Ενέργεια

Διαφορές και συγκλίσεις ενώπιον της Ε.Ε.

Την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενημέρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Αναχρονιστική χαρακτήρισε τη Συνθήκη Εγγυήσεων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως η πρόταση που κατέθεσε η ε/κ πλευρά ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των δυο πλευρών

Για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και τα προβλήματα που εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις, ενημέρωσε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.


Σε ομιλία του στο Παλάτι της Ευρώπης στο Στρασβούργο, όπου στεγάζεται το κτήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), κ. Αναστασιάδης έδωσε έμφαση στο μείζον κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων, τονίζοντας ότι στην πρόταση που κατέθεσε η ε/κ πλευρά, υπάρχουν πρόνοιες που ανταποκρίνονται στις ανησυχίες της κάθε πλευράς.


Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος έκανε αναφορά στη Συνθήκη των Εγγυήσεων, υπογραμμίζοντας ότι η Συνθήκη έδωσε τη λανθασμένη εντύπωση στους εγγυητές - κηδεμόνες, ότι έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος μάλιστα στο πραξικόπημα των Αθηνών και την εισβολή της Τουρκίας. «Ανάλογες αναχρονιστικές πρακτικές δημιουργούν μόνο προβλήματα», είπε.
Η συμφωνημένη «πρόοδος»
Στην ομιλία του ο κ. Αναστασιάδης παρέθεσε αναλυτικά τις συγκλίσεις που έχουν μέχρι στιγμής επιτευχθεί, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:
Α. Η εσωτερική δομή της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μετεξελιχθεί στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων.
Β. Η ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της ενωμένης Κύπρου διασφαλίζεται πλήρως με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τον Χάρτη των Η.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Γ. Συνταγματικές πρόνοιες, που απαγορεύουν αυστηρά την απόσχιση ή την ένωση του μέρους ή του όλου με την όποια τρίτη χώρα.
Δ. Προς διασφάλιση της διζωνικότητας, η κάθε μία των Πολιτειών θα έχει καθορισμένα διοικητικά όρια.
Ε. Προς διασφάλιση της δικοινοτικότητας και της πολιτικής ισότητας, προνοείται:
- Απαγόρευση επέμβασης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στις αρμοδιότητες των Πολιτειών ή της μιας Πολιτείας στις αρμοδιότητες της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης ή της άλλης Πολιτείας.
- Αποτελεσματικός τρόπος συμμετοχής στη διακυβέρνηση του Κράτους από τις δύο κοινότητες, με συγκεκριμένες ρυθμίσεις στη λήψη αποφάσεων προς αποφυγήν επιβολής της μιας επί της άλλης κοινότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε προς τους παρευρισκομένους πως οι όποιες στρατιωτικές εγγυήσεις ή επεμβατικά δικαιώματα οποιασδήποτε τρίτης χώρας όχι μόνο δεν απαιτούνται αλλά και αποτελούν αναχρονισμό, αφού όπως είπε:
(α) Πλήττουν την ανεξαρτησία και κυριαρχία ενός κράτους μέλους των Η.Ε., της Ε.Ε., του Συμβουλίου της Ευρώπης και πολλών άλλων διεθνών Οργανισμών και έρχονται σε αντίθεση με τον Χάρτη των Η.Ε. και το Διεθνές Δίκαιο.
(β) Θα αποτελούσαν μια ετεροβαρή ρύθμιση εις βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αφού λόγω ισχύος και αποστάσεως της Τουρκίας θα εθεωρείτο ως μια μόνιμη απειλή εναντίον της ελληνοκυπριακής κοινότητας.
(γ) Θέτουν υπό την κηδεμονία ή την επιρροή της εγγυήτριας τη μία των κοινοτήτων και κατ’ επέκτασιν το Kράτος, με κίνδυνο αποσταθεροποίησης ή και ενίσχυσης των ρευμάτων απόσχισης.
(δ) Θα ανέτρεπαν την πολιτική ισότητα και θα καλλιεργούσαν αίσθημα υπεροχής τής υπό εγγύηση κοινότητας έναντι της άλλης, με συνέπεια αντί της συναίνεσης, την πρόκληση συνεχών αδιεξόδων και αποσταθεροποίησης.
(ε) Είναι ασύμβατες με τις βασικές αρχές της κυριαρχίας και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας που διέπουν κάθε κράτος, αφού θα έδιδαν το δικαίωμα σε μια των πολιτειών να καλεί μια τρίτη χώρα να παρέμβει και να παραβιάσει την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφερε μάλιστα ως υποθετικό παράδειγμα τις εγγυήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τη Λετονία και την Εσθονία, προκειμένου να καταδείξει πως οι εγγυήσεις μιας τρίτης χώρας είναι ανεπιθύμητες. Εξέφρασε, επιπλέον, την εκτίμηση πως μια επίλυση του κυπριακού προβλήματος «αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την εδραίωση της δημοκρατικής ασφάλειας στην Ευρώπη αλλά και τη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο».
Το μήνυμα της Κυπριακής Προεδρίας
Επ' ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας της Υπουργικής Επιτροπής του Συμβουλίου, σημείωσε μεταξύ άλλων πως η Κύπρος θα εργαστεί ακόμη πιο εντατικά προκειμένου να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο η σημασία και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης.


