Ενέργεια

Κάτι ψήνουν για εγγυήσεις

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΡΙΣΑΝ ΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - ΑΚΙΝΤΖΙ
Δεν έμεινε ικανοποιημένος ο Πρόεδρος από τη νέα τουρκική πρόταση για το θέμα των εγγυήσεων, που διαφοροποιείται από το σύστημα του 1960
Όλα δείχνουν πως θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος για να κλείσει η συζήτηση στα κρίσιμα θέματα του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αφού στον εντατικοποιημένο διάλογο προστέθηκε άλλη μια συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί στις 10 Σεπτεμβρίου

Ασφάλεια, εγγυήσεις και εδαφικό συζητήθηκαν για πρώτη φορά χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην τέταρτη συνάντηση όπου παρακάθισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μαζί με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Επιστρέφοντας στη Λευκωσία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για ανταλλαγή απόψεων (brainstorming). Κληθείς πάντως να διευκρινίσει τι επακριβώς συζητήθηκε για τα θέματα των εγγυήσεων, ο κ. Αναστασιάδης περιορίστηκε σε γενικότητες, σημειώνοντας, «άκουσα κάτι διαφορετικό από τις Συνθήκες του 1960», προσθέτοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι μας βρίσκει σύμφωνους».


Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο πιστεύει πως η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα έχει διαφοροποιήσει τη στάση του κατοχικού ηγέτη σε αυτά τα θέματα, σε σχέση με το παρελθόν, ο Πρόεδρος είπε ότι «ενδεχόμενα, αυτό το οποίο έχω πει προηγουμένως». Υπενθυμίζεται πως η τ/κ πλευρά εμμένει στην παραμονή των τουρκικών εγγυήσεων, ενώ κατά διαστήματα αφήνεται να διαρρέουν σενάρια περί διατήρησης των εγγυήσεων εκ μέρους της Τουρκίας μόνο για την τ/κ κοινότητα.


Μια άλλη φόρμουλα αμερικανικής προέλευσης που τέθηκε προς συζήτηση είναι δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης χωροφυλακής, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν Τούρκοι και Έλληνες στρατιώτες και θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις κρίσης, όταν δεν θα είναι επαρκής η αστυνομία του ομόσπονδου κράτους. Αυτή ουσιαστικά την ιδέα φέρεται, σύμφωνα με τη «Μιλιέτ» να παρουσίασε και η Αμερικανίδα Βοηθός ΥΠΕΞ Βικτώρια Νούλαντ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο.
Υποβαθμίζει την τριμερή


Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία της επερχόμενης συνάντησης με τον κατοχικό ηγέτη και τον Μπαν Κι-Μουν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτίμησε τον όρο «από κοινού συνάντηση». «Για να μην τη λέμε τριμερή, διότι είναι ωσάν να υπάρχουν τρία μέρη», διευκρίνισε προσθέτοντας: «Δεν υπάρχουν τρία μέρη. Υπάρχει ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Δεν είναι τριμερής συνάντηση, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά». Κυβερνητικές πηγές πάντως δήλωσαν στη «Σημερινή» πως η συνάντηση με τον κ. Μπαν Κι-Μουν το πιο πιθανό είναι να πραγματοποιηθεί 24 ή 25 Σεπτεμβρίου, μια μέρα μετά το πέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.


Οι ίδιες πηγές μάλιστα απέρριψαν το όποιο ενδεχόμενο τα τρία ζητήματα, ασφάλειας, περιουσιακού και εγγυήσεων, να πακετοποιηθούν και να τεθούν από κοινού στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο είτε τριμερούς είτε πενταμερούς διάσκεψης. Όσον αφορά τα θέματα ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει διαφωνία. Αντιθέτως η τ/κ πλευρά προβάλλει ενστάσεις στα θέματα FIR, όπου διεκδικεί να έχει δικό της εναέριο χώρο.
Ενδιαφέρον για τα πρακτικά


Επιπλέον, όσον αφορά το ενδιαφέρων των κομμάτων για μελέτη των πρακτικών, ο Πρόεδρος μίλησε για «αυξημένο ενδιαφέρον». Τέλος, κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσον ο κ. Ακιντζί εξήγησε τι εννοούσε με την αναφορά του ότι θα πρέπει να δούμε τη λύση του 2016 και όχι τις εκλογές του 2017, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά ασχολείται με το Κυπριακό εδώ και 42 ολόκληρα χρόνια, ανεξαρτήτως αν υπάρχουν ή αν δεν υπάρχουν εκλογές. Το Κυπριακό δεν είναι θέμα εκλογών, είναι θέμα εθνικού συμφέροντος».
Αλλαγή πλάνων


Εν τω μεταξύ, όλα δείχνουν πως θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος για να κλείσει η συζήτηση στα κρίσιμα θέματα του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αφού στον εντατικοποιημένο διάλογο προστέθηκε άλλη μια συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί στις 10 Σεπτεμβρίου, ανεβάζοντας τον αριθμό των συναντήσεων στις επτά. Παράλληλα, η συνάντηση που ήταν ορισμένη για τις 8 Σεπτεμβρίου ορίστηκε για τις 7 του ίδιου μήνα, εξαιτίας της επίσκεψης στην Κύπρο του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.