Ενέργεια

Πιασμένος στη φάκα Άγκυρας-Ακιντζί

Αφόρητες οι πιέσεις από τον διεθνή παράγοντα για επίτευξη λύσης πριν από το τέλος του 2016
Η έντεχνη συνταύτιση του περιουσιακού με τις εγγυήσεις από την Τουρκία κινδυνεύει να οδηγήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε αυτοενοχοποίηση, στην κυοφορούμενη Πενταμερή ή την Πολυμερή

Το σχέδιο Άγκυρας-Ακιντζί, για διασύνδεση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων με αυτό του περιουσιακού και επιστροφής εδαφών στην κυοφορούμενη πενταμερή διάσκεψη, κινδυνεύει να μετατρέψει το πλεονέκτημα της ε/κ πλευράς, περί επιστροφής μεγάλου αριθμού επιστροφής προσφύγων, σε αχίλλειο πτέρνα.


Οι προθέσεις της Τουρκίας έχουν ήδη κοινοποιηθεί στα Ηνωμένα Έθνη και τους λοιπούς εμπλεκόμενους στο Κυπριακό, με σκοπό την ενοχοποίηση της Κυβέρνησης σε ενδεχόμενη άρνηση της νέας φόρμουλας ασφάλειας και εγγυήσεων. Παρά τη δημόσια και κατ’ επανάληψη εκφρασθείσα κόκκινη γραμμή της Κυβέρνησης περί κατάργησης των εγγυήσεων, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε υπερβολική την άποψη περί απουσίας εγγυήσεων και πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.


Οι δηλώσεις του Πρόεδρου Αναστασιάδη, μετά την τελευταία συνάντηση των δυο ηγετών την περασμένη Παρασκευή, ότι δήθεν η νέα διαφοροποιημένη τουρκική πρόταση για εγγυήσεις δεν είναι ικανοποιητική, αποσκοπεί ουσιαστικά στο να καλλιεργηθεί έντεχνα το κλίμα πως υπάρχουν δείγματα υποχώρησης της τουρκικής πλευράς.


Παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ε.Ε. ως εγγυητή και παράγοντα ασφάλειας στη μετά-λύσιν εποχή, ο Μουσταφά Ακιντζί, στις δηλώσεις του μετά την τελευταία συνάντηση, διέψευσε τις προσδοκίες της ε/κ πλευράς, δηλώνοντας πως «ο τ/κ λαός δεν βλέπει την ασφάλειά του σε διεθνείς δυνάμεις, αλλά στις εγγυήσεις της Τουρκίας».


Πάντως, ο κίνδυνος αυτοεγκλωβισμού της Κυβέρνησης είναι πλέον ορατός, έστω και αν ο Πρόεδρος δήλωσε χθες πως «αυτό που μετρά για μένα είναι το τι καταθέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι του διαλόγου και όχι τι επιδιώκει η άλλη κοινότητα».
Αφόρητες οι πιέσεις
Η τριμερής διάσκεψη των δυο «ισότιμων», πλέον, ηγετών με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που επιδίωξε και πέτυχε η τ/κ πλευρά υποστηριζόμενη προφανώς από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Οργανισμού στην Κύπρο αλλά και τις ΗΠΑ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 24 ή 25 Σεπτεμβρίου. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Σημερινή», εκτός από την ενημέρωση για τη μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών, στη συνάντηση αναμένεται να τεθεί και το θέμα των εγγυήσεων.


Οι πιέσεις προς την ε/κ πλευρά για λύση πριν από το τέλος του 2016 γίνονται πλέον αφόρητες, αφού η Τουρκία και ο διεθνής παράγοντας, και συγκεκριμένα ο κ. Γιούνκερ, «καίγονται» για οριστική διευθέτηση πριν από το τέλος της θητείας Μπαν Κι Μουν. Αυτό άλλωστε μαρτυρεί και η απόφαση των δυο ηγετών να ορίσουν μια επιπρόσθετη συνάντηση στις 10 Αυγούστου, πέραν των έξι ήδη προκαθορισμένων.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ερμηνεύονται οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες από τον «Φιλελεύθερο» από ανώτατη κοινοτική πηγή, ότι τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν βρίσκονταν στην Κύπρο στη διάρκεια της βδομάδας που πέρασε και δρομολόγησαν την εξοικείωση των Τ/κ με το κεκτημένο.
Σιωπή για εγγυήσεις
Αν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε χθες στο πλαίσιο ομιλίας του, στο μνημόσυνο των ηρώων Ιωνά Νικολάου, Κυριάκου Κολοκάση και Κυριάκου Κακουλλή μια σειρά από πρόνοιες που, σύμφωνα με τον ίδιο, διαφοροποιούν το νέο σχέδιο από αυτά που απέρριψε ο κυπριακός λαός (Σχέδιο Ανάν), εντούτοις η αποφυγή αναφοράς στο θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εγγυήσεων κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη μπορεί να εμπνέει.
Επικίνδυνες αντιφάσεις
Επιπλέον, επεσήμανε πως ζούμε σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως πυριτιδαποθήκη της παγκόσμιας ασφάλειας και «γι' αυτό και όσο ζούμε κάτω από το σημερινό καθεστώς, θα κινδυνεύουμε να καταστούμε θύματα των εκάστοτε συμφερόντων και ισορροπιών σε τρίτες χώρες». Η δήλωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τα όσα ο ίδιος δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης», αφού, ερωτηθείς για το αν το νέο κράτος θα έχει στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας, απάντησε:


«Θα έχει δυνάμεις ασφαλείας και όχι στρατό. Θα έχει ακτοφυλακή, θα έχει δυνάμεις χωροφυλακής ενδεχόμενα και μια δύναμη για να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της φύλαξης των συνόρων, για τη συμμετοχή μας στα θέματα έρευνας και διάσωσης, καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, εντός ή εκτός της χώρας».


Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές διπλωματικές πηγές, καταρτισμένες σε θέματα στρατηγικής και ασφάλειας, δήλωσαν στην εφημερίδα μας πως «για ένα σύγχρονο κράτος η αποτροπή των σύγχρονων ασύμμετρων απειλών, όπως η τρομοκρατία, είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς την ύπαρξη κατάλληλα εξοπλισμένου και συγκροτημένου στρατού».


Στην ίδια συνέντευξη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παραγνωρίζοντας ότι η Τουρκία του Ερντογάν έχει εισβάλει στη Συρία, παραβιάζει συνεχώς την κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, δήλωσε πως θα ήταν ευχής έργον στο πλαίσιο της λύσης «να περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων και ένα σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας και Ελλάδας...».
Δόλωμα η Μόρφου
Προβληματισμό, πάντως, προκαλούν οι πληροφορίες της «Cyprus Weekly» από «καλά ενημερωμένες πηγές», ότι ο Μουσταφά Ακιντζί χρησιμοποιεί το θέμα της Μόρφου ως δόλωμα, με σκοπό την επίτευξη άλλων στόχων, όπως η εκ περιτροπής προεδρία.


Η ε/κ πλευρά, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, έχει ήδη ετοιμάσει τέσσερεις χάρτες για να παρουσιάσει εδαφικές προσαρμογές μετά τη λύση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε όλους τους χάρτες οι Ε/κ παίρνουν μεγαλύτερο ποσοστό εδάφους και ακτογραμμής απ' ό,τι στο Σχέδιο Ανάν του 2004.