Ενέργεια

Επικίνδυνα αναξιόπιστος ο Έιντε

Έκκληση στον Αναστασιάδη να αξιοποιήσει την εμπλοκή του Γ.Γ. του ΟΗΕ για άσκηση πιέσεων στην Άγκυρα
Εύλογοι προβληματισμοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον ρόλο και τη στάση του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ υπέρ των τουρκικών θέσεων στο παρασκήνιο της τριμερούς

Στο κενό έπεσαν τελικά οι προσδοκίες του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και οι μεθοδεύσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για επιβολή χρονοδιαγραμμάτων στο Κυπριακό και τροχοδρόμηση μιας πενταμερούς διάσκεψης. Η στάση που κράτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της τριμερούς της Κυριακής άφησε απόλυτα ικανοποιημένη τη Λευκωσία, καθησυχάζοντας παράλληλα τις ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Σημερινής», κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ακιντζί αρχικά επέμενε πεισματικά στον καθορισμό πενταμερούς διάσκεψης ώς τα τέλη Οκτωβρίου, διαχωρισμό κεφαλαίων, οδικό χάρτη και συμφωνία έως το τέλος του έτους, έχοντας ως σιωπηλό συμπαραστάτη των θέσεών του τον κ. Έιντε.


Άμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, αφού προέβη σε αξιολόγηση και των 6 κεφαλαίων παρουσιάζοντας τις συγκλίσεις και αποκλίσεις, απέρριψε από τη μια τα αιτήματα Ακιντζί για οδικό χάρτη αλλά και τη διασύνδεση του εδαφικού με την ασφάλεια, επιμένοντας σε διασύνδεση με το περιουσιακό.


Εμφανώς ενοχλημένος από την έκβαση της συζήτησης, ο κ. Ακιντζί αρνήθηκε αρχικά να σταθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δίπλα στον Μπαν Κι Μουν, κατά τη διάρκεια της κοινής δήλωσης. Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες, φέρεται να έστρεψε τα πυρά του και προς τον κ. Έιντε, κατηγορώντας τον ότι τον ξεγέλασε.


Η τελευταία αυτή επισήμανση εγείρει εκ νέου προβληματισμούς για τον μεροληπτικό ρόλο του Νορβηγού διπλωμάτη αλλά και την παρασκηνιακή του δράση υπέρ των τουρκικών συμφερόντων. Οι ανησυχίες για τον ρόλο του Έιντε ενισχύονται και από το γεγονός ότι ο Νορβηγός διπλωμάτης θέλει, μεταξύ άλλων, να διασφαλίσει τη συνέχιση του ρόλου του και με τον διάδοχό του Μπαν Κι Μουν.
Υπερβολικές οι ανησυχίες
Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, υποστήριξε πως τελικά δεν είχαν πραγματικό λόγο οι αβάσιμες και υπερβολικές, όπως τις χαρακτήρισε, ανησυχίες για το τι θα έπραττε στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


«Τώρα εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα και να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συμφωνία, στη βάση ενός λογικού συμβιβασμού, για να τερματιστεί η κατοχή το συντομότερο δυνατόν», είπε ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας ότι «εξακολουθεί να υπάρχει και η ανάγκη η Τουρκία να λάβει εκείνες τις απαραίτητες αποφάσεις, ιδιαίτερα σε ζητήματα ασφάλειας, εγγυήσεις και στο εδαφικό».
«Να αναθεωρήσει η Άγκυρα»
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μίλησε για διάψευση εκείνων που επένδυαν ελπίδες στον Μουσταφά Ακιντζί, αναμένοντας χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι, βλέποντας την αντίδραση του κ. Ακιντζί, προβληματίζεται για το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του ΟΗΕ προκειμένου να διατηρήσει τις ισορροπίες και τις δύο κοινότητες ικανοποιημένες.
Πλασιέ των Τούρκων ο Έιντε
«Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, δυστυχώς έχει επανειλημμένα ξεπεράσει τα εσκαμμένα και έχει συμπεριφερθεί ως πλασιέ των τουρκικών θέσεων», δήλωσε στη «Σημερινή» ο Διευθυντής Επικοινωνίας του ΔΗΚΟ, Γιώργος Γεωργίου, επισημαίνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις ο κ. Έιντε έχει υιοθετήσει και δημόσια έχει εκφράσει απαράδεκτες τουρκικές θέσεις, αναφορικά με το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, αλλά και για μια σειρά άλλων θεμάτων.


«Τελευταίο κρούσμα της απαράδεκτης συμπεριφοράς του αξιωματούχου του ΟΗΕ ήταν, όταν εξαπέλυσε απειλές ότι οι δύο πλευρές θα "λογοδοτήσουν", εάν δεν αρπάξουν τη δήθεν ευκαιρία. Δεν γνωρίζουμε εάν όντως ο κ. Έιντε υποσχέθηκε στον κατοχικό ηγέτη ότι θα του διασφάλιζε ικανοποίηση των απαράδεκτων αξιώσεών του, αλλά το ιστορικό της συμπεριφοράς του δεν αποκλείει τίποτα».
Σχετικά με την ενεργότερη ανάμειξη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη διαπραγματευτική διαδικασία, το ΔΗΚΟ σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ζητήσει από τον κ. Μουν να ασκήσει τις όποιες δυνατότητές του, για να πιέσει την Τουρκία να αποδεχθεί κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
Επικίνδυνος για τις συνομιλίες
Μιλώντας στη «Σ», ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε πως η απαίτηση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ θα πρέπει να είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, των εποίκων, η κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων. «Εάν δεν λάβει τις κατάλληλες απαντήσεις, τότε θα πρέπει ζητήσει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης», δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος, υπογραμμίζοντας πως τα συγκεκριμένα αιτήματα θα διαβιβαστούν από το κόμμα του και προς τον ίδιο τον Πρόεδρο.


«Ο κ. Έιντε προσπάθησε γι' ακόμη μια φορά να διαδραματίσει ρόλο στα παρασκήνια», αναφέρει σε ανακοίνωση το κόμμα, προσθέτοντας ότι «σε πολλές περιπτώσεις είναι εμφανής η φιλοτουρκική στάση, η οποία τηρεί, και η προσπάθειά του να προωθήσει τις τουρκικές θέσεις. Είναι επικίνδυνος για την πορεία των συνομιλιών», τόνισε ο κ. Σιζόπουλος.
«Να αντικατασταθεί»
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ανάγκη μεταβίβασης των ευθυνών στην Άγκυρα από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Αντιπρόεδρος της Συμμαχία Πολιτών Σίμος Αγγελίδης δήλωσε στη «Σημερινή» ότι «σαφώς θα πρέπει να εμπλακεί άμεσα η Τουρκία στα κεφάλαια όπου δεν παρατηρείται πρόοδος.


Ερωτηθείς για τη στάση του Νορβηγού διπλωμάτη, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «ο Έιντε, όπως και προηγούμενοι διαμεσολαβητές, με τις πράξεις και τοποθετήσεις τους προκαλούν και εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με την αντικειμενικότητά τους. Είναι αδιανόητο στο στάδιο αυτό των διαπραγματεύσεων να αφήνονται υπόνοιες για επίρριψη ευθυνών και έμμεσα να εισάγονται αναφορές περί χρονοδιαγραμμάτων, κάτι το οποίο η ε/κ πλευρά σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται», είπε, προσθέτοντας:


«Καλό θα είναι, αφού έχει πληγεί η αξιοπιστία του, να γίνουν σκέψεις για ανάκληση και αντικατάστασή του από κάποιον τρίτο, αμερόληπτο και πιο αντικειμενικό».
«Αναξιόπιστος ο Έιντε»
Σε δηλώσεις της στη «Σημερινή», η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους επεσήμανε πως οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως διατυπώθηκαν είναι πολύ σωστές και δίνουν τη σωστή διάσταση.


«Εάν όντως ο Πρόεδρος θέλει να κινητοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, οφείλει αφενός να αλλάξει πολιτικές μέσα στην Ε.Ε. απαιτώντας την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκίας και, αφετέρου, να απευθυνθεί στον ΟΗΕ προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση της η Άγκυρα», είπε η κ. Θεοχάρους.


Όσον αφορά τον ρόλο του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ, επεσήμανε πως πέραν πάσης αμφιβολίας έχει αποδειχθεί η αναξιοπιστία του και η κακοήθεια τού Ακιντζί να εφαρμόζει τη μαξιμαλιστική συμπεριφορά της Άγκυρας.
«Παραπληροφορήθηκε ο Μουν»
«Επιβεβαιώνεται ότι υπήρχε σχεδιασμός οδικού χάρτη για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης και κατ' αρχήν συμφωνία, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι υπήρχε συνεννόηση μεταξύ Ακιντζί και Έιντε», δήλωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας: «Υπήρχε και παραπληροφόρηση του Μπαν Κι Μουν σε ό,τι αφορά το μέγεθος των δυσκολιών της διαπραγμάτευσης.


Εκτιμούμε πως μπροστά σε αυτήν την έκπληξη μετά τη ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο Γενικός Γραμματέας αναγκάστηκε να υποχωρήσει προκειμένου να μην πέσει στην παγίδα Έιντε-Ακιντζί». Ερωτηθείς κατά πόσον τίθεται θέμα αποχώρησης του Νορβηγού διπλωμάτη, ο κ. Περδίκης είπε πως οι Οικολόγοι θα αναμένουν πρώτα την ενημέρωση από τον Πρόεδρο και θα επανέλθουν.
«Στο απυρόβλητο η Τουρκία»
Διαφοροποιώντας τη θέση του από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωσή του σημείωσε: «Μα, πώς μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όταν ο κύριος υπαίτιος, η Τουρκία, έμεινε γι' ακόμα μια φορά στο απυρόβλητο και όταν η δέσμευση παραμένει για λύση στη μορφή Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας; Το ΕΛΑΜ τονίζει ότι για να εκφράσει ικανοποίηση, θα πρέπει στη θέση του Ακιντζί, τον οποίο παρουσιάσαμε διεθνώς γι' ακόμα μια φορά ως ισότιμο συνομιλητή, να βρίσκεται η Τουρκία».