«Στις δικές σας δράσεις εδράζεται και το ιδιαίτερο μήνυμα της Κυπριακής Προεδρίας για “Ενίσχυση της Δημοκρατικής Ασφάλειας στην Ευρώπη”», είπε, προσθέτοντας πως οφείλουμε να εργαστούμε στη βάση των κοινών μας αξιών, να ενισχύσουμε τις δημοκρατικές μας δομές και το κράτος δικαίου, να επενδύσουμε σε ανοικτές και πλουραλιστικές κοινωνίες και κοινωνίες συνοχής και ανοχής, αλλά και να αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε μορφή φανατισμού και μισαλλοδοξίας. «Είναι για τούτο που η Κυπριακή Προεδρία έθεσε την "υπεροχή του Κράτους Δικαίου" μεταξύ των προτεραιοτήτων της», είπε.
Σειρά επαφών με αξιωματούχους
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό τόσο τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), Θόρνμπορν Γιάγκλαντ, όσο και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Πέδρο Αγκραμούντ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε και με τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΣτΕ, κ. Nils Muiznieks. Μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Γιάγκλαντ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «αν πετύχουμε στις προσπάθειές μας, εμείς θα αφήσουμε στα παιδιά μας μια επανενωμένη ευρωπαϊκή πατρίδα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, υπό συνθήκες ειρήνης και της σταθερότητας, θα αισθάνονται ασφαλείς και υπερήφανοι». Εξέφρασε τη βαθιά εκτίμησή του προς τους δύο οργανισμούς και το προσωπικό τους «για την αφοσιωμένη εργασία τους στην περαιτέρω προώθηση των κοινών αξιών και των αρχών μας και την ενίσχυση των δημοκρατιών».
Η ατζέντα της Κυπριακής Προεδρίας
Από την πλευρά του, ο κ. Γιάγκλαντ σημείωσε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μεγάλη τιμή για το Συμβούλιο, καθώς, όπως είπε, ο κ. Αναστασιάδης είναι «αληθινά πιστός στην ειρήνη και εργάζεται για την ειρήνη». Παράλληλα υπογράμμισε πως το Συμβούλιο θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στην ιστορική, όπως χαρακτήρισε, ειρηνευτική διαδικασία.


Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα οι συνομιλίες να έχουν επιτυχές αποτέλεσμα, κάτι «εξαιρετικά σημαντικό για τον οργανισμό μας και την Ευρώπη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τα θέματα της ατζέντας της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ εξήρε τη σημασία της πρωτοβουλίας της Κύπρου για μια νέα σύμβαση για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αντικειμένων τέχνης και αρχαιοτήτων, η οποία έχει καταστεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα και αφορά τη χρηματοδότηση τρομοκρατών.


Σύμφωνα με τον κ. Γιάγκλαντ, η πρωτοβουλία θα λάβει τη μορφή Διεθνούς Δικαίου. Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε και στην κίνηση της Λευκωσίας να ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία για τη στήριξη των θυμάτων της τρομοκρατίας. «Πιστεύουμε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναλάβουν πολύ περισσότερες ευθύνες για εκείνους που είναι θύματα της τρομοκρατίας. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα σχετικά με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από την Προεδρία της Κύπρου στην Επιτροπή των Υπουργών», είπε ο κ. Γιάγκλαντ.


Νωρίτερα το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ για τη σημαντική πρωτοβουλία με τίτλο «Κανένα μίσος κανένας φόβος», μια εκστρατεία για την αντιμετώπιση «των συνεχιζόμενων επιθέσεων εναντίον των ευρωπαϊκών κοινωνιών και του τρόπου ζωής στην Ευρώπη».