Ενέργεια

Προεργασίες για την αυριανή συνάντηση

Στις απαραίτητες συστάσεις προς τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε αναμένεται να προβεί σήμερα ο Πρόεδρος
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η Κομισιόν δεν σχολιάζει τις προκλητικές απαιτήσεις Γιλντιρίμ-Τουρκές για αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών σε Τούρκους έποικους μετά τη λύση

Τη μεθοδολογία αλλά και το πρόγραμμα των συνομιλιών προετοίμασαν χθες οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Αύριο, στη νέα συνάντηση των δυο ηγετών, αναμένεται να διαφανεί κατά πόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ούτως ώστε να οριστεί η ημερομηνία για σύγκληση μιας νέας Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.


Πάντως, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ένα τέτοιο σενάριο εξακολουθεί να δείχνει απομακρυσμένο, αφού τις δυο πλευρές χωρίζει σημαντική απόσταση στα περισσότερα των κεφαλαίων, με κορυφαία το θέμα της εκ περιτροπής Προεδρίας και το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.


Σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει στις 9 το πρωί προγραμματισμένη συνάντηση στο Προεδρικό με τον ειδικό σύμβουλο τού Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαθ Έιντε. Αναμένεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί στις απαραίτητες συστάσεις προς τον Νορβηγό διπλωμάτη, αφού οι δηλώσεις του το προηγούμενο διάστημα σχετικά με το ότι δεν υπάρχει προηγούμενο συμμετοχής του Σ.Α. σε διεθνείς διασκέψεις, έχει προκαλέσει την οργή μερίδας των πολιτικών κομμάτων, που φτάνουν και στο σημείο να ζητούν την παραίτησή του, αφού η μέχρι τώρα στάση του κρίνεται κάθε άλλο παρά μεροληπτική.
Σφυρίζει αδιάφορα η Κομισιόν
Εν τω μεταξύ, αποστάσεις επέλεξε να κρατήσει η Κομισιόν αναφορικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ αλλά και του Αντιπροέδρου Τουγρούλ Τουργκές για τις 4 ελευθερίες που η Τουρκία επιθυμεί να διατηρήσει για τους πολίτες της μετά την επίλυση του Κυπριακού στο κυπριακό έδαφος. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση επί του θέματος από το ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής δήλωσε πως η Κομισιόν θεωρεί ότι προσφέρει καλύτερη υπηρεσία στην επίλυση του Κυπριακού με το να αποφεύγει να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση στη δημόσια σφαίρα.


«Όπως έχουμε κάνει και σε άλλες κρίσιμες διαπραγματεύσεις, δεν σχολιάζουμε εν εξελίξει διαπραγματεύσεις», είπε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας: «Η διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και εμείς είμαστε εκεί, όπως ξέρετε, αλλά ο ρόλος μας επιτυγχάνεται καλύτερα αν μένουμε στο εσωτερικό της διαδικασίας, αντί να τρέχουμε να σχολιάζουμε κάθε φορά που κάποιος κάνει δηλώσεις».
Οι «αποκαλύψεις» της «Αφρίκα»
Την ίδια ώρα στα κατεχόμενα, η τ/κ εφημερίδα «Αφρίκα» έφερε στη δημοσιότητα έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι το 2010, και συγκεκριμένα κατά τη συνάντηση στις 4 Ιανουαρίου 2010 των δύο ηγετών, Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατατέθηκε από την τ/κ πλευρά έγγραφο για τις τέσσερεις ελευθερίες των Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα, στο οποίο συμφώνησε η ε/κ πλευρά αλλά με όρους.


Με τίτλο «Αποκαλύπτουμε το μυστικό έγγραφο», η εφημερίδα παραθέτει το σχετικό απόσπασμα από το έγγραφο, στην αγγλική γλώσσα, και γράφει ότι, ενώ η Τουρκία επιμένει στη θέση για τις τέσσερεις ελευθερίες των Τούρκων στα κατεχόμενα μετά την επίλυση του Κυπριακού, εντούτοις το θέμα τέθηκε επί τάπητος το 2010 και η ε/κ πλευρά το δέχτηκε, όμως, με προϋποθέσεις και όρους.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ε/κ πλευρά αποδέχτηκε το σχετικό έγγραφο ως «αρχή», αλλά το συνέδεσε με τη συμφωνία που θα γίνει σχετικά με τον αριθμό των Τούρκων εποίκων που θα παραμείνουν στο νησί μετά τη λύση. Το σχετικό έγγραφο κατατέθηκε από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πρώην ηγέτη των Τ/κ, σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Χριστόφια στις 4/1/2010 και βρίσκεται ανάμεσα σε άλλες προτάσεις της τ/κ πλευράς.


Σύμφωνα με το έγγραφο, οι τέσσερεις ελευθερίες θα γίνουν αποδεκτές αν δεν διαταράσσεται η δημογραφική σύνθεση του νησιού και αφού πρώτα ενημερωθεί η Ελλάδα και ζητηθεί η βοήθεια της Ε.Ε. για την εφαρμογή της απόφασης. Με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ παραπέμπει στο έγγραφο Ντάουνερ «Συγκλίσεις 2008-2012».


«Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται ότι η ροή Τούρκων πολιτών προς την Κύπρο θα μπορεί να γίνεται μόνο σε αναλογία 4:1 με τους Έλληνες πολίτες», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος, προσθέτοντας: «Είναι από αυτήν ακριβώς τη σύγκλιση που η Τουρκία προσπαθεί να απαλλαγεί, ενώ η δική μας πλευρά την επικαλείται ως ασπίδα προστασίας».
Τα είπαν Τσίπρας-Μέρκελ
Tηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, πριν από την επίσκεψή της στην Τουρκία, στις 3 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, την τηλεφωνική επικοινωνία ζήτησε η κ. Μέρκελ, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και το Κυπριακό.
Στην αντεπίθεση ο Ακιντζί
Συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας Μάθιου Κιντ είχε χθες στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Παράλληλα, ο κατοχικός ηγέτης πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον «πρωθυπουργό» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, πως με τη στάση του υποστηρίζει τη διατήρηση του στάτους κβο, ενώ από την άλλη λέει ότι θέλει λύση του Κυπριακού. Σε ανακοίνωσή του ο κατοχικός ηγέτης σημειώνει πως «αυτή η φιλοσοφία είναι η φιλοσοφία που συνεχίζεται εδώ και χρόνια και οδηγεί στη μη λύση, άρα στη διατήρηση του στάτους κβο».


Απαντώντας ουσιαστικά στις επικρίσεις του Οζγκιουργκιούν σχετικά με την κατάθεση χαρτών από την τ/κ πλευρά κατά τις συνομιλίες στη Γενεύη, ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε πως σε κάθε βήμα έχει πάντα υπόψη του την ευθύνη που έχει απέναντι στους Τ/κ, αλλά και απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στις επικρίσεις του τέως ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου και του Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, αναφορικά με το ποσοστό των χαρτών, είπε συγκεκριμένα:


«Κατά την προεδρία του Έρογλου, πρώτα η βουλή αποδέχτηκε το 29+% και αργότερα ο κ. Έρογλου, χωρίς ίχνος ειλικρίνειας, επισκεπτότανε τα χωριά για να πείσει τους Τ/κ ότι δεν θα δώσει τίποτε. Τώρα και ο πρωθυπουργός κάνει δηλώσεις ότι δεν θα δώσει ούτε σπιθαμή εδάφους, αλλά, κατά τα άλλα, στηρίζει τη λύση. Πώς είναι δυνατόν να φτάσουμε σε ομόσπονδη λύση χωρίς να δοθεί έδαφος;».
Επανεκλογή Οζερσάι
Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί πως ο Κουντρέτ Οζερσάι επανεξελέγη στην ηγεσία του Κόμματος του Λαού, κατά το πρώτο τακτικό συνέδριο του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε χθες στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, κατά την ομιλία του ο κ. Οζερσάι κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι δεν πήρε μέτρα προστασίας των Τ/κ κατά την οικονομική κρίση και επέκρινε την καταβολή μισθών «βουλευτών» κατά τους μήνες που η «βουλή» είναι κλειστή τη στιγμή που σε όλους γίνονται περικοπές μισθών και παράλληλα υπάρχουν αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Εμπόριο στα κατεχόμενα
Αύξηση κατά 2,41% στις εισαγωγές στα κατεχόμενα και μείωση 13,42% στις εξαγωγές καταγράφηκε κατά τους 11 μήνες του 2016 (Ιανουάριος - Νοέμβριος), ενώ οι εμπορικές συναλλαγές (εξαγωγές-εισαγωγές) ανήλθαν στο 1,2 δισ. δολάρια. Δημοσίευμα στην τ/κ εφημερίδα «Κίπρις» αναφέρει ότι οι εξαγωγές τον Νοέμβριο του 2015 ήταν αξίας 109,9 εκατ. δολαρίων, ενώ το 2016 την ίδια περίοδο παρουσίασαν μείωση της τάξης του 13,42%.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του «τμήματος εμπορίου», σε ό,τι αφορά την εξαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων το 2016 (Ιανουάριος - Νοέμβριος), σε σύγκριση με το 2015 (Ιανουάριος - Νοέμβριος), σημειώθηκε μείωση 13%, στην εξαγωγή πατατών υπήρξε μείωση 71%, και 90% στα καπνικά προϊόντα. Στις εισαγωγές προϊόντων αύξηση σημειώθηκε, μεταξύ άλλων, στην εισαγωγή στο κριθάρι, στα αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας, ενώ μείωση παρατηρήθηκε στην εισαγωγή επίπλων (-24%), σοκολάτας (-43%) και στους χυμούς (-43%).
«Επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Στις 49 ανήλθαν οι αιτήσεις το 2016 στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», σημειώνοντας σημαντική μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στην οικονομική έκδοση της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις». Με τίτλο «Οι αιτήσεις κατά το 2016 στην ΤΜΚ χτύπησαν πάτο», η εφημερίδα δημοσιεύει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 73% το 2016, συγκριτικά με το 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2006 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν 100 και το 2017 έφτασαν τις 197.


Οι περισσότερες αιτήσεις έγιναν το 2011 (1.926 αιτήσεις), το 2012 (1.601) και το 2013 (1.337 αιτήσεις). Συνολικά από το 2006 μέχρι τις αρχές του 2017 έγιναν 6.314 αιτήσεις, από τις οποίες οι 979 εξετάστηκαν και δόθηκε συνολική αποζημίωση πέραν των 228 εκατομμυρίων στερλινών. Όπως αναφέρεται, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν αντιστοιχούσαν σε περισσότερα από 27 εκατ. τετραγωνικά μέτρα περιουσίας.


Σε 795 αιτήσεις δόθηκε χρηματική αποζημίωση, ενώ 167 αιτήσεις απορρίφθηκαν αφού δεν κατάφεραν οι ιδιοκτήτες τους να προσκομίσουν «αποδεικτικά έγγραφα». Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν το 2006 έφτασαν τα 2,2 εκατ. στερλίνες, ενώ οι μεγαλύτερες αποζημιώσεις δόθηκαν το 2014 (49,2 εκατ. στερλίνες), το 2013 (46,2 εκατ. στερλίνες) και το 2012 (33,9 εκατ. στερλίνες).