Ενέργεια

Persona non grata o Έιντε

Θέμα παραίτησης και αντικατάστασης του Νορβηγού διπλωμάτη τίθεται ενώπιον του Αναστασιάδη
Για αναξιοπιστία και μεροληπτική στάση υπέρ των τουρκικών θέσεων, που ξεφεύγει από το πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ, κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και χθες οι σφοδρές αντιδράσεις της πλειοψηφίας κομμάτων της αντιπολίτευσης προς το πρόσωπο του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Η φιλοτουρκική στάση του Νορβηγού διπλωμάτη και οι έμμεσες πιέσεις προς την ε/κ πλευρά όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι γεγονός ότι προκάλεσαν αρκετές φορές την οργή της αντιπολίτευσης, που επέκριναν την όλη συμπεριφορά του.


Εντούτοις, τα όσα παρασκηνιακά φαίνεται πως διαδραμάτισε ο κ. Έιντε στη Νέα Υόρκη και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για νέα τριμερή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης, με αποτέλεσμα τα κόμματα ζητούν πλέον από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να θέσει θέμα παραίτησης και αντικατάστασής του.
Απώλεσε αξιοπιστία και ψυχραιμία
Σε ανακοίνωσή του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης σημείωσε πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ φαίνεται ότι έχει απολέσει την ψυχραιμία του και μαζί και την αξιοπιστία του ως αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού.


«Δυστυχώς,φαίνεται πως ο κ. Έιντε βαδίζει στα χνάρια του Άλβαρο Ντε Σότο. Έχει ξεφύγει παντελώς από τους όρους εντολής του, που προκύπτουν από την αποστολή των «καλών υπηρεσιών» του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει σε ανακοίνωση, απαριθμώντας μια σειρά από ατασθαλίες του Νορβηγού Διπλωμάτη όπως: οι απειλές προς τον Πρόεδρο ότι «θα λογοδοτήσει» εάν δεν εκμεταλλευτεί τη δήθεν ευκαιρία που έχουμε ενώπιόν μας, η προσπάθεια επιβολής χρονοδιαγραμμάτων, όπως επιθυμεί η τουρκική πλευρά, η πρωτοβουλία για σύγκληση νέας τριμερούς συνάντησης σε λίγες εβδομάδες, και η αλλαγή μεθοδολογίας για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης προς όφελος της τουρκικής πλευράς.
'«Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Έιντε και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων», καταλήγει η ανακοίνωση.
Απαράδεκτη συμπεριφορά
Για απαράδεκτη συμπεριφορά κάνει λόγο η ΕΔΕΚ, τονίζοντας πως ο κ. Έιντε δείχνει ανοχή απέναντι στις τουρκικές θέσεις για παραμονή στρατευμάτων και εγγυήσεων, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Γι’ αυτό, η ΕΔΕΚ καλεί τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα να σεβαστεί πλήρως τα ψηφίσματα του οργανισμού που εκπροσωπεί», αναφέρει ανακοίνωση.
«Να ανακληθεί»
«Μπορεί ο Τ/κ ηγέτης στη Νέα Υόρκη να εμφανίσθηκε ενοχλημένος από το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε οδικός χάρτης από τα ΗΕ, ωστόσο είναι σαφές ότι οι επιδιώξεις του τόσο για αυστηρά χρονοδιαγράμματα, όσο και σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, βρίσκουν πλήρως σύμφωνο τον κύριο Έιντε», ήταν η δήλωση του Αντιπροέδρου του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυ Παλλήκαρου, που συνέχισε λέγοντας, «την ώρα που ο κύριος Ακιντζί επιμένει στη σύγκληση πενταμερούς, ο κύριος Έιντε ανακοινώνει νέα τριμερή σύντομα στη Νέα Υόρκη και υπονοεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει συμφωνήσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά φοβάται να την ανακοινώσει.


Εκβιάζει, λέγοντας ότι σε πιθανό ναυάγιο θα ακολουθήσει λογοδοσία και ότι το παράθυρο ευκαιρίας για λύση δεν θα είναι ανοιχτό για πολύ καιρό. Χρησιμοποιεί παρομοιώσεις για το Κυπριακό, όπως ένας γάμος που γίνονται καβγάδες, ενώ γνωρίζει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής». Καταληκτικά, ο κ. Παλλήκαρος σημείωσε «ζητήσαμε την ανάκλησή του. Το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Έχει ξεκάθαρα παραβιάσει τόσο τον ρόλο όσο και την αποστολή που του έχουν αναθέσει τα Ηνωμένα Έθνη».
«Να τον μαζέψουν επιτέλους»
«Ανεκδιήγητο» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, λέγοντας πως οι Οικολόγοι θα ζητήσουν να αντικατασταθεί το συντομότερον. «Πρέπει κάποιος να μαζέψει και τον Έιντε επιτέλους», είπε ο κ. Περδίκης σε δηλώσεις του στη Βουλή, ενώ πρόσθεσε ότι με τη λήξη της θητείας του Μπαν Κι Μουν, θα πρέπει να υπάρξει και αντικατάσταση του κ. Έιντε.


Μίλησε για απαράδεκτη συμπεριφορά του Ειδικού Συμβούλου, ο οποίος «προτρέχει» και «κάνει συμφωνίες πίσω από την πλάτη του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ακιντζί» και ζήτησε να καταγγελθεί στις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε, εξάλλου, και στην πρόταση του Κινήματος Οικολόγων για σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης, «που θα ασχοληθεί μόνο με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού», δηλαδή την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Κατώτερος των περιστάσεων
Στο ίδιο μήκος κύματος, το ΕΛΑΜ τόνισε χθες πως η στάση του Έιντε θα πρέπει να προβληματίσει άπαντες, κυρίως όμως την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει άμεσα να ζητήσει αντικατάσταση. «Δεν μπορούν να συνεχιστούν συνομιλίες, με τον συγκεκριμένο να αποτελεί Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, για θέματα του Κυπριακού, αφού είναι ξεκάθαρες οι φιλοτουρκικές του ευαισθησίες», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος, προσθέτοντας: «Εγείρουμε θέμα αντικατάστασης του Έιντε, παράλληλα δεν μπορούμε να αποκρύψουμε τον προβληματισμό μας ότι ακόμα ένας αντιπρόσωπος του ΟΗΕ κρίνεται κατώτερος των περιστάσεων».