές, όχι μόνο γιατί απέχουμε χρονικά αλλά κυρίως γιατί διανύουμε τον πιο κρίσιμο μήνα στην ιστορία του Κυπριακού, οι εξελίξεις του οποίου θα καθορίσουν το παρόν και το μέλλον του τόπου», κατέληξαν οι ίδιες πηγές.
Οι παράμετροι της ΕΔΕΚ
Σχολιάζοντας στη «Σημερινή» την πρόταση Περδίκη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματός του να εμπλακεί σε ένα διάλογο στη βάση, όπως είπε, δυο παραμέτρων. «Η μια παράμετρος είναι ο συντονισμός στο Κυπριακό ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων και της ενδεχόμενης κατά ορισμένους κύκλους ετοιμασίας συνολικού σχεδίου λύσης του Κυπριακού, το οποίο θα παρουσιαστεί ενώπιον του λαού μέχρι το τέλος του χρόνου», είπε και πρόσθεσε:
«Η δεύτερη παράμετρος είναι η διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας στις επόμενες προεδρικές εκλογές, με κοινό πρόγραμμα και με κοινό υποψήφιο».
Κληθείς να σχολιάσει την προϋπόθεση αυτο-αποκλεισμού που έθεσε ο κ. Περδίκης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε: «Δεν μπαίνουμε από τώρα σε τέτοια συζήτηση. Οι εκ προοιμίου ρήτρες και προϋποθέσεις δεν βοηθούν».
Θετική η Συμμαχία Πολιτών
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Αλέξανδρος Μιχαηλίδης δήλωσε στη «Σημερινή» πως ήδη η Ανώτατη Σύγκλητος του κόμματος αποφάσισε την έναρξη σειράς επαφών, με σκοπό τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου. «Εμείς θεωρούμε πως η επιστολή Περδίκη έρχεται πάνω σε μια προϋπάρχουσα λογική. Είναι όντως κάτι που επιθυμούμε και κάτι πάνω στο οποίο δουλεύουμε», είπε προσθέτοντας:
«Κόμματα και κοινωνία πρέπει να καταλάβουν πως, αν θέλουμε να απαλλαχτούμε από τα χάλια όπου βρισκόμαστε, πρέπει να βρεθεί συνεννόηση. Όσον αφορά την εκλογή υποψηφίου, θα πρέπει η όποια επιλογή να εξεταστεί με σοβαρότητα. Ο εξαρχής αποκλεισμός δεν είναι υποβοηθητικός»
Θερμή και η Αλληλεγγύη
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους δήλωσε στη «Σημερινή» πως θα στήριζε με ενθουσιασμό την ιδέα επιλογής κοινού υποψηφίου από τα πέντε κόμματα. «Δεν έχω καμία ένσταση να δεσμευτούμε γύρω από ένα κοινό πρόγραμμα για το εθνικό καλό», είπε, ωστόσο η ίδια προειδοποίησε πως δεν αποδέχεται τον a priori αποκλεισμό οποιουδήποτε από τους πολιτικούς αρχηγούς.