Ειδήσεις

Τα είπαν δάσκαλοι - Καδής

Υπευθυνότητα ζητά ο Υπουργός Παιδείας και οι οργανωμένοι γονείς από την ΠΟΕΔ
Ενώπιον των συλλογικών της οργάνων θα θέσει η συντεχνία τούς όρους του νέου καθεστώτος εργοδότησης εκπαιδευτικών

Υπουργός Παιδείας και οργανωμένοι γονείς κάλεσαν την ΠΟΕΔ να επιδείξει υπευθυνότητα, ώστε να μην προκληθούν περαιτέρω προβλήματα στη Δημοτική Εκπαίδευση, με το μεν Υπουργείο να δηλώνει ότι τα σχολεία έχουν στελεχωθεί επαρκώς και λειτουργούν ομαλά, τη δε ΠΟΕΔ να αναφέρει ότι συνεχίζουν να υφίστανται προβλήματα στελέχωσης, που δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολείων.
Περαιτέρω η ΠΟΕΔ ανέφερε ότι θα θέσει ενώπιον των συλλογικών της οργάνων για λήψη αποφάσεων τους όρους του νέου καθεστώτος εργοδότησης των πρόσθετων εκπαιδευτικών, καλώντας ταυτόχρονα το Υπουργείο να μην προχωρήσει με εργοδοτήσεις με αυτό το καθεστώς και να θέσει το θέμα προς συζήτηση σε θεσμικό δομημένο διάλογο.
Διαφορετικές οπτικές γωνίες
Σε δηλώσεις που ακολούθησαν της χθεσινής συνάντησης του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης και την ΠΟΕΔ, ο κ. Καδής ανέφερε ότι όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση παρουσίασαν τα δεδομένα όπως τα αντικρίζουν ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία, επαναλαμβάνοντας ότι η εικόνα που έχει το Υπουργείο Παιδείας είναι ότι τα σχολεία αυτήν τη στιγμή λειτουργούν κανονικά.
Συνεχίζοντας, είπε ότι τέθηκε το θέμα της εργοδότησης των πρόσθετων εκπαιδευτικών που θα αξιοποιηθούν φέτος στο εκπαιδευτικό σύστημα και ότι το Υπουργείο έδωσε κάποιες πληροφορίες γύρω από το καθεστώς εργοδότησης αυτών των ανθρώπων. Είπε ακόμα ότι η παραίνεση του Υπουργείου Παιδείας προς όλους είναι όπως -με δεδομένο ότι σήμερα τα σχολεία λειτουργούν κανονικά και η στελέχωση είναι πλήρης- λειτουργήσουν με υπευθυνότητα, «για να αποφύγουμε οποιαδήποτε πρόσθετη αναστάτωση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».
Καινοφανές εργασιακό καθεστώς
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού ανέφερε πως το κυρίαρχο θέμα της συνάντησης ήταν καθαρά το «καινοφανές εργασιακό καθεστώς» -όπως είπε- με το οποίο θα κληθούν να εργοδοτηθούν εκπαιδευτικοί για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες, που αφορούν ολόκληρη τη χρονιά.
Ξεκάθαρα η ΠΟΕΔ τάχθηκε ενάντια σε αυτήν την απόφαση για λόγους που είναι πολύ εύκολο να αντιληφθεί κανείς, συνέχισε, προσθέτοντας πως «όταν ξεκαθαρίσουν οι όροι αυτού του καθεστώτος εργοδότησης, αυτοί θα τεθούν στα συλλογικά όργανα της Οργάνωσης, για να εφαρμοστεί η όποια απόφαση την οποία αυτά θα πάρουν».
Είπε ακόμα ότι παράκληση προς το Υπουργείο είναι να μην προχωρήσει σε εφαρμογή αυτού του καθεστώτος, που εργασιακά δεν είναι σωστό και δημιούργησε εκπαιδευτικά προβλήματα στα σχολεία, αλλά να προχωρήσει στις ετήσιες συμβάσεις με τις οποίες θα καλυφθούν σωστά οι ανάγκες για τη φετινή σχολική χρονιά και για την επόμενη χρονιά να συζητηθούν οι προθέσεις του Υπουργείου στο πλαίσιο ενός δομημένου διαλόγου. Ο κ. Φυλακτού ανέφερε ακόμα ότι το Συμβούλιο της ΠΟΕΔ θα αξιολογήσει τους όρους του νέου καθεστώτος εργοδότησης στη συνεδρία της 29ης Σεπτεμβρίου και θα πάρει αποφάσεις.
Μικρές οι ελλείψεις
Η Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μαρία Σάββα, εστιάζοντας σε δύο από τα θέματα της συνάντησης, αναφέρθηκε στην ομαλή στελέχωση με μικρές ελλείψεις, που αντιμετωπίζονται σε καθημερινή βάση και δήλωσε ότι στέλνεται το μήνυμα προς τους γονείς ότι τα σχολεία μας λειτουργούν ομαλά.
Σε ό,τι αφορά το νέο καθεστώς εργοδότησης, είπε ότι οι οργανωμένοι γονείς κάλεσαν το Υπουργείο να δώσει στην ΠΟΕΔ τους όρους του νέου καθεστώτος εργοδότησης και παράλληλα την ΠΟΕΔ, με τη σοβαρότητα που συνήθως τη διακατέχει, να αντιμετωπίσει αυτό το νέο καθεστώς και να προσέλθει σε διάλογο με το Υπουργείο και όλους τους εμπλεκομένους, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω μέτρα και στάσεις εργασίας που αναστατώνουν τα σχολεία και τις οικογένειες των μαθητών.