Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 32 ΧΡΟΝΙΑ

Δεν γνώριζε ο Παπανδρέου
Ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου τόνιζε χθες στην Αθήνα ότι ο Πρόεδρος Κυπριανού δεν υπέβαλε κανένα σχέδιο λύσεως του Κυπριακού, ο ίδιος ο κ. Κυπριανού δήλωνε στη Νέα Υόρκη μετά τη δεύτερη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι του υπέβαλε πλαίσιο για συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος.
Σχολιάζοντας τις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις των δυο ηγετών, πολιτικοί παρατηρητές και στις δυο πρωτεύουσες κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι προφανώς ο κ. Παπανδρέου δεν εγνώριζε την πρόθεση τού κ. Κυπριανού να υποβάλει σχέδιο λύσεως και συνεπώς ούτε και το περιεχόμενο του σχεδίου. Και τούτο παρά το γεγονός ότι, πριν από τη μετάβασή του στις ΗΠΑ, ο κ. Κυπριανού είχε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, οι οποίες είχαν χαρακτηρισθεί σαν «συνομιλίες γραμμής».
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι κατά τις χωριστές συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς επίσης πριν από την αποχώρησή του, ο Πρόεδρος Κυπριανού δεν ανέφερε τίποτε για το ενδεχόμενο υποβολής πλαισίου στον Κουεγιάρ.
Τα κείμενα των δηλώσεων
Η δήλωση του κ. Κυπριανού, όπως δόθηκε επίσημα στη δημοσιότητα στη Λευκωσία κι όπως μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει επί λέξει ως εξής:
«Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανυπομονεί περισσότερο από κάθε άλλο να διασφαλίσει ειρηνική, δίκαιη, διαρκή και συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προς το συμφέρον του κυπριακού λαού, σαν συνόλου, Ελλήνων Κυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
»Για τον σκοπό αυτό υπέβαλα σήμερα το πρωί στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών πλαίσιο για μια τέτοια λύση του κυπριακού προβλήματος».
Η δήλωση του κ. Παπανδρέου έγινε προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπό τύπον ειδικής διευκρινίσεως, στο πλαίσοα της ενημερώσεως για τα εθνικά θέματα και αναφέρει τα εξής:
«Ο κ. Κυπριανού πήρε την πρωτοβουλία και ανέφερε συγκεκριμένες σκέψεις του, τόσο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κουεγιάρ όσο και στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Σουλτς για συνολική και μόνιμη λύση του Κυπριακού. Εδώ θα ήθελα να διευκρινίσω -για να μην υπάρξει καμιά παρεξήγηση- ότι ο κ. Κυπριανού δεν υπέβαλε κανένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού, όπως επίσης δεν έχει υποβληθεί κανένα σχέδιο Σουλτς. Ένα έχω να τονίσω ξανά, ότι το Κυπριακό θα πρέπει να βρει τη λύση του με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Γενικών Συνελεύσεων του ΟΗΕ».
Νέα δήλωση Παπανδρέου
Σε δήλωσή του αργά ψες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε στο θέμα της υποβολής πλαισίου λύσης από τον κ. Κυπριανού, περιορισθείς να επαναλάβει ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τις συνεχείς επίμονες προσπάθειες του Προέδρου Κυπριανού για βιώσιμη λύση του Κυπριακού».


Πολιτικοί κύκλοι ανέφεραν ότι τούτο επιβεβαιώνει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν εγνώριζε εκ των προτέρων για την υποβολή πλαισίου, αλλά το έμαθε από τις δηλώσεις του κ. Κυπριανού, γεγονός που καταδεικνύει την ασυνεννοησία των δυο ηγετών στο εθνικό θέμα.
Ευρύς ανασχηματισμός ενόψει
Σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης θα προβεί οριστικά περίπου τέλος του μηνός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κυπριανού. Έγκυρες πληροφορίες της «Σημερινής» αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει μετά την επιστροφή του κ. Κυπριανού από τα ταξίδια του στην Ευρώπη και την Αμερική.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε ο ανασχηματισμός να συνδυασθεί με κάποια ανοίγματα προς κόμματα. Ήδη, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν κάποιες βολιδοσκοπήσεις προς κόμματα αλλά δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες.