Ενέργεια

Ο Έιντε απώλεσε την εμπιστοσύνη όλων

Ο Αναστασιάδης υποχώρησε φοβούμενος το Εθνικό Συμβούλιο, δηλώνει ο Ακιντζί
Διογκώνεται η αγανάκτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ ΟΗΕ, με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις της «Σημερινής» για παραπληροφόρηση στις Βρυξέλλες. Πιέσεις προς τον Πρόεδρο για αντικατάστασή του

Δεν λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναφορικά με τη μεροληπτική υπέρ των τουρκικών θέσεων στάση του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Οι φωνές διαμαρτυρίας στο εσωτερικό μέτωπο, που ζητούν τον συνετισμό ή και την απομάκρυνση του Νορβηγού διπλωμάτη συνεχίστηκαν χθες, έπειτα και από τις αποκαλύψεις της «Σημερινής» για παραπληροφόρηση εκ μέρους του κ. Έιντε, σχετικά με την αληθινή εικόνα των διαπραγματεύσεις, προς τους συνεργάτες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε επίπεδο ΕΕ.


Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα του πολιτικού αναλυτή Γιάννου Χαραλαμπίδη, ο κ. Έιντε είχε ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι στη Νέα Υόρκη θα αποφασιζόταν η σύγκληση πενταμερούς.


Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε προς τεχνοκράτες τις Κομισιόν ότι θα συζητούνταν τα εκκρεμούντα θέματα σε μια πενταμερή ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς και ότι η όλη διαδικασία θα έπρεπε να τελειώσει ώς τον Δεκέμβριο. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση πιάστηκε εξ απροόπτου, όταν ενημερώθηκε για τις μηχανορραφίες Έιντε, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος δεν είχε αναλάβει καμιά δέσμευση για διεθνή διάσκεψη στα πρότυπα πενταμερούς.
Περιμένοντας τον Πρόεδρο
Πάντως, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κληθείς χθες να σχολιάσει κατά πόσο ο ίδιος είναι ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες του κ. Έιντε, δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ δεν εξασκεί, και δεν του εκχωρήθηκε οποιοσδήποτε επιδιαιτητικός ρόλος.


«Συντονίζει τις συνομιλίες μεταξύ των δυο ηγετών και των διαπραγματευτών», ανέφερε. Ερωτηθείς για τον ρόλο που επιχείρησε να διαδραματίσει στη Νέα Υόρκη, ο κ. Νεοφύτου απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας πως δεν ήταν παρών και πως αναμένει την επίσημη ενημέρωση από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν αυτός επιστρέψει.


Είπε πως το μόνο που μπορεί να κρίνει είναι το αποτέλεσμα, «ένα αποτέλεσμα που ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε επιδιαιτησίες (είχε), με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δημοσίως να εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του ΓΓ και την όλη συμπεριφορά του, κατά τη διάρκεια της μακράς συνάντησης με τους δυο ηγέτες».
Στα χνάρια Ντε Σότο
Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του «Ράδιο Πρώτο», ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος παρομοίασε τη συμπεριφορά του κ. Έιντε με αυτήν του πρώην ειδικού συμβούλου στο Κυπριακό Άλβαρο Ντε Σότο. «Έχει ξεφύγει παντελώς από τους όρους εντολής του», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας «Όπως ο κ. Ντε Σότο έτσι και ο κ. Έιντε έχει στην ουσία υιοθετήσει τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό και δεν συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, αλλά ως εκπρόσωπος της Άγκυρας».


Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κάλεσε μάλιστα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να καταγγείλει τη συμπεριφορά του Νορβηγού διπλωμάτη και να διαψεύσει τις φήμες για νέα τριμερή. Κληθείς να σχολιάσει τα όσα φαίνεται να ειπώθηκαν από τον κ. Ακιντζί προς τον κ. Έιντε περί εμπαιγμού μετά την τριμερή, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Είναι προφανές ότι ο μεγαλύτερος χαμένος της τριμερούς είναι ο κ. Έιντε, ο οποίος μαζί με τον κ. Ακιντζί είχαν μια συγκεκριμένη ατζέντα». Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επεσήμανε πως ο κ. Έιντε έχει αρχίσει, όπως συνηθίζει η τουρκική προπαγάνδα, το blame game, προκειμένου να ενοχοποιηθεί η ε/κ πλευρά ότι δήθεν δεν επιθυμεί λύση.
Αποχώρηση άμεσα
Η ΕΔΕΚ, με τη σειρά της, με αφορμή το δημοσίευμα της «Σημερινής» και τις δηλώσεις Ακιντζί, τονίζει πως επιβεβαιώνεται γι' ακόμα μια φορά ότι ο κ. Έιντε έχει απομακρυνθεί από τον ρόλο και τις αρμοδιότητές του και λειτουργεί κατά τρόπο μεροληπτικό και άκρως επικίνδυνο. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Έιντε προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες και, ως εκ τούτου, αυτές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ή να θεωρηθούν ότι έγιναν από λάθος», αναφέρει ανακοίνωση, καλώντας τον Πρόεδρο να απαιτήσει την άμεση αποχώρηση του κ. Έιντε, προτού είναι πολύ αργά.
Αδιανόητοι οι εκβιασμοί
Στο ίδιο, πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ζήτησε αξιολόγηση της όλης στάσης και συμπεριφοράς του κ. Έιντε στη Νέα Υόρκη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ο εκπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ οφείλει να είναι αμερόληπτος και ακόμη περισσότερο να σέβεται τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ καθώς και τα ψηφίσματα του Οργανισμού τον οποίο εκπροσωπεί. «Είναι αδιανόητο, δημόσια, ο εκπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ να εκφράζεται με εκβιαστικό τρόπο απέναντι στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους του ΟΗΕ», κατέληξε.
Διαμαρτυρία στην ΕΕ
«Έχει υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι μετά την τριμερή θα συγκληθεί πενταμερής και στο παρελθόν είχε παραπληροφορήσει τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Έλμαp Μπροκ, για την πορεία των συνομιλιών, πριν από εννέα μήνες, ισχυριζόμενος ότι βρισκόμαστε κοντά σε λύση και ότι έπρεπε να μιλήσει ενώπιον του Σώματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, προσθέτοντας: «Διαμαρτυρήθηκα τότε και υποστήριξα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι παραπληροφορεί. Η παρέμβαση της Κυβέρνησης και η ματαίωση της εμφάνισής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώνει του λόγου το ασφαλές».
«Συμφωνήσαμε αλλά...»
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχαν συμφωνήσει αναφορικά με το μήνυμα που θα μετέφεραν στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, όμως «ο Αναστασιάδης υποχώρησε» λόγω της επιρροής του Εθνικού Συμβουλίου. Η αναφορά αυτή επιβεβαιώνει έμμεσα τις πληροφορίες της εφημερίδας μας, περί διαφοροποίησης της αρχικής κοινής δήλωσης του Μπαν Κι Μουν, κατόπιν αντίστασης της ε/κ πλευράς.


Συγκεκριμένα, ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι η ανακοίνωση θα ήταν καλύτερη, αν περιείχε λεπτομερές χρονοδιάγραμμα. Επανέλαβε, επίσης, την άποψή του για συνάντηση εκτός Κύπρου, για να συζητηθεί το περιουσιακό, πριν από τη σύγκληση πενταμερούς, που θα ασχοληθεί με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Όμως, συνέχισε, οι Ε/κ πάσχουν από φοβία χρονοδιαγραμμάτων, ενώ αντίκεινται αυστηρά σε επιδιαιτησία.
Διαμαρτυρία για «Αντιγόνη» στην αρχαία Σαλαμίνα
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελλαδιτών Λεμεσού, η οποία υποστηρίχθηκε από το Κίνημα Αλληλεγγύη, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, η ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας για την παρουσίαση της τραγωδίας του Σοφοκλή «Αντιγόνη» στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας. Σε δηλώσεις του, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης Γιάννης Σελινόπουλος είπε ότι «η σημερινή μέρα, είναι ημέρα πένθους για την Αλληλεγγύη και τους Έλληνες της Κύπρου. Δυστυχώς, η Ελλάδα των λογισμών και των ονείρων μας, για πολλοστή φορά, διαπράττει θανάσιμα ολισθήματα ακολουθούσα ενδοτική πορεία στο Κυπριακό.


Η παράσταση στη Σαλαμίνα -ανέφερε -είναι πράξη αναγνώρισης του ψευδοκράτους και οι διοργανωτές της δεν ορρωδούν προ ουδενός, προκειμένου να ολοκληρώσουν το ανόσιο έργο του εκτουρκισμού της Κύπρου, στο πλαίσιο μια λύσης πλήρους υποταγής στον κατακτητή». Το «παρών» στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έδωσε το Κ.Σ. ΕΔΕΚ. Η Συμμαχία Πολιτών, σε ανακοίνωσή της, σημείωσε πως τέτοιες ενέργειες οδηγούν στην κοινωνικοποίηση της κατοχής. Την ενέργεια καταδίκασε και το ΕΛΑΜ.