Ο αφόρητος εκβιασμός από τον Νορβηγό… ντε Σότο!

Ο εκάστοτε Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ έχει ξεκάθαρο ρόλο: Να συνεργεί αντικειμενικά και να συμβάλλει απροκατάληπτα, ώστε τα μέρη να διαπραγματεύονται κατά τρόπον που να οδηγήσει σε λύση. Ο Νορβηγός διπλωμάτης Έσπεν Μαρθ Έιντε νομίζει, αφελέστατα, ότι θα κτίσει διεθνή καριέρα αναλώμασι και στις πλάτες του κυπριακού λαού. Από την πρώτη μέρα του διορισμού του συμπεριφέρεται ως εάν εδώ να κατοικούν ιθαγενείς της Γης του Πυρός. Με αλαζονεία, προκλητικότητα και εκτός των ορίων των εντολών που έλαβε από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ξεφούρνισε μέχρι σήμερα απίστευτες βλακείες και προέβη σε πρωτοφανείς γελοιότητες. Μας είπε προ έτους και πλέον ότι στις συνομιλίες απέμεινε μόνο ένα... μίλι! Ακολούθως, ως μαιθητευόμενος μάγος και εκπαιδευόμενος αστρολόγος αναφέρθηκε σε συναστρίες και στοίχιση των... άστρων και των πλανητών, που δείχνουν τον δρόμο της επίλυσης του Κυπριακού. Προέβλεψε ετοιμασία Συντάγματος πριν από ένα χρόνο και δημοψήφισμα τον περ. Μάρτη!


Με επανειλημμένη αρθρογραφία υποδείξαμε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι όφειλε να πει δυο αψές κουβέντες στον αχαρακτήριστο Νορβηγό. Δεν το έπραξε ή αν το έπραξε με ευγένεια, ο Νορβηγός το εξέλαβε ως χάδι στ’ αφτιά του. Υποβάλαμε έντονα ξανά και ξανά ότι ο Έιντε δεν δικαιούται να υπερβαίνει τους όρους εντολής του και δεν νομιμοποιείται να υποδεικνύει στις πλευρές τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν. Προπάντων, δεν μπορεί να εκβιάζει, να απειλεί ή, χειρότερα, να εκλαμβάνει τον κυπριακό λαό ως εσμό άνοων αμνοεριφίων, που μπορεί να τα σελαγίζει ο ανόητος Νορβηγός γιδοβοσκός. Ιδού, λοιπόν, που ο ακαταλόγιστος, πλέον, Έιντε ξαναχτυπά, επειδή η ασυδοσία και η αλαζονεία του δεν ανακόπηκαν όταν έπρεπε. Λίγες μόνο ώρες πριν από τη σημερινή τριμερή συνάντηση Μπαν, Αναστασιάδη και εγκάθετου της κατοχής, ο Νορβηγός μαθητευόμενος μάγος εκδηλώθηκε με έναν απίστευτα προκλητικό και εξοργιστικό τρόπο.


Σύμφωνα με τ/κ Μέσα, μετά από συνάντησή του με τον υποτελή της κατοχής Ακιντζί, ο Έιντε μίλησε για την πιο καλή ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε τη σημασία οι δύο πλευρές να αξιοποιήσουν την πρόοδο που φαίνεται να έχει σημειωθεί, διαφορετικά, είπε με εκβιαστικό και απειλητικό τρόπο, θα υποχρεωθούν να δώσουν λογαριασμό γιατί δεν χρησιμοποίησαν την ευκαιρία που είχαν στα χέρια τους. Σε ποιον ή ποιους θα δώσουν... λογαριασμό οι Κύπριοι; Γιατί να δώσουν λογαριασμό; Οι Κύπριοι θα ζήσουν και θα υποστούν τις επιπτώσεις μιας πιθανής λύσης, όχι ο Νορβηγός μαθητευόμενος αστρολόγος και εκβιαστής. Συνεπώς, δικαιούνται να έχουν ερωτηματικά, αμφιβολίες και υποψίες ακόμα και για τα κίνητρα όλων όσοι επείγονται να κλείσει το Κυπριακό με όποια λύση.


Οι Κύπριοι απαιτούν λύση ευρωπαϊκών προδιαγραφών, στηριγμένη στις δημοκρατικές αρχές και αξίες της Ευρώπης, στις τέσσερεις βασικές ελευθερίες και στο κοινοτικό κεκτημένο. Μέχρι στιγμής, όσα αποκαλύπτονται επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους των Κυπρίων. Ότι, δηλαδή, τεχνουργείται ένα χειρότερο σχέδιο Ανάν, με εξωφρενικές παρεκκλίσεις από τις αρχές της ΕΕ και του ΟΗΕ. Τι επιχείρησε, λοιπόν, ο Νορβηγός μαθητευόμενος αστρολόγος και τώρα αδίστακτος εκβιαστής; Εμφανώς ζήλωσε τη δόξα και τους τρόπους εκείνου του άθλιου ντε Σότο, προκατόχου του Έιντε. Και εκείνος επιχείρησε πλειστάκις με ειρωνείες, εκβιασμούς και απειλές να μας μπήξει το τερατούργημα Ανάν. Ευτυχώς, ο κυπριακός Ελληνισμός το απέρριψε και διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία.


Ο εκβιασμός εκ μέρους του Έιντε είναι απαράδεκτος, απορριπτέος και καταδικαστέος. Αναμένουμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ή τον Κυβ. Εκπρόσωπο να αντιδράσουν στην αθλιότητα Έιντε, να τον επαναφέρουν στην τάξη και να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού, που ο Νορβηγός προσβάλλει και απαξιώνει κατά τρόπον αγενέστατο. Ο κυπριακός λαός δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν! Παρά μόνο στις επόμενες γενιές, που δικαιούνται να ζήσουν σε μια ευρωπαϊκή Κύπρο απαλλαγμένη από τον τουρκικό ζυγό, μέσα σε συνθήκες ελευθερίας και δημοκρατίας. Ο Νορβηγός... ντε Σότο καλείται να μαζέψει την επτάπηχη γλώσσα του και να σεβαστεί, επιτέλους, τους Κυπρίους.