Η απόκρυψη έχει κοντά ποδάρια...

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέστρεψε από μία εκ των τελευταίων συναντήσεών του με τον κατοχικό ηγέτη, και δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά υπέβαλε νέα πρόταση για τις εγγυήσεις, η οποία διαφέρει από τις ισχύουσες. Τόνισε ότι και η νέα τουρκική πρόταση κρίνεται απαράδεκτη για την ελληνοκυπριακή πλευρά.


Ορθώς την απέρριψε. Διότι η νέα πρόταση -περιορισμός των τουρκικών εγγυήσεων μόνο για το τουρκοκυπριακό κράτος- είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από τις προηγούμενες. Παραπέμπει καθαρά σε συνομοσπονδία. Παραπέμπει σε δύο κράτη, από τα οποία το ένα θα τυγχάνει εγγυήσεως της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας του από τρίτο κράτος, την Τουρκία.


Αλλά κανένα ομόσπονδο κράτος δεν τυγχάνει εγγυήσεως από ξένη κρατική δύναμη. Το τουρκοκυπριακό κράτος θα έχει εδαφική ακεραιότητα και κρατική ανεξαρτησία, ώστε να τυγχάνει εγγύησης από τρίτη χώρα; Εκτός και αν συνομοσπονδία συζητείται στις συνομιλίες και όχι ομοσπονδία.


Σε απάντηση της τουρκικής πρότασης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέβαλε πρόταση για σύσταση διεθνούς δύναμης χωροφυλακής από ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας, που θα εδρεύει στην Κύπρο και θα δρα μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η παραμονή θα ισχύει για δέκα χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα δέκα.
Στις 6 Σεπτεμβρίου, ο Ακιντζί επανήλθε και δήλωσε, χωρίς περιστροφές, ότι η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς απορρίπτεται, επειδή δεν τερματίζει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. «Ο τουρκοκυπριακός λαός, αισθάνεται ασφαλής με την Τουρκία και δεν βλέπω σύστημα εγγυήσεων χωρίς την παρουσία της Τουρκίας», τόνισε ξεκάθαρα.
Είναι φανερό, ότι χάσμα χωρίζει τις θέσεις των δύο πλευρών στο θέμα των εγγυήσεων. Εμείς ζητούμε πλήρη κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων, και ο Ακιντζί συνέχισή τους. Ή, το πιο επικίνδυνο, συνέχιση των εγγυήσεων επί του τουρκοκυπριακού κράτους.
Ξαφνικά, και χωρίς να προηγηθεί οτιδήποτε ώστε να εκλείψει το χάσμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέστρεψε από την τελευταία συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη και απαντώντας σε ερώτηση, δήλωσε πως «εν μέρει», ο ίδιος και ο Ακιντζί, «κοιτάζουν προς την ίδια κατεύθυνση» στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Θα μας τρελάνει ο Πρόεδρος! Πώς γίνεται να κοιτάζουν προς την ίδια κατεύθυνση, όταν το βλέμμα του Ακιντζί είναι επικεντρωμένο προς την Τουρκία και του Αναστασιάδη προς τη διεθνή χωροφυλακή; Μετακινήθηκε ο Πρόεδρος, αποδεχόμενος να εγγυηθεί το τουρκοκυπριακό κράτος η Τουρκία, ή τελικά ο Ακιντζί αποδέχθηκε να αναλάβει την εγγύηση διεθνής χωροφυλακή; Ή υπεβλήθη νέα πρόταση, η οποία εξουδετερώνει τις προηγούμενες;
Ουδείς γνωρίζει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνει παιγνίδι μόνος του, εκμεταλλευόμενος τη συσκότιση, την αδιαφάνεια και τη μυστικοπάθεια. Καλύπτεται πίσω από την απόκρυψη από τον λαό των τεκταινομένων και ό,τι θέλει λέει, και όπως θέλει τα παρουσιάζει.
Αλλά ώς πότε θα αποκρύπτει από τον λαό την ασχήμια της λύσης που συζητά; Η απόκρυψη και το ψέμα έχουν κοντά ποδάρια...