Ενέργεια

Ενισχύεται ο ενεργειακός άξονας

Αναφορές για δάκτυλο της MIT πίσω από τις διαρροές περί οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου
Ο συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου East-Med και το Euroasia Interconnector στο επίκεντρο της νέας τριμερούς στην Αθήνα, στις 29 Σεπτεμβρίου

Τα επόμενα βήματα των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε., East Med και Euroasia Ιnterconnector, θα βρεθούν στο επίκεντρο της νέας τριμερούς συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 29 Σεπτεμβρίου, μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Στόχος της επικείμενης συνάντησης υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, είναι ο καλύτερος συντονισμός των τριών χωρών στα θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί.


Μιλώντας στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), ο κ. Λακκοτρύπης είπε συγκεκριμένα ότι θα τεθούν επί τάπητος τα θέματα υποδομών, του αγωγού φυσικού αερίου East-Med από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ελλάδα.


Απέρριψε μάλιστα της φήμες που θέλουν τον εν λόγω αγωγό να βρίσκεται εκτός συζήτησης, σημειώνοντας πως «μαζί με τις υπόλοιπες επιλογές που εξετάζονται είναι και αυτό υπό εξέταση». «Η μελέτη βιωσιμότητας που είναι αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη», συνέχισε, «θα μας καταδείξει τόσο την τεχνική όσο και την οικονομική βιωσιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος».
Περιμένοντας τις γεωτρήσεις
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε πως δεδομένων των σημερινών ποσοτήτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί, δεν μπορεί κάποιος να προγραμματίζει, ωστόσο, πρόσθεσε, «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιεσδήποτε ανακαλύψεις στο μέλλον». Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός East Med αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Στην παρούσα φάση βρίσκεται υπό επεξεργασία η μελέτη βιωσιμότητας του έργου, που προβλέπει τη διασύνδεση των κοιτασμάτων Κύπρου-Ισραήλ και τη μεταφορά στην Ελλάδα μέσω της Κρήτης και από εκεί στην Ευρώπη. Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Ενέργειας, εντός Οκτωβρίου είναι επίσης προγραμματισμένη μια άλλη, ξεχωριστή συνάντηση, με τον ομόλογο του Ισραήλ.
Χρονοδιαγράμματα διασύνδεσης
Όσον αφορά το Ευroasia Interconnector, του οποίου η πόντιση καλωδίων έχει ήδη αρχίσει, ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε ότι η Αθήνα δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο φορέας υλοποίησης, που είναι ιδιωτική εταιρεία, έχει καταθέσει την επενδυτική του πρόταση και στους ρυθμιστές των τριών χωρών - στην περίπτωση της Κύπρου είναι η ΡΑΕΚ. Η επενδυτική πρόταση, που βρίσκεται υπό μελέτη, προβλέπει σύνδεση Ισραήλ - Κύπρου το 2019, σύνδεση Κρήτης - Αττικής το 2020 και σύνδεση Κύπρου - Κρήτης το 2022.
Ενεργειακό Συνέδριο στην Αθήνα
Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με την τριμερή, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2ο «Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean Summit». Στο συνέδριο αναμένεται να παρευρεθούν ασφαλώς ο Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, Παναγιώτης Σκουρλέτης, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, κ. Γιουβάλ Στάινιτς. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθούν οι επενδυτικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου
ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου
Εν τω μεταξύ, σε άρθρο μας την περασμένη Τρίτη, έγινε αναφορά περί πιθανής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου, την οποία δημοσίευε η αιγυπτιακή εφημερίδα Al Shorouk. Εντούτοις, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η ιστοσελίδα Liberal.gr, τη συγκεκριμένη «πληροφορία» παρείχε στην εν λόγω εφημερίδα η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) μέσω ενός εκ των ανωτάτων στελεχών της Αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που διαμένουν στην Κωνσταντινούπολη.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Η Θάσος ανήκει στην... Αίγυπτο κι άλλες ιστορίες!», η αιτία πίσω από την κίνηση αυτή της ΜΙΤ έγκειται, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, στο γεγονός ότι ο Κινέζος Πρόεδρος είχε προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι σαν παρατηρητή στη Σύνοδο των G20. Αυτό, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, προκάλεσε την οργή του Ερντογάν, που με τον τρόπο αυτό επιχείρησε (μάταια τελικά) να δημιουργήσει ένα πρόβλημα στις αιγυπτο-ελληνικές σχέσεις.


Παρόλα αυτά, όμως, το δημοσίευμα της Liberal αναφέρει πως μεταξύ Αθήνας-Καΐρου εξακολουθεί να εκκρεμεί ένα ζήτημα. Συγκεκριμένα, σημειώνεται, «το τμήμα της ΑΟΖ που η Αίγυπτος φέρεται διατεθειμένη να αναγνωρίσει, δεν καλύπτει την "ευθεία" του Καστελόριζου, για την οποία η Άγκυρα έχει εκφράσει την άποψη ότι της ανήκει».


Αξίζει να σημειωθεί πως η εφημερίδα Al Shorouk σε νέο κυριακάτικο δημοσίευμά της ισχυρίζεται ότι «η Θάσος ανήκει στην Αίγυπτο». Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, η Liberal αναφέρει πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν μέσω των διαρροών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να πείσουν την αιγυπτιακή κοινή γνώμη ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι «ξεπουλά» τα συμφέροντα της χώρας.
Μομέντουμ οριοθέτησης
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το μομέντουμ για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου είναι ιδανικό, ειδικά μετά τη συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου για μεταφορά της «Αφροδίτης» με αγωγό στην Αίγυπτο. Η ελληνική Κυβέρνηση, έχοντας ως παράδειγμα τις εντυπωσιακές κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να αποβάλει τα φοβικά της σύνδρομα απέναντι στην Τουρκία και να προχωρήσει στην ανακήρυξη και θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ, κίνηση που θα δώσει νέα προοπτική συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο.