Η παράδοση διατηρείται: Ντε Σότο, Ντάουνερ, Έιντε...

O ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες, πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης, αποκάλυψε χθες στη «Σημερινή» νέες ολέθριες για το εθνικό θέμα ενέργειες του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.


Ο Νορβηγός διπλωμάτης είχε, μεταξύ άλλων, ενημερώσει συνεργάτες του Πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι στην τριμερή της Νέας Υόρκης θα αποφασιζόταν η σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, ότι ήταν ενήμερος για την πενταμερή και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και πίεζε την Κομισιόν «να τετραγωνίσει ακόμη και τον κύκλο, ώστε οι δύο πλευρές να βρίσκονται σε ακτίνα λύσης».
Έχουμε και άλλες φορές ασχοληθεί με τον βίο και την πολιτεία του Νορβηγού διπλωμάτη, ο οποίος ενεργεί, αποφασίζει και ενημερώνει τους ξένους ηγέτες και τους ξένους οργανισμούς, σύμφωνα με τις ψευδαισθήσεις και την αγωνιώδη προσπάθειά του να λύσει το Κυπριακό, όπως-όπως.


Αυτή όμως είναι η δουλειά του και για αυτό τον σκοπό πληρώνεται. Δεν τον ενδιαφέρουν ούτε αρχές δικαίου, ούτε Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, ούτε το μέγεθος των εγκλημάτων που διέπραξε η Τουρκία στην Κύπρο. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το προσωπικό γόητρο και η άνοδος σε νέα υψηλότερα αξιώματα, κάτι που θα του εξασφαλίσει η «λύση» του Κυπριακού, συν βεβαίως και το Νόμπελ Ειρήνης.
Όμως, οφείλουμε εμείς στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αντιληφθούμε δύο απλά πράγματα.
1. Ότι ο Έιντε δεν θα μπορούσε να βρισκόταν ούτε δύο λεπτά εδώ, αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζητούσε την ανάκλησή του και εάν δεν τον ήθελαν οι ηγεσίες του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΑΚΕΛ.


Το γεγονός ότι ο κ. Έιντε παραμένει εδώ, ύστερα από τόσες ολέθριες ενέργειες και δηλώσεις, αποδεικνύει περιτράνως ότι τυγχάνει της στήριξης και του Προέδρου της Δημοκρατίας και των ηγεσιών των δύο μεγάλων κομμάτων. Επειδή ακριβώς ενεργεί σύμφωνα με όσα οι προαναφερθέντες υποστηρίζουν.


Θέλει ο κ. Έιντε, όπως και ο Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Άντρος Κυπριανού, ψευδολύση με περίβλημα την ομοσπονδία και περιεχόμενο τη συνομοσπονδία. Συνεπώς ποιος και γιατί να τον διώξει, όταν αποτελεί τον εμπνευστή και εκτελεστή των πραγματικών επιδιώξεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και των συνδιαχειριζομένων το εθνικό θέμα;
2. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπερασπίστηκε πλήρως τον Έιντε σε χθεσινές δηλώσεις του. Προκάλεσε μάλιστα τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να του θυμίσουν «με ποιον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ ήταν ευχαριστημένοι». Εδώ είναι το «μυστικό» της όλης ιστορίας.


Όλοι οι ειδικοί σύμβουλοι του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, τα τελευταία χρόνια, Ντε Σότο, Ντάουνερ, Έιντε, έρχονται στην Κύπρο με σαφείς οδηγίες κύκλων της Γενικής Γραμματείας, να πιέσουν τα πράγματα προς μία λύση νομιμοποίησης των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής. Αυτήν τη λύση επιδιώκουν και Κυβέρνηση-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ.


Ο Ντε Σότο έφθασε μία ανάσα από την ολοκλήρωση της αποστολής του, αλλά του χάλασε τα σχέδια ο κυπριακός Ελληνισμός. Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Ντάουνερ, απέτυχε και αυτός, και τώρα αγωνίζεται να επιτύχει ο Έιντε. Όλοι τους με την κρυφή και φανερή υποστήριξη ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ και σημερινής Κυβέρνησης.
Τελευταίο: Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ακόμη και ο Έιντε να εκδιωχθεί, νέος Έιντε θα διοριστεί. Τι επιβάλλεται; Να μάθουν οι ηγέτες μας να λένε όχι σε προτεινόμενους εκπροσώπους του Γ.Γ. όταν υπάρχει η παραμικρή σκιά στη διπλωματική σταδιοδρομία τους.


Αν δεν μπορούν να διερευνήσουν οι πρεσβείες μας, η ΚΥΠ, το ποιόν των προτεινομένων, τότε τι συζητούμε; Δεν έχουμε κράτος και, συνεπώς, θα έχουμε να αντιμετωπίζουμε συνεχώς νέους και χειρότερους Ντε Σότο, Ντάουνερ και Έιντε...