Θυμάστε, κ. Αναστασιάδη, τι… δεσμευθήκατε για τη διαχείριση

«Το Κυπριακό είναι υπόθεση όλων. Οι ώμοι κανενός -είτε του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε πολιτικού αρχηγού και μόνο- δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης του εθνικού μας προβλήματος».


Αυτό είχατε δηλώσει, κ. Αναστασιάδη, στην ειδική συνεδρία της Βουλής, για την εγκατάστασή σας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 28/02/2013. Αλήθεια, κ. Πρόεδρε, πώς πράττετε σήμερα; Απαντήστε μας: Είναι ή δεν είναι το εθνικό ζήτημα υπόθεση όλων, όπως πολύ σωστά θέσατε με την ανάληψη της Προεδρίας σας;


Πώς νομιμοποιείστε σήμερα να σηκώνετε μόνος σας το βάρος της διαχείρισης του εθνικού μας προβλήματος, ενώ, όπως πολύ ορθά εκφράσατε με την ανάληψη της Προεδρίας σας, οι ώμοι κανενός δεν μπορούν να το σηκώσουν; Με όλο τον σεβασμό, κ. Πρόεδρε, δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε μέσα από αυτές τις στήλες ότι ούτε εσείς, ούτε κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας νομιμοποιείται να χειρίζεται και να διαχειρίζεται το εθνικό θέμα ως προσωπική υπόθεση, και να κρατεί τον λαό στο σκότος.


Και πολύ περισσότερο εσείς, κ. Αναστασιάδη, όταν άλλη πολιτική υποσχεθήκατε στον λαό να ακολουθήσετε και διαφορετική πολιτική ακολουθείτε σήμερα. Ούτε νομιμοποιείστε να δηλώνετε γενικά και αόριστα πως το Κυπριακό σήμερα βρίσκεται σε οριακή φάση, και στο μεταίχμιο είτε μίας λύσης είτε ενός αδιεξόδου, αλλά να μην προβαίνετε σε ενημέρωση του λαού.


Απαντήστε ξεκάθαρα στον λαό, ποια πρόοδος έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και σε ποια σημεία, αλλά και ποιες είναι πλέον οι προοπτικές. Εξηγήστε μας, τι σημαίνει, κ. Αναστασιάδη, «ο λαός θα ενημερωθεί όταν έρθει η ώρα και όταν καταλήξουμε με τον κατοχικό ηγέτη σε συμφωνία»; Θα ενημερωθεί δηλαδή ο λαός επί των τετελεσμένων; Χωρίς προηγουμένως να έχει γνώση τι συζητείται και τι συμφωνείται;
Μπορεί επίσης, την περασμένη βδομάδα, να δόθηκε το δικαίωμα στα κοινοβουλευτικά κόμματα να βλέπουν τα πρακτικά των τελευταίων συναντήσεων με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όμως αυτό δεν αρκεί σε ένα τόσο καίριο και κρίσιμο ζήτημα. Ενημέρωση σημαίνει να τεθούν προς συζήτηση τα πρακτικά μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ώστε να τύχουν κριτικής, να εκφρασθούν απόψεις, να απαντηθούν ερωτήματα και ενστάσεις που ενδεχομένως προκύψουν.


Όπως πράττει δηλαδή και ο Μουσταφά Ακιντζί. Πραγματοποιεί συσκέψεις με τα κόμματα των κατεχομένων και ενημερώνει πλήρως τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς ηγέτες, για τα όσα διαμείβονται στις συνομιλίες.


Αυτό σημαίνει ενημέρωση, κ. Πρόεδρε, όπως άλλωστε είχατε δεσμευθεί να πράξετε...


Υ.Γ: Κύριε Πρόεδρε, δεσμευθήκατε να φέρετε λύση η οποία θα επανενώνει τη χώρα, τον λαό και την οικονομία, λύση χωρίς εγγυήσεις και τουρκικό στρατό, με τους πρόσφυγες να επιστρέφουν στη γη τους, με κατοχυρωμένες τις βασικές ελευθερίες διακίνησης, εγκατάστασης και δικαιώματος περιουσίας, λύση σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Λύση χωρίς διχοτομικά χαρακτηριστικά και χωρίς στοιχεία από το απορριφθέν σχέδιο Ανάν. Λύση η οποία θα διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Συμφωνούμε, και αυτή τη λύση που δεσμευθήκατε θέλουμε. Φέρτε την, κ. Πρόεδρε, και εμείς θα σας στηρίξουμε!