Ήθελαν δείγματα γραφής από την Τουρκία; Τα έλαβαν...

Μετά το Μον Πελεράν 2, οι κυβερνώντες και οι συνδιαχειριζόμενοι το εθνικό πρόβλημα διαβεβαίωναν τον λαό: «Μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει ναυάγιο. Η προσπάθεια συνεχίζεται και ο διάλογος θα επαναληφθεί». Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι στο Μον Πελεράν υπήρξε ναυάγιο. Ναυάγιο στο εδαφικό, για το οποίο οι κυβερνώντες έλεγαν ότι από την εξέλιξή του θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία και η τύχη του εθνικού προβλήματος. Και στο Μον Πελεράν, η τουρκική πλευρά έδειξε τις προθέσεις της.


Παρά τις υποχωρήσεις, στις οποίες προέβη, κατά δική του ομολογία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποδεχομένος επιστροφή ολιγότερου αριθμού προσφύγων, ο Μουσταφά Ακιντζί παρέμεινε ανυποχώρητος: Μόρφου γιοκ.


Με το ίδιο χάπι της ψευδαίσθησης, οι κυβερνώντες επιχειρούν και πάλι να πείσουν τον λαό ότι στη Γενεύη δεν υπήρξε ναυάγιο και η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Αλλά και στη Γενεύη υπήρξε ναυάγιο. Στο Μον Πελεράν βυθίστηκαν οι ψευδαισθήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, όσον αφορά το εδαφικό, στη Γενεύη, επήλθε πλήρες ναυάγιο ως αποτέλεσμα της επανάληψης των διαχρονικών τουρκικών θέσεων: Ούτε οι τουρκικές εγγυήσεις ακυρώνονται, ούτε τα τουρκικά στρατεύματα φεύγουν.


Το ναυάγιο είναι ξεκάθαρο, έστω και αν η κυβερνητική εφημερίδα επιχειρεί να αναστήσει τις ελπίδες των ανανιστών με πηχυαίους τίτλους, όπως «Αρωμα λύσης»!
Δικαιούται ο καθένας να ζει στον κόσμο που επιλέγει...


Στη Γενεύη εγράφη το τέλος τεσσάρων χρόνων ψευδαισθήσεων, παραισθήσεων, παραπλανήσεων, υποχωρήσεων και ψευδών.


Εναγωνίως ο Αναστασιάδης, οι εκπρόσωποί του, οι ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ περίμεναν, οι αδαείς, να τους δώσει έμπρακτα δείγματα αλλαγής στάσης η Τουρκία. Τούς τα έδωσε ο Τσαβούσογλου. Δεν επείσθησαν; Θα συνεχίσουν το ίδιο παραμύθι και θα συνεχίσουν να προσφέρουν ψεύτικες, κατασκευασμένες ελπίδες στον λαό; Ποια άλλα δείγματα «καλής θέλησης» θα ζητήσουν από την Τουρκία; Ακόμη να αντιληφθούν ότι η καλή θέληση δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του Ερντογάν;


Όσο περνά ο χρόνος, όχι μόνο δεν ενισχύονται οι ελπίδες και τα επιχειρήματα των ψευδο-ρεαλιστών, αλλά τόσο περισσότερο ενισχύεται μέσα στον λαό η πεποίθηση για την καταστροφική πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τόσο περισσότερο ενισχύεται η βεβαιότητα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάμει ούτε μισό βήμα πίσω από τις διαχρονικές διχοτομικές θέσεις της.


Κάθε φορά που οι κυβερνώντες μιλούν για «σταθμό» και «ιστορική μέρα», αποδεικνύεται τελικά πως στον «σταθμό» η Τουρκία έκαμε άλλο ένα βήμα προς τους τελικούς στόχους της και πως η «ιστορική μέρα» αποδεικνύεται αποφράδα μέρα για τον κυπριακό Ελληνισμό.


Στη Γενεύη ο Τσαβούσογλου έφυγε με γεμάτες τσέπες. Απο-αναγνωρίστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία σε... αυτού εξοχότητα, παρέμεινε υπό την κυριαρχία της Τουρκίας η Μόρφου και έγινε θρύλαψα η δήθεν συμφωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί για λύση που θα κατοχυρώνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η δήθεν συμφωνία για τους Ελλαδίτες και Τούρκους που θα παραμένουν στην Κύπρο. Ο Τσαβούσογλου απαίτησε πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο και πλήρη δικαιώματα των Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο, όπως θα ισχύουν για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.


Οι Ελληνοκύπριοι έχουν ήδη σχηματίσει καθαρή άποψη για τη μορφή της λύσης: Η λύση θα είναι τουρκική και το νέο «όχι» βεβαιότατο...