Δεν άντεξε τα ψέματα ούτε ο Ακιντζί...

Aποκρύψεις εγκλημάτων της Τουρκίας, παραπλανήσεις της διεθνούς κοινότητας για την πραγματική κατάσταση στις συνομιλίες, τεράστια απο-ενοχοποίηση της Τουρκίας, είναι ό,τι συνθέτουν και χαρακτηρίζουν την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε στους ξένους αντιπροσώπους, ως να μιλούσε μπροστά σε ακτίβ του Δημοκρατικού Συναγερμού ή του ΑΚΕΛ.


Ούτε ο Μουσταφά Ακιντζί δεν άντεξε την παραπλάνηση και κατήγγειλε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «δεν έκαμε σωστή αναφορά σε κάποιες συμφωνίες στις οποίες έχουμε καταλήξει». Αυτή και μόνο η αναφορά του κατοχικού ηγέτη, αποδεικνύει ότι ο Πρόεδρος είπε ψέματα στους ξένους αντιπροσώπους και παρουσίασε «συμφωνία», η οποία μόνο στο μυαλό και στις ψευδαισθήσεις του υπάρχει.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε κάμποσους «σεβασμούς» προς παραδεδεγμένες αρχές, τις οποίες η τουρκική πλευρά δεν μπορεί να αμφισβητήσει, αλλά δεν παρουσίασε καμία συμφωνία έμπρακτης εφαρμογής τους. Δικαίως οργίστηκε ο Ακιντζί για τη διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας.


Ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε ως συμφωνία, «επιβεβαίωση ότι η Ενωμένη Κύπρος θα έχει μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη κυριαρχία και ιθαγένεια». Ψεύδος. Ο Ακιντζί δήλωσε πως η κυριαρχία θα ασκείται από τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, δηλαδή από τα δύο συνιστώντα κράτη. Ως συνέπεια τούτου, το τουρκοκυπριακό κράτος θα δικαιούται να ζητά στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία, με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να ασκεί ρόλο γλάστρας. Αυτό λέγεται συνομοσπονδία.


Ο Νίκος Αναστασιάδης ψευδώς δηλώνει ότι εξασφαλίστηκε για όλους τους Κυπρίους ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας και άσκησης επαγγέλματος. Η τουρκική θέση σαφώς λέγει ότι το τουρκοκυπριακό κράτος θα έχει, από την πρώτη ημέρα, πλειοψηφία πληθυσμού και γης. Πώς συνάδει τούτο με το ονειροπόλημα Αναστασιάδη, ότι έχει εξασφαλιστεί το δικαίωμα εγκατάστασης;


Ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζει ως συμφωνία «τον πλήρη σεβασμό του δικαιώματος του ατόμου στην περιουσία». Από τον σεβασμό, μέχρι την εφαρμογή, υπάρχει απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου. Η τουρκική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στην αδιάλλακτη θέση της στο περιουσιακό.


Ούτε μια συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί, πλην σε εκείνα τα σημεία τα οποία είχαν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ, και σε όσα ο Νίκος Αναστασιάδης παραχώρησε στους Τούρκους. Ούτε ο εποικισμός αποτρέπεται, ούτε αποκατάσταση της δημογραφικής σύνθεσης του πληθυσμού επετεύχθη. Ούτε η παραμικρή μετακίνηση της τουρκικής πλευράς έχει καταγραφεί στα κρίσιμα θέματα των εγγυήσεων, της άμεσης αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και του περιουσιακού.


Αντίθετα. Η τουρκική πλευρά κατέθεσε χειρότερες προτάσεις, που παραπέμπουν σε συνομοσπονδία, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά υποχώρησε αποδεχόμενη την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση και την επιστροφή της Αμμοχώστου, μετά τη λύση.


Τι επιχειρεί να αποδείξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παραπλανώντας και ζωγραφίζοντας εικόνες που μόνο στην πολιτική φαντασία υπάρχουν;


Αποδεικνύει ότι είναι έτοιμος να αποδεκτεί και να υπογράψει λύση, όποια και αν είναι αυτή, έστω και αν διαρκέσει μόνο μία ημέρα...