Τα όπλα δεν σίγησαν εντελώς στη Συρία
Παρασκευή 13 Ιαν 2017
_.jpg)
Συνεχίζονται οι μάχες σε δύο πόλεις της χώρας, αλλά δεν διασαλεύεται η εκεχειρία
Στις 23 Ιανουαρίου αναμένεται να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας
Την ώρα που ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Σταφάν Ντε Μιστούρα δήλωνε πως η εκεχειρία στη χώρα τηρείται, έξι άμαχοι, οι τέσσερεις από τους οποίους παιδιά, σκοτώνονταν από αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στο Χαλέπι, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι έξι άμαχοι ήταν θύματα μιας αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποίησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις νωρίς σήμερα το πρωί σε ένα σπίτι στο χωριό Μπάμπκα, το οποίο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Χαλεπίου. Ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, καθώς ορισμένοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Πλήγματα και κατά τζιχαντιστών
Την ίδια ώρα, στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, τουλάχιστον 22 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από αεροπορικά πλήγματα των κυβερνητικών δυνάμεων ή του διεθνούς συνασπισμού, προσθέτει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της. Η πλειονότητα των τζιχαντιστών που σκοτώθηκαν ανήκε στο Μέτωπο Φάτεχ αλ Σαμ (πρώην μέτωπο Αλ Νόσρα, η συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα).
Δύο διοικητές της οργάνωσης αυτής σκοτώθηκαν προχθές από επιδρομή του διεθνούς συνασπισμού εναντίον της αυτοκινητοπομπής στην οποία μετείχαν τα οχήματα που επέβαιναν. Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται από έναν συνασπισμό ανταρτών και του Μετώπου Φάτεχ αλ Σαμ.
Οι εξελίξεις
Σημειώνεται πως οι βομβαρδισμοί αυτοί γίνονται την ώρα που η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε στα τέλη του Δεκεμβρίου εξακολουθεί επισήμως να ισχύει. Επίσης, γίνονται δύο εβδομάδες πριν από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που προβλέπεται να αρχίσουν στις 23 Ιανουαρίου στην Αστάνα του Καζακστάν, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Από τότε που η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ, στις 30 Δεκεμβρίου, τα πλήγματα των κυβερνητικών δυνάμεων σε προπύργια των ανταρτών μειώθηκαν, αλλά δεν σταμάτησαν. Η Φάτεχ αλ Σαμ, όπως και το Ισλαμικό Κράτος, είχαν αποκλειστεί από τη συμφωνία αυτή για εκεχειρία που συνήφθη υπό την αιγίδα της Μόσχας και της Άγκυρας.
Συμφωνία για νερό
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες μια συμφωνία που προβλέπει την ανάκτηση του ελέγχου μιας ανταρτοκρατούμενης περιοχής στη Δαμασκό και την επαναφορά της υδροδότησης στην πρωτεύουσα, πληροφορία την οποία, ωστόσο, διαψεύδει η αντιπολίτευση.
Η Ρωσία από την πλευρά της, σύμμαχος του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, επιβεβαίωσε τη διοργάνωση, στις 23 Ιανουαρίου στο Καζακστάν, ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, προκειμένου να βρεθεί λύση στη σύγκρουση που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 310.000 ανθρώπους από το 2011. Η συμφωνία την οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ο κυβερνήτης της Δαμασκού Αλάα Ιμπραχίμ αφορά την ανταρτοκρατούμενη συνοικία Ουάντι Μπαράντα, όπου βρίσκονται οι βασικές πηγές υδροδότησης της πρωτεύουσας, 15 χιλιόμετρα μακριά. Ο κύριος όγκος του πόσιμου νερού της Δαμασκού προέρχεται από την Ουάντι Μπαράντα, όμως, εξαιτίας των μαχών, πολλά κανάλια έχουν καταστραφεί, προκαλώντας τη διακοπή της ύδρευσης για χιλιάδες ανθρώπους. Βάσει της συμφωνίας, οι περίπου 600 άμαχοι που πολιορκούνταν από τον στρατό στη συνοικία αυτήν μπόρεσαν να την εγκαταλείψουν, σύμφωνα με μια τοπική πηγή.
