Ενέργεια

Σύρεται, τελικά, σε τριμερή

Για τις 26 Σεπτεμβρίου δρομολογείται μια «κοινή» συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί-Μουν
Εγγυήσεις της Τουρκίας για το τ/κ συνιστών κρατίδιο ζήτησε ο κατοχικός ηγέτης. Την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για μια μεταβατική περίοδο πρότεινε ο ΠτΔ, την οποία θα διαδεχθεί ευρωπαϊκή χωροφυλακή, χωρίς τη συμμετοχή Ελλάδας-Τουρκίας

Κλείδωσε η σύγκληση της τριμερούς συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη, του κατοχικού ηγέτη και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, με πιο πιθανή ημερομηνία να είναι ενδεχομένως η 26η Σεπτεμβρίου. «Είναι μια ημερομηνία που συζητείται, οφείλω να το πω γιατί δεν υπάρχει κάτι που να αποκρυβεί», παραδέχτηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που στην προσπάθειά του να υποβαθμίζει τη σημασία της εν λόγω κρίσιμης εξέλιξης είπε:


«Θα είναι μια κοινή συνάντηση των δυο ηγετών με τον ΓΓ». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν εδώ και καιρό τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι η επερχόμενη τριμερής θα ανοίξει την πόρτα για πενταμερή, όπως άλλωστε επιθυμεί η Άγκυρα. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε χθες ότι στο παρόν στάδιο οι εξελίξεις δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο.


Στη χθεσινή 5η συνάντηση, που διήρκεσε περίπου τέσσερεις ώρες, συζητήθηκαν τα κεφάλαια της Οικονομίας και θέματα ΕΕ, τα οποία, αν και αμφότερες οι πλευρές θεωρούν «εύκολα», εντούτοις εξακολουθούν να παραμένουν εκκρεμότητες. Κληθείς να διευκρινίσει αν συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ωστόσο πως «τα όσα γράφονται μπορεί να ήταν κάποιες ιδέες που αναπτύχθηκαν».


Πάντως, το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από το χθεσινό δελτίο ειδήσεων του «Σίγμα» έφερε στο φως τις προτάσεις της κάθε πλευράς για τις εγγυήσεις, αλλά και ένα σημαντικό ζήτημα αναφορικά με τις τουρκικές υπηκοότητες.
Οι προτάσεις για τις εγγυήσεις
Έγκυρες πληροφορίες, που επικαλείται το «Σίγμα», σχετίζονται με ένα συνοπτικό έγγραφο που ετοιμάστηκε από τον Ε/κ διαπραγματευτή για το κρίσιμο ζήτημα των εγγυήσεων, η συζήτηση για το οποίο, όπως υπενθυμίζεται, έγινε χωρίς την παρουσία πρακτικογράφων.


Βάσει του εν λόγω εγγράφου, η «διαφοροποιημένη πρόταση» των Τ/κ που έγινε προφορικώς είναι η εξής: Εγγυήσεις της Τουρκίας για το τ/κ συνιστών κρατίδιο, με τη διαφοροποίηση ότι δεν θα μπορεί να επέμβει μονομερώς η Τουρκία, παρά μόνο εάν ζητηθεί από την τ/κ συνιστώσα πολιτεία. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος με τη σειρά του κατέθεσε γραπτή πρόταση που προνοεί:


