Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

Μειώθηκε η χρηματοδότηση οικοδομικών εργασιών
«Με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας - ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ - Για να τελειώσουν οι προσφυγικοί συνοικισμοί», αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Σημερινής», ημερομηνίας 25 Ιανουαρίου 1978, στο οποίο γράφει:
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ Τράπεζα Κύπρου έδωσε πριν από 3-4 μήνες, σιωπηρά και ανεπίσημα, εντολή όπως οι Τράπεζες μειώσουν ή ακόμα και σταματήσουν τη χρηματοδότηση οικοδομικών έργων. Αυτά αποκάλυψε χθες ο Πρόεδρος της «Λαϊκής Τραπέζης» κ. Κίκης Λαζαρίδης, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διασκέψεως, με αφορμή την αντιπροσώπευση της αγγλικής ασφαλιστικής εταιρείας «Κόρυχιλλ».


Άλλες ιδιαίτερες πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι: Η μείωση ή η παρεμβολή εμποδίων στην χρηματοδότηση, ιδιαίτερα μεγάλων οικοδομικών έργων, οφείλεται σ' ένα και μόνο κύριον σκοπό: Την προώθηση των οικοδομικών εργασιών για ταχεία αποπεράτωση των προσφυγικών συνοικισμών.
279.056 στους εκλ. καταλόγους
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στους εκλογικούς καταλόγους για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου είναι εγγεγραμμένοι συνολικά 279.056 ψηφοφόροι, από τους οποίους 78.495 εκτοπισθέντες. Ως γνωστόν, τελευταία ημερομηνία για υποβολή υποψηφιοτήτων έχει ορισθεί η 26η Ιανουαρίου. Αν δεν υπάρξουν ανθυποψήφιοι, ο κ. Κυπριανού θα ανακηρυχθεί Πρόεδρος χωρίς να διεξαχθούν εκλογές, η δε εγκαθίδρυσή του θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου.
Οι εξαγωγές στην ΕΟΚ
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από τις Βρυξέλλες, αρχίζει σήμερα εκεί νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΟΚ και της Κύπρου, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές για βελτίωση του καθεστώτος που θα διέπει την εισαγωγή κυπριακών γεωργικών προϊόντων στην Κοινότητα.


Ως γνωστόν, η εντολή για επανεξέταση του καθεστώτος δόθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της ΕΟΚ μετά την αποστολή προσωπικών μηνυμάτων του κ. Κυπριανού προς τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των «9».
Ο Αρχιεπίσκοπος για την Παιδεία
Με χθεσινή μακροσκελή του ανακοίνωση, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος εκφράζει την αντίθεσή του προς εκείνους που υποστηρίζουν τη διαγραφή του όρου ελληνοχριστιανικός πολιτισμός από τους στόχους της Παιδείας.


Ο Μακαριότατος αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι, όταν συντάσσονταν οι σκοποί και στόχοι της κυπριακής εκπαίδευσης επί Υπουργού Παιδείας κ. Μικελλίδη, είχε γίνει αποδεκτό να μη χρησιμοποιηθεί ο όρος ελληνοχριστιανικός πολιτισμός, νοουμένου ότι η διακήρυξη δεν αναφερόταν μόνο στην Παιδεία των Ελληνοκυπρίων, αλλά όλων των πολιτών της Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων.


«Τονίστηκε», όμως, συνεχίζει η ανακοίνωση, «τόσο από εμέ όσο και από άλλα μέλη του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, πώς πέρα από τη γενική εκείνη διακήρυξη θα 'πρεπε να διατυπωθεί και μια ειδική διακήρυξη στόχων και σκοπών, πού θα αφορούσε ειδικά την Παιδεία των Ελλήνων της Κύπρου και επιφυλαχτήκαμε να χρησιμοποιηθεί είτε ο ίδιος όρος είτε ανάλογος με την ίδια έννοια στην ειδική αυτή διακήρυξη».