Τρία ψέματα, μία αλήθεια...

Πρώτο ψέμα: Στις 21 Αυγούστου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωνε κατηγορηματικά: «Αυτή τη στιγμή, δεν συντρέχουν λόγοι για πραγματοποίηση κοινής συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη».
Δεύτερο ψέμα: Στις 29 Αυγούστου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης προόδου, κατά την εντατική φάση των συνομιλιών.
Τρίτο ψέμα: Προχθές, 6 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «δεν κλείδωσε ακόμη η συνάντηση, αλλά γίνονται διαβουλεύσεις. Η συνάντηση ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου».
Πρώτη αλήθεια: Προχθές το βράδυ, 6 Σεπτεμβρίου, και μετά τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι «δεν κλείδωσε η συνάντηση», ο Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα, αποκάλυψε: «Η πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη έχει συμφωνηθεί για τις 26 Σεπτεμβρίου».
Διερωτόμαστε, γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του επιμένουν να παραπλανούν τον λαό, ακόμη και για τα ολιγότερο σημαντικά ζητήματα, και ο Ελληνοκύπριος πολίτης να υποχρεούται να προσφεύγει στον Ακιντζί και στην τουρκική πλευρά, για να πληροφορηθεί την αλήθεια.
Πρώτα οι ηγέτες μας δηλώνουν πως «δεν συντρέχουν λόγοι» πραγματοποίησης της τριμερούς. Ακολούθως δηλώνουν πως θα πραγματοποιηθεί τριμερής, εάν υπάρξει πρόοδος. Και στο τέλος, ενώ έχουν κλειδώσει και την ημερομηνία πραγματοποίησης, δηλώνουν πως δεν κλείδωσε η συνάντηση, αλλά «γίνονται διαβουλεύσεις». Μέχρι που έρχεται ο Ακιντζί και μας ενημερώνει για τα γεγονότα.
Ερωτούμε: Εάν οι κυβερνώντες δεν έχουν τη στοιχειώδη ειλικρίνεια να γνωστοποιήσουν στον λαό, εάν θα γίνει, και πότε, μία συνάντηση, γιατί να ελπίζει ο λαός πως θα τον ενημερώσουν για πολύ σοβαρότερες πτυχές και εξελίξεις του εθνικού θέματος;
Ύστερα: Γιατί ο Πρόεδρος, εφόσον έθετε ως προϋπόθεση πραγματοποίησης της συνάντησης την επίτευξη προόδου, δεν μας παραθέτει ποία πρόοδος έχει επιτευχθεί και πού;
Μόλις προχθές, ο Ακιντζί απέρριψε την πρόταση Αναστασιάδη για τις εγγυήσεις, «Δεν τερματίζει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων», δηλώνει. Όταν, λοιπόν, δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων, δεν έχουν ανταλλαγεί χάρτες στο εδαφικό, δεν συνέκλιναν οι θέσεις των δύο πλευρών στο περιουσιακό, δεν υπάρχουν συγκλίσεις ακόμη και στα εύκολα θέματα της Οικονομίας και της Ε.Ε., όταν ακόμη οι δύο ηγέτες κόβουν, ράβουν, προσθέτουν, αφαιρούν σε όσα είχαν συμφωνήσει προηγουμένως (ομολογία Αναστασιάδη), όταν δεν έχουν καν επιτύχει μέχρι σήμερα να ανοίξουν δύο οδοφράγματα, τότε πού έχουν επιτύχει πρόοδο;
Εμείς είχαμε έγκαιρα εκτιμήσει. Πρόοδος δεν θα υπάρξει. Πρόοδος θα κατασκευασθεί. Απλώς για να δικαιολογηθεί η πραγματοποίηση της τριμερούς. Και μετά την τριμερή, τι; Αφού οι Τούρκοι δηλώνουν πενταμερή, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν διευκρινίζει πώς εννοεί την «πολυμερή» και πόσα μέρη θα παρακαθίσουν, γιατί να μην αναμένουμε πενταμερή; Ίσως ακόμη και ένα νέο Μπούργκενστοκ...