Ενέργεια

Προχωρούν ακάθεκτοι στα ενεργειακά

East Med και Euroasia Interconnector στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ αύριο στην Αθήνα
Ο αγωγός προς Αίγυπτο αποτελεί στην παρούσα φάση την πιο βιώσιμη επιλογή, δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε Ενεργειακό Φόρουμ του Λονδίνου, αφήνοντας, όμως, ανοιχτό το παράθυρο στην Τουρκία

Η προώθηση των ενεργειακών διασυνδέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της νέας τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που είναι προγραμματισμένη για αύριο στην Αθήνα.


Στην εν λόγω συνάντηση, που αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της συνάντησης των ηγετών των τριών χωρών που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στη Λευκωσία, θα συμμετέχουν συγκεκριμένα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Yuval Steinitz.


Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ των ενεργειακών έργων που βρίσκονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων των τριών χωρών, είναι η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med, που θα μεταφέρει τα κοιτάσματα αερίου από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ελλάδα και εν συνεχεία προς την Ιταλία, ενώ το δεύτερο έργο είναι το καλώδιο EuroAsia Interconnector. Αμφότερα τα έργα έχουν ενταχθεί και στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest, PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά
Μέχρι σήμερα, οι πρώτες τεχνικές μελέτες που έχουν γίνει, καταδεικνύουν ότι από κατασκευαστικής πλευράς είναι και τα δυο εφικτά και υλοποιήσιμα. Αναλυτικά, ο αγωγός φυσικού αερίου σχεδιάζεται να μεταφέρει έως και 16 δις κυβικά μέτρα αερίου ετησίως από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ-Κύπρος) προς την Ιταλία μέσω Ελλάδας.


Η χάραξη περιλαμβάνει 200 χλμ υποθαλάσσιου αγωγού από τη Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο, 700 χλμ υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη, 400 χλμ υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο και 600 χλμ χερσαίου αγωγού από την Ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό Ποσειδών, στη Θεσπρωτία.


Αντίστοιχα, η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας σχεδιάζεται με ενδιάμεσο σταθμό τη θέση Κορακιά στην Κρήτη και από εκεί με υποβρύχιο καλώδιο προς την Αττική. Το έργο συνδέεται εκ των πραγμάτων και με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.
Στο Λονδίνο ο Αβέρωφ
Εν τω μεταξύ, το «παρών» του στο τρίτο Συνέδριο Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου, που άρχισε χθες στο Λονδίνο και ολοκληρώνεται σήμερα, έδωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πως μια επανενωμένη Κύπρος θα είναι πυλώνας σταθερότητας και θα συντελέσει στις σχέσεις Ε.Ε. - Ανατολικής Μεσογείου.


«Στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον και λαμβάνοντας υπόψη τις ποσότητες του Φ.Α. που επιβεβαιώθηκαν, η πιο βιώσιμη εμπορικά επιλογή φαίνεται να είναι ένας περιφερειακός αγωγός κατευθείαν προς τις υφιστάμενες υποδομές για Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο στις περιοχές Idku και Damietta στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, εκφράζοντας την εκτίμηση πως στη μετα-λύση εποχή οι σχέσεις Κύπρου - Τουρκίας θα αλλάξουν, και αυτό θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για συνεργασία.


«Να το θέσω με τα λόγια του κ. Amos Hochstein, του αναπληρωτή Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα Ενέργειας: Οι εξαγωγές Φυσικού Αερίου της Κύπρου σε Αίγυπτο και Τουρκία, επιτρέπουν αφ' ενός στην Αίγυπτο να ικανοποιήσει τις δικές της ανάγκες και να εξάγει τις επιπλέον ποσότητες στη διεθνή αγορά μέσω των ήδη υφιστάμενων υποδομών για LNG», κατέληξε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.


Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Αβέρωφ δεν αναφέρθηκε επ’ ουδενί στον αγωγό East Med μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ. Το «παρών» τους στο συνέδριο έδωσαν επίσης ο επικεφαλής του ενεργειακού τομέα της PWC Κωνσταντίνος Ταλιώτης και η Πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, Τούλα Ονουφρίου, ο CEO της Energean Oil & Gas, Μάθιος Ρήγας, ο Σύμβουλος LNG της TOTAL, Guy Broggi και ο CEO της DELEK/Avner Oil.
Ενεργειακές συνέργειες με Βουλγαρία
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το μήνυμα ότι η Ευρώπη οφείλει να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές, αλλά να διαφοροποιήσει και τις ενεργειακές τους διαδρομές, έστειλε χθες ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τη Βουλγάρα ομόλογό του κα Temenuzhka Petkova, στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης των Τεχνικών Επιτροπών των δύο χωρών για ενεργειακή συνεργασία που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.


«Είχαμε την ευκαιρία, προηγουμένως, να ανταλλάξουμε απόψεις με τη συνάδελφο σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου και τη δυνατότητά τους να διαδραματίσουν έναν νέο ενεργειακό διάδρομο από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και, από εκεί, προς την ηπειρωτική Ευρώπη», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Λακκοτρύπης, προσθέτοντας πως συμφωνήθηκε ότι βάσει των αποτελεσμάτων των Τεχνικών Επιτροπών αναφορικά με τα έργα που δρομολογούνται, θα εξεταστούν οι πιθανότητες συνεργασίας για το φυσικό αέριο της Μεσογείου.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Ενέργειας επεσήμανε πως από τις επιλογές που υπάρχουν για διοχέτευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, πέραν του αγωγού EastMed που εξετάζεται τεχνοοικονομικά, είναι και μέσω των τερματικών υγροποίησης της Αιγύπτου στον σταθμό αποϋγροποίησης της Αλεξανδρούπολης και, απ' εκεί και πέρα, με διοχέτευση μέσω του αγωγού Ελλάδος - Βουλγαρίας προς την υπόλοιπη Ευρώπη.