Ενέργεια

Προετοίμασαν την τριμερή του Καΐρου

Βήματα προόδου για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα

Τη δέσμευσή τους για συνέχιση και διεύρυνση της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου επανέλαβαν την Παρασκευή, στη Νέα Υόρκη, οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών Νίκος Κοτζιάς, Ιωάννης Κασουλίδης. Κύριο αντικείμενο της τέταρτης συνάντησης των τριών αξιωματούχων ήταν η προετοιμασία της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής του Καΐρου, που θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Οκτωβρίου.


Παράλληλα, εξέτασαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην υλοποίηση των έργων που συμφωνήθηκαν κατά τις προηγούμενες τριμερείς Συνόδους Κορυφής, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας και της γεωργίας. Κοτζιάς, Κασουλίδης και Σούκρι εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την πρόσφατη διεξαγωγή της Συνόδου της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, ως φόρουμ για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής και συζήτησαν για όλες τις περιφερειακές κρίσεις της περιοχής, όπως η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, καθώς και η επικρατούσα κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη.
Κρατώντας την παράδοση


Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Ιωάννης Κασουλίδης υπενθύμισε ότι από την αιγυπτιακή Μόνιμη Αντιπροσωπία στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε η ιδέα της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου εδώ και δύο χρόνια, «και θέλουμε να κρατήσουμε αυτή την παράδοση για να γίνεται επιπροσθέτως των άλλων συναντήσεων μια συνάντηση εδώ στη Νέα Υόρκη».


Ενωρίτερα, ο κ. Κασουλίδης προήδρευσε συνεδρίας της Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας. Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως έγινε και ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα στο Συριακό, και εκφράσαμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας».
Αναφορά στο Κυπριακό


Αναφορικά με το Κυπριακό, οι τρεις Υπουργοί εξέφρασαν την ακλόνητη υποστήριξή τους στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης, η οποία, όπως τονίστηκε, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τις προσδοκίες των ίδιων των Κυπρίων, χωρίς διευθετήσεις ασφαλείας που να παρέχουν δικαίωμα ξένης στρατιωτικής επέμβασης.
Υπογραφές εταιρειών στη Δυτική Ελλάδα


Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αξίζει να σημειωθεί πως γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ελλάδας Μιχάλης Βερροιόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δήλωσε τις προηγούμενες μέρες πως «Είμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που εκκρεμούν (Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος) ενώ, έως το τέλος του 2016, θα ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου». Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΠΕ, είπε πως γίνεται η προετοιμασία των επόμενων βημάτων στον χώρο της έρευνας, με στόχο την εξασφάλιση μέγιστης συμμετοχής επενδυτών.