Εμπόδια από Φάτεχ αλ Σαμ
Πάντως, το συριακό καθεστώς κατηγορεί τους αντάρτες και την τζιχαντιστική οργάνωση Φάτεχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, το παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία) ότι έκοψαν επίτηδες την παροχή νερού στη Δαμασκό. Οι αντάρτες από την πλευρά τους αρνούνται ότι μαχητές της Φάτεχ αλ Σαμ βρίσκονται στην περιοχή και κατηγορούν με τη σειρά τους τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν τις υποδομές. Στη βόρεια Συρία το καθεστώς αύξησε το τελευταίο 24ωρο τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών και των τζιχαντιστών, κυρίως στην Αταρέμπ και τη Χα αλ Άσαλ στην επαρχία του Χαλεπίου.
Παραμένουν προβλήματα
Παρά τη συνέχιση των εχθροπραξιών στη Συρία, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Σταφάν Ντε Μιστούρα είπε την Πέμπτη ότι η κατάπαυση του πυρός στη Συρία διατηρείται σε γενικές γραμμές. Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φτάσει ακόμα σε πολιορκούμενες περιοχές, όπου τα τρόφιμα τελειώνουν.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ντε Μιστούρα είπε ότι ένοπλοι εμπόδισαν 23 λεωφορεία και Σύρους οδηγούς που είχαν χρησιμοποιηθεί στις πρόσφατες εκκενώσεις χωριών να φύγουν από τα χωριά Φουά και Κεφράγια στην επαρχία Ιντλίμπ. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ σημείωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται σε δύο χωριά στην κοιλάδα Γουάντι Μπαράντα, απ' όπου αντλείται νερό που στέλνεται στη Δαμασκό.
Ο Ντε Μιστούρα είπε ότι, εξ όσων γνωρίζει, ο ΟΗΕ θα κληθεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Ιανουαρίου στην Αστάνα στο Καζακστάν. Στόχος των συνομιλιών είναι να επεκταθεί η κατάπαυση του πυρός και να συζητηθεί η πιθανότητα πολιτικής λύσης.
Η Σύνοδος στην Αστάνα
Εξάλλου, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες πως στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία θα πρέπει να μετέχουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές, κι αυτές θα πρέπει να γίνουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Απομένει να συγκεντρωθούν οι ενδιαφερόμενες πλευρές, όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές, εκτός από τις φανατικές οργανώσεις και τους εξτρεμιστές και να δράσουν εντός του πλαισίου της Γενεύης», υπογράμμισε.
Η δήλωση αυτή γίνεται καθώς πλησιάζουν οι διαπραγματεύσεις που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 23 Ιανουαρίου στο Καζακστάν υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας. Η Μόσχα, σύμμαχος της κυβέρνησης της Δαμασκού, κι η Άγκυρα, η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες, βοήθησαν στη σύναψη συμφωνίας για μια γενική εκεχειρία στη Συρία, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, εξακολουθεί να τίθεται θέμα σε ό,τι αφορά ποιοι θα προσκληθούν να μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα και ποιοι θα είναι οι στόχοι της συνάντησης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και ορισμένων ενόπλων οργανώσεων θα προσκληθούν, αλλά όχι οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης που έχει αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα.
Η σύνοδος της Αστάνα αναμένεται να δημιουργήσει ένα προηγούμενο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης, τις οποίες έχει ορίσει για τις 8 Φεβρουαρίου ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα.
«Δικτάτορας ο Άσαντ»
Ο Ολάντ επανέλαβε, την ίδια ώρα, ότι ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ «δεν θα μπορούσε να είναι η λύση του προβλήματος. Πάντοτε έλεγα ότι είναι απαραίτητη μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, η οποία θα απαιτούσε να μην αποκλειστεί κανένας από τους παράγοντες της περιοχής και να συνομιλήσουν όλοι, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος», πρόσθεσε.
«Οφείλουμε να εμπλέξουμε όλους τους παράγοντες της περιοχής και δεν αποκλείω κανέναν», σημείωσε, αναφερόμενος κυρίως στο Ιράν, άλλον σημαντικό σύμμαχο της συριακής κυβέρνησης στην περιοχή. Σημειώνεται πως καμία από τις προηγούμενες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις δεν επέτρεψε την έναρξη μιας διαδικασίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης, η οποία έχει προκαλέσει περισσότερους από 310.000 θανάτους και την εγκατάλειψη του συριακού εδάφους από εκατομμύρια ανθρώπους που είτε εκτοπίστηκαν είτε έγιναν πρόσφυγες σε άλλες χώρες.