Ενέργεια

Παίζει με τις λέξεις και τη λογική

Διαφωνία επί της αρχής για το μείζον ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας
Πενταμερή διάσκεψη βλέπει τον Οκτώβριο ο Μουσταφά Ακιντζί. Δεν υπάρχει υπόβαθρο από πλευράς προόδου, για να δικαιολογείται μια πολυμερής διάσκεψη, δηλώνει η ε/κ πλευρά

Σε παιχνίδι λέξεων έχει μετατρέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, προκαλώντας ακόμη περισσότερη σύγχυση και προβληματισμό στο ήδη συσκοτισμένο μέτωπο των συνομιλιών.


Μετά τα όσα ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα για σύγκλιση «πενταμερούς» ή «πολυμερούς» διάσκεψης, τελικά η τριμερής στη Νέα Υόρκη, που δεν θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, τριμερής, αλλά «μια από κοινού συνάντηση» των δυο ηγετών με τον Γ.Γ του ΟΗΕ, κλείδωσε για τις 26 Σεπτεμβρίου.


Φανερά ενοχλημένος από τη διαρροή της ημερομηνίας στην ε/κ πλευρά, ο Μουσταφά Ακιντζί μαρτύρησε πως αυτή είχε συμφωνηθεί και επρόκειτο να ανακοινωθεί στην κοινή δήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου.


Η χθεσινή έκτη συνάντηση των Αναστασιάδη-Ακιντζί πραγματοποιήθηκε στη σκιά των διαρροών στα ε/κ ΜΜΕ, αναφορικά με τις προτάσεις των δυο πλευρών για τις εγγυήσεις αλλά και το e-mail του μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας Πόλυ Πολυβίου, όπου καταγράφονται οι έντονοι προβληματισμοί του για σειρά κεφαλαίων στις συνομιλίες. Η χθεσινή συνάντηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα της διακυβέρνησης και της πρώτης ημέρας μετά τη λύση.
«Εν μέρει» κατανόηση
Επιστρέφοντας στο Προεδρικό, ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι με την ολοκλήρωση της εντατικής φάσης των συνομιλιών στις 14 Σεπτεμβρίου, δεν πρόκειται να ανακοινωθεί μερική συμφωνία ούτε κοινό ανακοινωθέν, αλλά «δελτίο Τύπου» με τη μέχρι στιγμής πρόοδο.


Ερωτηθείς, αν με τον κατοχικό ηγέτη κοιτάζουν προς την ίδια κατεύθυνση στα δύσκολα θέματα, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν θέματα τα οποία τυγχάνουν διευκρίνισης. Κληθείς να σχολιάσει, αν αυτό αγγίζει και το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, απάντησε «εν μέρει», χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω ικανοποιητικές εξηγήσεις.


Υπενθυμίζεται ότι η ανεπίσημη γραπτή πρόταση για τις εγγυήσεις, που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και αποκάλυψε το «Σίγμα», προνοούσε αρχικά την παρουσία της ΟΥΝΦΙΠΥΠ για μια συγκεκριμένη μεταβατική περίοδο, και τη διαδοχή της από μια διεθνή δύναμη χωροφυλακής από ευρωπαϊκές κυρίως χώρες, χωρίς τη συμμετοχή Ελλάδας-Τουρκίας.


Από την πλευρά της η τ/κ πλευρά πρότεινε την παραμονή των τουρκικών εγγυήσεων για το τ/κ συνιστών κρατίδιο, με τη διαφοροποίηση ότι δεν θα μπορεί να επέμβει μονομερώς η Τουρκία, παρά μόνο εάν ζητηθεί από την τ/κ συνιστώσα πολιτεία.
Πενταμερή ανακοινώνει ο Ακιντζί
Επιστρέφοντας από τις συνομιλίες, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας έχει γίνει μόνο ανταλλαγή απόψεων επί της αρχής. «Η Τουρκία συμφωνεί με κάποιες από τις αρχές, ενώ κανένας δεν ισχυρίζεται ότι επικρατούν σήμερα οι ίδιες συνθήκες με αυτές του 1960», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι θέσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν τερματίζουν τις ανησυχίες της τ/κ πλευράς.


Καλώντας την Ελλάδα και την Τουρκία να εργαστούν πάνω σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Ακιντζί άφησε επιπλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο οι λεπτομέρειες να συζητηθούν κατά τη διάρκεια πενταμερούς διάσκεψης, την οποία τοποθέτησε χρονικά τον Οκτώβριο, για την οποία όπως είπε όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι πρόθυμες.


Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στη «Σημερινή» πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει υπόβαθρο από πλευράς προόδου, για να δικαιολογείται μια πολυμερής διάσκεψη. Μια τέτοια εξέλιξη, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, θα μπορεί να γίνει όταν θα βρισκόμαστε σε ακτίνα λύσης.
Δυσαρέσκεια με διαρροές
Όσον αφορά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως πρόκειται για ένα συγκεκριμένο άτομο που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους που βρισκόταν στο Προεδρικό, ενώ επεσήμανε πως δεν γνωρίζει σε τι αποσκοπούν, σημειώνοντας πως «προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία».


Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο εμπιστεύεται τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, που λέει με τη σειρά του ότι δεν εμπιστεύεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε λέγοντας, «δεν γνωρίζω πότε με εμπιστεύτηκε ο κ. Παπαδόπουλος για να θέσω τέτοιο θέμα, ούτε και θέλω να σχολιάσω».