Συνυπεύθυνη η διαπραγματευτική ομάδα

Ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και όσοι εμπλέκονται σε ομάδες συζήτησης πτυχών που αφορούν το Κυπριακό θα έχουν την ίδια ευθύνη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, για την καταστροφική λύση η οποία προετοιμάζεται στο εθνικό θέμα.


Εφόσον είναι ενήμεροι για τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα προκύψουν και για το μη βιώσιμο και λειτουργικό της λύσης και συνεχίζουν να βρίσκονται στη θέση τους και να προσφέρουν νομική, ή άλλη βοήθεια στον Πρόεδρο να μεθοδεύσει τη θνησιγενή λύση που έχει κατά νουν, τότε ούτε άλλοθι, ούτε δικαιολογίες δικαιούνται να προβάλουν, όταν η καταστροφή επέλθει.
Συνεπώς, ο διαπραγματευτής και όσοι συμβάλλουν στην επεξεργασία της λύσης διάλυσης ας αρχίσουν να μετρούν και να αναλογίζονται τις ευθύνες τους. Και όσα κόμματα της αντιπολίτευσης διατηρούν κομματικά στελέχη σε αυτές τις ομάδες, ας τα αποσύρουν πάραυτα. Για να μην αναζητούν αύριο δικαιολογίες ότι δεν γνώριζαν.
Η είδηση της εφημερίδας μας, για ύπαρξη ρήγματος στη διαπραγματευτική ομάδα του Κυπριακού και αποχή του μέλους της Πόλυ Πολυβίου, λόγω διαφωνιών για τις πτυχές της λύσης, αποτελούν ενθαρρυντικό στοιχείο ότι κάποιοι, επιτέλους, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το θνησιγενές της λύσης και τα καταστροφικά αποτελέσματα τα οποία θα έχει επί του κυπριακού λαού.


Σύμφωνα με δηλώσεις έγκυρης πηγής, οι οποίες δημοσιεύθηκαν χθες στη «Σημερινή», εκδηλώνονται διαφωνίες μελών της διαπραγματευτικής ομάδας επί ορισμένων πτυχών του Κυπριακού και της μορφής της διακυβέρνησης και κρίνουν ότι το νέο σύστημα, που θα προέλθει με τη διαπραγματευόμενη λύση, θα είναι μη λειτουργικό και μη βιώσιμο.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Πόλυς Πολυβίου απέστειλε δύο επιστολές στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τις οποίες διαφοροποιεί τη στάση του, ειδικά για τους τρόπους με τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις.
Δεδομένου, ότι ο κ. Πολυβίου δεν ανήκει σε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, αντίθετα, μάλιστα, τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης χρησιμοποίησαν τις νομικές του γνώσεις σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το εθνικό θέμα, αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο αρνητικά στοιχεία περιλαμβάνει η διαπραγματευόμενη λύση, τα οποία την καθιστούν θνησιγενή.


Βεβαίως, δεν χρειάζεται να έχει κανείς νομική ή πολιτική κατάρτιση, για να αντιληφθεί πως η λύση που διαπραγματεύεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει καμία ελπίδα επιβίωσης. Θα καταρρεύσει πολύ σύντομα, κάτω από το βάρος των πολλών νομικών και πολιτικών διαφορών, των παρεμβάσεων της Τουρκίας, των αμφισημιών και των «εποικοδομητικών ασαφειών» που θα περιλαμβάνει και των πολλών αρμοδιοτήτων που θα προσφερθούν στο «συνιστών τουρκοκυπριακό κράτος».
Άλλωστε, στην ιστορία του Κυπριακού δεν υπάρχει ούτε μία συμφωνία την οποία έχει τηρήσει η Τουρκία. Όλες τις ανέτρεψε και όλες τις ερμήνευσε κατά τρόπο που να εξυπηρετούν τα συμφέροντά της.
Καλούμε, συνεπώς, τον διαπραγματευτή, τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και των ομάδων που εμπλέκονται στη διαδικασία να υποβάλουν αμέσως τις παραιτήσεις τους. Διαφορετικά, η παραμονή στις θέσεις τους θα σημαίνει ότι συμφωνούν με τη λύση διάλυσης και συνεπώς θα είναι συνυπεύθυνοι για όσα προκύψουν...