Tην εγγύηση της ασφάλειας να διασφαλίζει, για μια συγκεκριμένη (άγνωστη) μεταβατική περίοδο, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αμέσως μετά, σύμφωνα με τη γραπτή πρόταση του Προέδρου, να συσταθεί διεθνής δύναμη χωροφυλακής από ευρωπαϊκές κυρίως χώρες, χωρίς τη συμμετοχή Ελλάδας-Τουρκίας, που θα εδρεύει στην Κύπρο και που θα δρα μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπό το κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη. Η πρόταση αυτή θα ισχύει για 10 χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 10.
Διαφωνίες για εκλογή Προέδρου-Αντιπροέδρου
Σε ό,τι αφορά το ανοικτό θέμα εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου, η πρόταση Αναστασιάδη προνοεί τον καταρτισμό ενός κοινού εκλογικού καταλόγου και κοινού ψηφοδελτίου. Βάσει της ίδιας πληροφόρησης, η εκλογή θα γίνεται με πλειοψηφία, εφόσον το εν λόγω δίδυμο συγκεντρώσει το 50 τις εκατόν των ψήφων της ε/κ συνιστώσας πολιτείας και το 50 τις εκατόν των ψήφων της τ/κ συνιστώσας πολιτείας. Σε περίπτωση τώρα που δεν υπερκαλυφθεί το ποσοστό αυτό σε μια εκ των δυο συνιστωσών πολιτειών, θα ενεργοποιείται η στάθμιση ψήφου.


Από την πλευρά του, ο Ακιντζί επιμένει στην υιοθέτηση της εκ περιτροπής Προεδρίας, με ξεχωριστή μάλιστα εκλογή από δύο διαφορετικούς καταλόγους. Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες από «καλά ενημερωμένες πηγές» άφησαν να διαρρεύσει στον αγγλόφωνο κυπριακό Τύπο ότι η τ/κ πλευρά παζαρεύεται την επιστροφή της Μόρφου, ζητώντας ως αντάλλαγμα την αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρία.
Εκβιασμοί για υπηκοότητες
Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα πρακτικά των συναντήσεων των δυο ηγετών και αποκάλυψε το «Σίγμα», ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί διεμήνυσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δέχεται αφόρητες πιέσεις από την Τουρκία για την άμεση παραχώρηση 25.000 τουρκικών υπηκοοτήτων. Η Άγκυρα φέρεται μάλιστα να έδωσε προς τον κ. Ακιντζί τελεσίγραφο λύσης μέχρι το τέλος του 2016, αλλιώς να προχωρήσει με τις υπηκοότητες.


Οι πληροφορίες αυτές, αν και δεν αποκλείεται να είναι βάσιμες, εντούτοις, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιούνται εκβιαστικά από τον κ. Ακιντζί, με σκοπό να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης προς τον κ. Αναστασιάδη, για αποδοχή της όποιας λύσης εντός του 2016. Πάντως, ο Πρόεδρος δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα χθες πως ισχύουν αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.
«Δεν θα υπάρχει μόνιμος δικαστής»
Κληθείς να σχολιάσεις για το θέμα του μηχανισμού επίλυσης διαφορών και το θέμα του ξένου δικαστή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραδέχτηκε πως υπήρξε προβληματισμός εκ μέρους των Ε/κ διαπραγματευτών στο θέμα της δικαστικής εξουσίας, η οποία και διαβιβάστηκε, όπως ισχυρίστηκε, προς τον κ. Ακιντζί, ο οποίος έτυχε της ίδιας αντιμετώπισης και από τους δικούς του συμβούλους.


«Θεωρήθηκε ότι η αρχική πρόταση, για να υποδεικνύει ένα θεσμικό όργανο της Ευρώπης αριθμό δικαστών, εκ των οποίων να γίνεται κλήρωση οσάκις κρίνεται αναγκαίο για θέματα συνταγματικής τάξης, να είναι ο τρόπος επίλυσης του μηχανισμού αδιεξόδων στη δικαιοσύνη», είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως έπειτα από αντίδραση των πολιτικών αρχηγών, η συγκεκριμένη πρόταση «βελτιώθηκε» ως εξής:


«Δεν θα υπάρχει μόνιμος δικαστής, αλλά θα υπάρχει στην περίπτωση που εγείρονται συνταγματικά θέματα η προσθήκη από κατάλογο ενός εκ των ξένων δικαστών, για να μπορούμε να έχουμε διέξοδο στα ενδεχόμενα αδιέξοδα».
Όσον αφορά τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία, αυτές θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, με την προσθήκη ή την αφαίρεση.
Ενοχλημένος ο Ακιντζί
Από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη διαρροή της πρότασης που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τις εγγυήσεις στις 2 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας πως αυτή δεν τερματίζει τις ανησυχίες των Τ/κ. Επιπλέον, ο κατοχικός ηγέτης αποκάλυψε ότι η πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις Νέα Υόρκη στις 26 Σεπτεμβρίου έχει ήδη συμφωνηθεί, προσθέτοντας ωστόσο πως υπήρχε συναντίληψη ότι η συνάντηση θα ανακοινωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου με κοινή δήλωση. «Αλλά ο Αναστασιάδης το ανακοίνωσε και αυτό», συμπλήρωσε.
Καταρρέουν τα ΜΟΕ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Επιτροπή για διάνοιξη της οδικής αρτηρίας Λάρνακας-Λευκωσίας μέσω Πυροΐου δεν αποκλείει την κλιμάκωση μέτρων σε αντίδραση γιατί δεν προχωρούν, όπως υποστηρίζει, οι διαβουλεύσεις για διάνοιξη της οδού: «Η εκ των υστέρων άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει τον διάλογο για αριθμό μέτρων που βρίσκονται στο αρχικό πακέτο, όπως η διάνοιξη της διόδου Πυροΐου, προβάλλοντας τη δικαιολογία άρνησης του κατοχικού στρατού, είναι κοροϊδία και κλονίζει την εμπιστοσύνη μας στο σύνολο των συνομιλιών και σε πιθανή θετική κατάληξή τους», αναφέρει σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η Επιτροπή.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο Οκάν Νταγλί και τον αντιπρόεδρο της ομάδας για την Αμμόχωστο Σερντάρ Ακάι, οι εργασίες που οφείλει να ολοκληρώσει η τουρκοκυπριακή πλευρά ώστε να μπορέσει να ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας δεν προχωρούν.
____________________


Την τουρκική έκδοση του βιβλίου του «Αποσιωπηθείσα ιστορία» παρουσίασε ο Χριστόφιας
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Οι προσωπικές του εμπειρίες στην πολιτική σκηνή της Κύπρου κατά τα τελευταία εξήντα χρόνια ήταν το αντικείμενο της ομιλίας του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής παρουσίασης της τουρκικής έκδοσης του βιβλίου του «Αποσιωπηθείσα ιστορία».


Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για το γεγονός που του δόθηκε, όπως είπε, η δυνατότητα ενώπιον τουρκοκυπριακού ακροατηρίου να προβεί σε ένα είδος «λογοδοσίας». Αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στην πολιτική του πορεία, ξεκινώντας από τα μαθητικά του χρόνια, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως «η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου χαρακτηρίζεται από τη συνεχή σύγκρουση μεταξύ του εφικτού και του ευκταίου», με αποτέλεσμα «το κυνήγι του ευκταίου οδηγεί στο γεγονός του κάθε χθες και καλύτερα».


Επιπλέον, ισχυρίστηκε πως τα τελευταία εβδομήντα τόσα χρόνια ο κυπριακός λαός τρέφεται με αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, και συντηρεί φρούδες ελπίδες και άπιαστα όνειρα, που τα καλλιεργεί, όπως είπε, με συνέπεια και πείσμα η δεξιά και η ακροδεξιά στην Κύπρο και στην Ελλάδα.


«Όλα αυτά τα χρόνια η εκάστοτε τουρκική ελίτ, καθώς και η τουρκοκυπριακή αντιδραστική δεξιά, καραδοκούν και εκμεταλλεύονται, με την αρωγή του αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και εκάστοτε τουρκικών κυβερνήσεων, τα συνεχή ολισθήματα αλυτρωτισμού της ελληνοκυπριακής δεξιάς και προωθούν το δικό τους 'όραμα' για επιβολή της διχοτόμησης της Κύπρου», πρόσθεσε.


Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ούτε ελληνικό κράτος, μήτε τουρκικό κράτος. «Η Κυπριακή Δημοκρατία, έλεγα, είναι ανεξάρτητο κράτος που ανήκει στον λαό της, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους», είπε. Τέλος σημείωσε πως η μόνη εφικτή λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.