Ενέργεια

Προετοιμασία εδάφους για τετραμερή

Μεγάλες οι προοπτικές για την Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας
Στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν τη Δευτέρα οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισραήλ, για ολοκλήρωση των διεργασιών για τον East Med

Ενεργειακές επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ του Ισραήλ και των ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδας-Κύπρου-Ιταλίας), αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου East Med -που θα ξεκινά από το κοίτασμα Λεβιάθαν καταλήγοντας, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, στις ευρωπαϊκές αγορές- αναμένεται να λάβουν χώραν τις επόμενες μέρες.


Σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής Globes, από το ισραηλινό Υπουργείο Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, ο Γενικός διευθυντής Shaul Meridor, την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Σκοπός της εν λόγω προγραμματισμένης συνάντησης είναι η προετοιμασία του εδάφους για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων χωρών τον επόμενο μήνα στο Ισραήλ. Στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οι Γενικοί Διευθυντές θα συζητήσουν τη χρηματοδότηση για μια ολοκληρωμένη μηχανική και την οικονομική αξιολόγηση του εγχειρήματος.


Πιστεύεται ότι το Ισραήλ θα κληθεί, επίσης, να καταβάλει ένα μέρος των εξόδων της αξιολόγησης από κοινού μαζί με την Κύπρο, την Ιταλία και την Ελλάδα. Η Ιταλία πάντως το 2016 κατανάλωσε 70,4 bcm φυσικού αερίου, 4,9% περισσότερο απ' ό,τι το 2015.
Το ιταλικό ενδιαφέρον
Οι πηγές προσθέτουν ότι ο Francesco Starace, Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής ηλεκτρικής εταιρείας Enel Group, συναντήθηκε πρόσφατα με τον Υπουργό Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Δρα Yuval Steinitz, και εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την αγορά ισραηλινού φυσικού αερίου για τους πελάτες της εταιρείας στην Ιταλία.


Η συνάντηση έλαβε χώραν κατά τη διάρκεια διάσκεψης με αντικείμενο την ενέργεια και πραγματοποιήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο Άμπου Ντάμπι. Ισραηλινές πηγές δήλωσαν μάλιστα στην «Globes» ότι οι Ιταλοί ενδιαφέρονται για το ισραηλινό αέριο ως υποκατάστατο για το φυσικό αέριο που αγοράζουν από την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας, όπου η παραγωγή φυσικού αερίου μειώνεται σταδιακά.
Το φιλόδοξο εγχείρημα
Αξίζει να σημειωθεί πως η Enel, η πρώην κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας, ιδιωτικοποιήθηκε στη δεκαετία του 1990, αλλά η ιταλική κυβέρνηση εξακολουθεί να κατέχει το ένα τέταρτο των μετοχών της. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την Globes, oι συνομιλίες μεταξύ των γενικών διευθυντών στις Βρυξέλλες θα επικεντρωθούν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν προς την Ιταλία, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας.


Ο συγκεκριμένος αγωγός αποτελεί τον μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο, αφού θα έχει μήκος 2.000 χιλιόμετρα, και θα μπορούσε να συνδέσει το Λεβιάθαν με το κοίτασμα Αφροδίτη, και άλλα κοιτάσματα αερίου από την Ελλάδα και την Ιταλία, και από εκεί σε άλλους πελάτες στην Ευρώπη.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν εκτίμηση ότι η Edison θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα. Μια από τις πιο έμπειρες εταιρείες ενέργειας παγκοσμίως, η Edison, έχει αποκτηθεί πριν από μερικά χρόνια από την EDF, τη γαλλική εθνική ηλεκτρική εταιρεία, και δραστηριοποιείται στον τομέα των ενεργειακών ερευνών στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική αξιολόγηση της θυγατρικής της Edison, Poseidon, που ανατέθηκε από τη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενέργεια, διαπιστώθηκε ότι η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα θα κοστίσει περίπου 5,7 δις δολάρια. Το συγκεκριμένο έργο μαζί με το Euroasia Interconnector συμπεριλαμβάνεται στο ευρύτερο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης της Ευρώπης.
Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Συνέδριο
Εν τω μεταξύ Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Συνέδριο, με θέμα τις νέες ανακαλύψεις και ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιήθηκε το διήμερο που μας πέρασε στη Λάρνακα, όπου συμμετείχαν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ανάμεσα στους υποστηρικτές του Συνεδρίου ήταν ο ενεργειακός Κολοσσός της Exxon Mobil, η Κυπριακή Εταιρεία Υδροδρονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ) και η Energian Oil & Gas.


Αντιπρόεδροι του Συνεδρίου ήταν ο Raffaele di Cuia της G.E. Plan Consulting και ο Hamed Harby της ENI, ενώ η Τεχνική Επιτροπή απαρτίζετο, μεταξύ άλλων, από τους Thomas Twigg της Exxon-Mobil, τον Davide DiBiase της Edison και τον Gwenael Guerin της Total. Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στα γεωλογικά χαρακτηριστικά των κοιτασμάτων της περιοχής, τα συστήματα εξόρυξης πετρελαίου, τις γεωφυσικές μεθόδους και τις νέες τεχνολογίες γεωτρήσεων σε βαθιά νερά.
Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η πορεία της απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και οι εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε χθες ο Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.


Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η εξέλιξη του σχεδίου για την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την ΕΕ και συγκεκριμένα οι εξελίξεις αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, τον αγωγό East Med, τον ελληνοβουλγαρικό, καθώς και τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.


Μάλιστα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κανιέτε πρότεινε την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα για την ενέργεια με επίκεντρο τρία ζητήματα, μεταξύ των οποίων και την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό ο Επίτροπος παρουσίασε και χάρτη με όλα τα σχέδια ενεργειακών διασυνδέσεων που υλοποιούνται ή είναι υπό συζήτηση, υπογραμμίζοντας το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται μεταξύ δύο ηπείρων.