Ενέργεια

Κορυφώνονται οι διπλωματικές επαφές

Πλήρης κατανόηση από τη Μόσχα για τις ε/κ θέσεις, κάλεσε σε λύση χωρίς έξωθεν πιέσεις
Σε «παράλληλη τροχιά» οι διαπραγματεύσεις Έιντε με τις εγγυήτριες δυνάμεις, με σκοπό την προετοιμασία του εδάφους ενόψει της τριμερούς την Κυριακή. Για διαδικασία τύπου Greentree μιλούν οι Τ/κ

Στην κορύφωσή του αναμένεται να φτάσει το διπλωματικό παρασκήνιο στη Νέα Υόρκη μέχρι και την τριμερή συνάντηση της Κυριακής μεταξύ του Γ.Γ του ΟΗΕ, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει τις ενημερωτικές επαφές του με ξένους αξιωματούχους, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε προσπαθεί απεγνωσμένα να ευθυγραμμίσει εκ νέου τα διπλωματικά άστρα, διενεργώντας αφενός επαφές με Έλληνες και Τούρκους αξιωματούχους, προκειμένου να μπει η διαπραγματευτική διαδικασία στο επόμενο στάδιο και αφετέρου με διεθνείς παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της λύσης.


Στην έδρα του ΟΗΕ έφτασε και ο Μουσταφά Ακιντζί, πλαισιωμένος από μια ομάδα Τ/κ «αξιωματούχων», με μοναδικό στόχο να πείσει κυρίως τους Αμερικανοβρετανούς όσο και τον Μπαν Κι Μου να κλειδώσουν οι συγκλίσεις και να οδηγηθεί το Κυπριακό στην «τελευταία του φάση».


Όλες οι πλευρές παραδέχονται εμμέσως πλην σαφώς πως εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ερμηνεύεται και η μετακίνηση του χρονικού ορίζοντα επίλυσης, τον οποίο τόσο ο Έιντε όσο και ο Ακιντζί τοποθετούν τώρα μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Συμπαράσταση από Μόσχα
Στην 25λεπτη συνάντηση της Τρίτης, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Ρώσο αξιωματούχο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.


«Από πλευράς του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών υπήρξε πλήρης κατανόηση», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συνάντηση, αναφέρεται: «Η Ρωσία υποστηρίζει μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό, προς το συμφέρον και των δυο κοινοτήτων της Κύπρου και χωρίς πίεση έξωθεν».
Άρχισε επαφές ο Ακιντζί
Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος βρίσκεται ήδη με την αντιπροσωπία του στις ΗΠΑ, είχε συνάντηση το απόγευμα με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Πριν από αυτή τη συνάντηση, ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί είχε επαφή με τον Βρετανό Μόνιμο Αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη Πίτερ Γουίλσον.


Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», ο κ. Ακιντζί θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης για τα μέλη του. Πάντως, αίσθηση προκαλούν οι αναφορές της τ/κ εφημερίδας «Χαβαντίς», η οποία, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, σημειώνει πως στη Νέα Υόρκη μπορεί να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις και συγκεκριμένα πρόσκληση από τον Γενικό Γραμματέας του ΟΗΕ προς τους δύο ηγέτες, για μια διαδικασία στο εξωτερικό τύπου Greentree.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Νέα Υόρκη αναμένεται να προετοιμαστεί το έδαφος για μια πολυμερή διάσκεψη, στην οποία θα συζητηθούν οι εγγυήσεις και η ασφάλεια, και να διαμορφωθεί η συνέχιση της διαδικασίας.
Σε ρόλο γεφυρωτή ο Έιντε
Τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της μονόωρης συνάντησης της Τρίτης μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και του Ειδικού Σύμβουλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.


«Η Ελλάδα διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο κι είναι πολύ υποστηρικτική στις προσπάθειες που καταβάλλουμε τώρα, προετοιμαζόμενοι για μια λύση στην Κύπρο», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Έιντε, ο οποίος υπενθύμισε ότι την Κυριακή είχε επαφή και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο θα συναντήσει εκ νέου.


