Ενέργεια

Ανησυχία για άσκηση πιέσεων

Σε στήριξη των Αμερικανών ευελπιστεί ο Ακιντζί, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς «το τελικό στάδιο»
Για κίνδυνο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων προειδοποίησε τα μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αν επιβληθεί πολυμερής, επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα

Λεπτομερούς ενημέρωσης έτυχαν τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με έμφαση να δίνεται στο μείζον θέμα της ασφάλειας. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη σκιά των επαφών του κ. Αναστασιάδη με τον Μπαν Κι-Μουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ανέπτυξε τις θέσεις της ε/κ πλευράς, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους στην παρούσα φάση είναι ανέφικτο να παρουσιάσει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο λύσης που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις.


Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως η πρόταση που έχει υποβληθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ασφάλειας «προσφέρει απόλυτα όλες τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλίδες για το σύνολο του κυπριακού λαού, παρέχοντας απαντήσεις στις όποιες ενδεχόμενες ανησυχίες».


Όσον αφορά το θέμα της πολυμερούς διάσκεψης, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως για μπορέσει κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί, «πρέπει να είμαστε σε ακτίνα λύσης, να υπάρχει από πλευράς προόδου σε όλα τα κεφάλαια εκείνη η υποδομή, έτσι ώστε αν πραγματοποιηθεί μια τέτοια διάσκεψη, να μπορεί να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα».
Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ευελπιστώντας να βρει κατανόηση και στήριξη, κυρίως από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, με τους οποίους αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές


Στόχοι της τ/κ πλευράς είναι αφενός να εκμεταλλευτεί την τριμερή συνάντηση, ασκώντας πιέσεις προς όλες τις κατευθύνεις, προκειμένου η διαδικασία να οδηγηθεί σε πενταμερή διάσκεψη και αφετέρου να βολιδοσκοπήσει διεθνείς παράγοντες για χρηματοδότηση της λύσης, ούτως ώστε να υπάρξει κλείσει το θέμα των αποζημιώσεων στο περιουσιακό.


Στο πλαίσιο των επαφών του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες επαφές με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.
Να αποφευχθούν βεβιασμένες κινήσεις
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε στους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε κομβικό σημείο, και γι’ αυτό επεσήμανε πως πρέπει να αποφευχθούν βεβιασμένες ενέργειες.


Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης έφερε ως παράδειγμα τις σκέψεις που γίνονται για πολυμερή διάσκεψη ή επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα, όπως άλλωστε επιθυμεί διακαώς η τ/κ πλευρά, σημειώνοντας, σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή, πως ένα τέτοιο εγχείρημα, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις για λύση, ενέχει τον κίνδυνο κατάρρευσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας.


Παράλληλα, αφού αναφέρθηκε στην έκθεση του ΔΝΤ και τις εκκρεμότητες εκπόνησης των ερευνών για χρηματοδότηση της λύσης, κάλεσε τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμβάλουν εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Συντονισμός ενόψει τριμερούς
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Σε δηλώσεις του στα αιγυπτιακά ΜΜΕ είπε πως με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο «προετοιμάζουμε την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που θα γίνει στις 11 με 12 Οκτωβρίου».


Το βράδυ της ίδια μέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση 40 περίπου λεπτών και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο επιχείρησαν τον συντονισμό των κινήσεών τους ενόψει και των επαφών που θα έχουν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.


Το «παρών» τους στη συνάντηση έδωσαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ο Κύπριος ομόλογός του Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δήλωσε: «Δεν μπορεί μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού να μιλούμε για ξένες εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ εν έτει 2016».


Χθες ο κ. Τσίπρας είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Τις επόμενες ημέρες, θα γίνει για πρώτη φορά συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Παλαιστίνης.
Το μήνυμα της Αθήνας
Χθες το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισαν: «Είναι βασική προϋπόθεση να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα, λύση δίχως αυτές τις δύο προϋποθέσεις δεν μπορεί να υπάρξει».


Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως η Αθήνα έχει επανειλημμένως μεταφέρει στον κ. Έιντε το μήνυμα ότι «δεν έχει τη θέση του μεσολαβητή που παίρνει ίσες αποστάσεις, αλλά έχει τη θέση του θεματοφύλακα των αξιών των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπάρχουν αξίες, υπάρχουν βασικές αρχές που πρέπει να γίνουν σεβαστές» και ότι σε αυτήν τη διαδικασία «δεν θέλουμε να παίρνουν τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου τα Ηνωμένα Έθνη, πρέπει να προστατεύσουν τις αρχές τους».
Επαφές με Βρετανίδα Πρωθυπουργό
Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν τη Δευτέρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν με τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Μπαν Κι-Μουν, «ο ΓΓ και η Πρωθυπουργός αντάλλαξαν απόψεις για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες στην Κύπρο, συμμεριζόμενοι αμφότεροι την εκτίμησή τους για τη δέσμευση των ηγετών να επιτύχουν λύση εντός του 2016». Σημειώνεται ότι η κ. Μέι θα έχει συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα στο Λονδίνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Οι στόχοι Ακιντζί
Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, ο κ. Ακιντζί επεσήμανε πως δεν πρέπει να αναμένονται θαύματα στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή όπως η δουλειά που θα επιτελεστεί εκεί να ανοίξει τον δρόμο «για το τελικό στάδιο», που αποτελεί στόχο της τ/κ πλευράς. Η πραγματικότητα, επεσήμανε ο κατοχικός ηγέτης, είναι ότι υπήρξε καλή πρόοδος ιδιαίτερα σε τέσσερα θέματα, αλλά υπάρχουν ακόμα θέματα, κάποια σημαντικά και κάποια τεχνικά, που πρέπει να επιλυθούν.


Μεταξύ άλλων ο κ. Ακιντζί είπε πως εάν ο στόχος που επιδιώκεται από τους δύο ηγέτες και κάποια τρίτα μέρη, να υπάρξει πολιτικό πλαίσιο συμφωνίας εντός 2016 επιτευχθεί, κάποια θέματα μπορεί να επιλυθούν μέσα στους πρώτους μήνες του 2017. Στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ακιντζί θα συναντήσει εκτός από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και τον Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.


Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη «Καθημερινή» της Κύπρου, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε δήλωσε πως μοιράζεται την αισιοδοξία των δύο ηγετών και βλέπει λύση μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Ο κ. Έιντε, σύμφωνα με την «Κίπρις», είχε επίσης συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Υπουργός Οικονομικών: «Δεν θα πληρώσουμε και από πάνω την Τουρκία»
Οι τράπεζες των κατεχομένων θα πρέπει να λειτουργούν με τους ίδιους όρους που ισχύουν και στις τράπεζες των ελεύθερων περιοχών, αμέσως μετά τη λύση του Κυπριακού, ανέφερε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στο «Ράδιο Πρώτο» και στην εκπομπή «Όλα στο φως». Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι την επόμενη μέρα της λύσης επιβάλλεται να ισχύουν οι όροι της ΕΚΤ στις τράπεζες των κατεχομένων, όπως θα ισχύουν και στις τράπεζες των ελεύθερων περιοχών.


Περαιτέρω, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε την ανάγκη όπως υπάρξει μια σωστή προετοιμασία, η οποία θα διασφαλίζει πως δεν θα εμφανιστούν οικονομικές τρύπες την επόμενη μέρα της λύσης. Όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση που δίνει η Τουρκία από το 1974 στο ψευδοκράτος, ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να θεωρείται χρέος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται να πληρώσουμε και από πάνω την Τουρκία».