Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ

Συνομιλίες ζητά ο Ντενκτάς
«ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΜΑΚΑΡΙΟ - προτείνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ή ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ - Επαφή Ντενκτάς - Έμκε», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου 1977. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι είναι έτοιμος ν’ αρχίση συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μακάριο στο πλαίσιο της διαδικασίας που είχε συμφωνηθή στις Βρυξέλλες.
Η διπλή ένωση
Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η διπλή Ένωση δεν αποτελεί γραμμή της κυβερνήσεως σε περίπτωση ανακηρύξεως τουρκοκυπριακού κράτους. Σε μια τοιαύτη περίπτωση η κυπριακή Κυβέρνηση θα αντιδράση εντόνως και ποικιλοτρόπως».
Τους κτύπησε με «στέκα»
Προσπάθησε να «χωρίση» δύο νεαρούς που μάλλωναν χρησιμοποιώντας μια «στέκα» του μπιλιάρδου και καταδικάσθηκε σε πρόστιμο 10 λιρών. Πρόκειται για τον Πανίκο Ιωάννου, ο οποίος κατηγορήθηκε χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ότι στις 2 Οκτωβρίου 1976 επετέθη εναντίον των Χαραλάμπου Σάββα, 14 χρόνων, και Κώστα Σάββα, 17 χρόνων.
Εκδιώχθηκαν άλλοι 38
Τριάντα οκτώ πρόσωπα διώχθηκαν χθες από το χωριό Γιαλούσα. Οι εκδιωχθέντες είναι: Αντώνας και Χατζηαννού Α. Αργυρού, Μαρία Ι. Σπανού, Ζαχαρίας Ι. Χατζηττοφή, Δημήτρης Ι. Σπανού, Ηλίας, Δέσποινα, Μιχαλάκης και Μάριος Παπαηλίας, Ζαχαρίας και Θεοπίστη Παπαπέτρου, Ανδρέας, Αυγούλα και Γαβριέλλα Σπανού, Γαβριήλ Φρόσα, Θεοδώρα και Ανδρούλα Σκινά, Αριστείδης Κυριακού, Α. Χατζηπαντελή, Σουστούνα και Μαρία Δ. Χατζηλεοντή, Αυρήλιος Στεργίδης Ανδρέας, Λουκία και Δημήτρης Πογιατζή, Δημήτρης, Λουκία και Φλώρα Δ. Χατζηπέτρου, Παράσχος Τσίρτος, Ελένη Π. Τσίρτου, Χριστίνα Κ. Παλλαρή, Παναγιώτα Χρίστου, Ζαχαρίας, Έλλη, Δημήτρης και Παράσκος Παράσκου.
Κληρίδης προς Παπαδόπουλο
Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο πρώην διαπραγματευτής κ. Γλαύκος Κληρίδης απαντά στις τελευταίες δηλώσεις τού κ. Τάσσου Παπαδόπουλου και υποστηρίζει ότι πράγματι ο Γ.Γ. των Ην. Εθνών είχε εισηγηθή την έναρξη των συνομιλιών επί του εδαφικού από τις περιοχές Αμμοχώστου, Λευκονοίκου και Μόρφου και επαναλαμβάνει ότι οι δυο σύμβουλοί του, κ.κ. Τ. Παπαδόπουλος και Μ. Τριανταφυλλίδης, είχαν διαφωνήσει απορρίψαντες την εισήγηση Βάλντχαϊμ.
Ο Κουππής σαν δικηγόρος
«Δικονομικά» προβλήματα δημιούργησε ο Κυριάκος Κουππής στην προανάκριση της υποθέσεώς του για την εκ προμελέτης δολοφονία του Γεωργίου Φωτίου, τον Απρίλη του 1973, στη Λεωφόρο Θεσσαλονίκης της Λάρνακας. Σε αντίθεση με τον χθεσινό Κουππή, ο σημερινός Κουππής ήταν πολύ ήρεμος και πράος, κατά την προσαγωγή του στο Δικαστήριο, αλλά δεν εννοούσε να αποχωρισθή το τσιγάρο, έστω και μέσα στο εδώλιο έως ότου εισέλθη ο δικαστής κ. Γ. Κωνσταντινίδης στην αίθουσα.
Ο Κουππής ανέφερε στο δικαστήριο ότι χωρίς ν' ακουστούν οι μάρτυρες δεν μπορεί να οδηγηθεί η υπόθεση στο Κακουργιοδικείο. Ο Δικαστής Κωνσταντίνου άρχισε να μελετά το νομικό πρόβλημα που δημιούργησε ο Κουππής, και στη συνέχεια είπε: «Ο κατηγορούμενος δεν πρέπει να ανησυχή, διότι ακόμη είναι προανάκριση και αν θα παραπεμφθή ή όχι στο Κακουργιοδικείο αυτό θα εξαρτηθή από την κρίση του παρόντος δικαστηρίου».

Υποστηρίξτε τη