«Βασικά, τώρα συνομιλώ με τους σχετικούς παίκτες, για να δούμε πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για τη στιγμή που αυτά τα θέματα θα βρίσκονται πραγματικά στο κέντρο της προσοχής», πρόσθεσε ο Νορβηγός διπλωμάτης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η συζήτηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις για τη στιγμή που θα εμπλακούν, βρίσκεται σε «παράλληλη τροχιά».
Μικρό βήμα η τριμερής
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης που να ανταποκρίνεται στα αισθήματα ασφάλειας όλου του κυπριακού λαού, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα στο νησί.
Κληθείς να εκφράσει την εκτίμησή του για το αποτέλεσμα της επερχόμενης τριμερούς, ο κ. Έιντε τη χαρακτήρισε ως «ένα βήμα σε μια μακρά διαδικασία», σημειώνοντας πως «από μόνη της δεν αποτελεί κάτι το αποφασιστικό, όμως είναι σημαντικό να υπάρξει αυτή η συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν οι επιλογές για το επόμενο διάστημα».
Αναζητώντας χρηματοδότηση
Ερωτηθείς για τα μηνύματα που ο ίδιος αποστέλλει και λαμβάνει από τους ξένους ηγέτες, ο Νορβηγός διπλωμάτης υπογράμμισε πως όλοι ανεξαιρέτως δηλώνουν ότι έφτασε η στιγμή που το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί. «Ο ρόλος μου είναι να τους λέω πως μπορούν να είναι υποβοηθητικοί στη διαδικασία με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων - στο τέλος - και με οικονομικές συνεισφορές», είπε προσθέτοντας, «δημιουργώντας το ταμείο που χρειαζόμαστε για να χειριστούμε τόσο τα θέματα αποζημιώσεων περιουσιών, αλλά και άλλα αρχικά θέματα, αν φτάσουμε στο σημείο όπου τελικά βρεθεί λύση».
Οι προβληματικές «εκκρεμότητες»
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ παραδέχθηκε πως σε ρεαλιστική βάση εκκρεμούν ακόμη σημαντικά θέματα, τα οποία θα πρέπει να ξεπεραστούν. Όσον αφορά την εφαρμογή της λύσης, επεσήμανε πως θα ήταν τραγωδία αν υπάρχει πολιτική συμφωνία χωρίς να είναι έτοιμες οι προετοιμασίες. Σε αυτό το πλαίσιο έφερε ως παράδειγμα το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την εφαρμογή του ευρώ και τη λειτουργία της ομοσπονδιακής αστυνομίας.


Σε ερώτημα, αν αναφέρεται στο έγγραφό του με τα 103 σημεία πού υπάρχουν εκκρεμότητες, είπε ότι αυτές κατ’ ακρίβεια δεν είναι διαφωνίες, αφού γενικά οι πλευρές είναι σε συμφωνία, αλλά αποτελούν πρακτικά ζητήματα. Ως παραδείγματα ανέφερε την ανάγκη «η Ομοσπονδιακή Ενωμένη Κύπρος» να έχει ξεκάθαρους κανόνες για τη μετανάστευση και να μπορεί να εκδώσει αμέσως στον κόσμο διαβατήρια.
«Αν εκδώσει νέα διαβατήρια, πρέπει να γνωρίζει ποιο θα είναι το σύμβολο του κράτους», είπε.
Συνάντηση Τσίπρα-Μπάιντεν
Την ίδια ώρα, θετική αντιμετώπιση φαίνεται πως είχαν οι απόψεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε την Τρίτη συνάντηση 35 λεπτών με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων το Κυπριακό.


Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε προς τον Αμερικανό αξιωματούχο πως μια ενδεχόμενη λύση θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή, ενώ τόνισε πως το Κυπριακό είναι ζήτημα κατοχής και ζήτημα ασφάλειας, και πρέπει να βρεθεί μία διευθέτηση η οποία θα επιλύει όλα τα θέματα ασφάλειας στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης, που θα προκύψει από συνομιλίες ανάμεσα στις δύο κοινότητες.


Ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα, σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είναι η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, το οποίο και χαρακτήρισε ως το μεγάλο αγκάθι για τη λύση. Διπλωματική πηγή ανέφερε επίσης ότι η άποψη που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, σε σχέση με τις συνομιλίες, ήταν να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο ηγέτες να βρουν τη λύση.
Δεν μίλησε για το Κυπριακό ο Ερντογάν αλλά το ανέφερε η Τερέζα Μέι
Ένδειξη της αμετακίνητων προθέσεων της Άγκυρας στο Κυπριακό πρέπει να θεωρείται η απόφαση του Ερντογάν να μην κάνει οποιαδήποτε αναφορά επ’ αυτού κατά τη διάρκεια της ομιλίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αντιθέτως, αναφορά στο Κυπριακό, έστω και χλιαρή, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, έκανε η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως η χώρα της θα επιδιώξει «την επίλυση συγκρούσεων σε χώρες παντού στον κόσμο, από την Κολομβία και την Κύπρο, μέχρι τη Σομαλία και την Υεμένη».