Ειδήσεις

«Το γάλα στο σπίτι μας είναι είδος πολυτελείας»

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΕΝΟΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΑΤΕΡΑ:
Ο Μάριος διαγνώστηκε με AIDS το 2013 και από τότε ζει με τον μικρό του γιο σε διαμέρισμα που νοικιάζει στη Λεμεσό. Αυτήν τη στιγμή λαμβάνει ισχυρή φαρμακευτική αγωγή και οι γιατροί του Δημοσίου έχουν διαγνώσει πως είναι ανίκανος να εργαστεί. Η μαρτυρία του 50χρονου, που, εκτός από AIDS, πάσχει και από σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, είναι συγκλονιστική. «Έχω να φάω κρέας τέσσερεις μήνες. Ζω με φιλανθρωπίες. Τα έπιπλά μου τα μάζεψα από τα σκουπίδια», λέει στη «Σημερινή» της Κυριακής, περιμένοντας τη στήριξη που δεν έρχεται...

Χωρίς τα αναγκαία, που για τον υπόλοιπο κόσμο είναι αυτονόητα, ζει εδώ και αρκετό καιρό ο Μάριος Χρίστου, από τη Λεμεσό. Ο Μάριος έχει διαγνωστεί με HIV και ταυτόχρονα η ασθένεια τού προκάλεσε και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να εργαστεί. Στο διαμέρισμα που ενοικιάζει, συγκατοικεί με το μικρότερο παιδί του, που σήμερα είναι 22 χρονών.


Στο σπίτι τα έπιπλα λιγοστά, ο 22χρονος νεαρός, που εργάζεται σε ψησταριά και λαμβάνει μισθό 400 ευρώ το μήνα, κοιμάται σε ξύλινη παλέτα, την οποία ο πατέρας του βρήκε στα σκουπίδια για να έχει το παιδί του ένα κρεβάτι. Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής, με δάκρυα στα μάτια, μας λέει το παράπονό του, αφού η πολιτεία σήμερα δεν του δίνει κανένα επίδομα, ενώ, σύμφωνα και με τα πιστοποιητικά των γιατρών του Δημοσίου, είναι ανίκανος για εργασία.
«Δεν ήξερα τι να πω στα παιδιά μου»


«Είμαι διαγνωσμένος με HIV από το 2013. Ο γιατρός μου ήταν ο δρ Βερεσιές, όταν ήταν ακόμα στο κρατικό νοσοκομείο. Δεν ήξερα αν θα ζήσω ή αν θα πεθάνω και τι πρέπει να πω στα παιδιά μου, πώς θα με αντιμετωπίσουν...», εξιστορεί. Όπως είπε ο 50χρονος, η ψυχολογική του κατάσταση μέρα με τη μέρα κατέρρεε, λόγω της προκατάληψης που υπήρχε γύρω του, της αντιμετώπισης που ετύγχανε από το περιβάλλον και της δυσκολίας να βρει εργασία. «Κατέληξα να λαμβάνω καθημερινά ψυχοφάρμακα. Πίνω 13 χάπια την ημέρα για τα προβλήματα που έχω και ο γιατρός μού απαγορεύει να εργαστώ, όχι λόγω της νόσου μου, αλλά επειδή η ψυχολογική μου κατάσταση δεν το επιτρέπει».


Όπως μας εξήγησε ήταν λήπτης του ΕΕΕ αλλά κάποια στιγμή χρειάστηκε να αγοράσει αυτοκίνητο -η αξία του οποίου δεν υπερέβαινε τα 400 ευρώ- και στη συνέχεια το πωλούσε και αγόραζε άλλο μέχρι να βρει αυτό που θα είχε τα φθηνότερα καύσιμα και τότε οι Αρχές τού κράτους τού απέκοψαν το επίδομα, επειδή θεώρησαν ότι είχε περιουσία το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται χωρίς κανένα βοήθημα.
«Τρώω μόνο κουκκιά, λουβιά, φασόλια»


«Η κατάστασή μου στο σπίτι είναι άθλια, δεν υπάρχει τροφή για τα φάρμακα που λαμβάνω και είναι 13 φάρμακα την ημέρα: πίεση, άγχος, ψυχολογικά, HIV, έχω να φάω κρέας εδώ και 4 μήνες. Ψάρι δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που έφαγα. Τρώω μόνο κουκκιά, λουβιά, φασόλια, ο γιος μου τρώει στην ψησταριά όπου δουλεύει. Το γάλα στο σπίτι μας είναι είδος πολυτελείας. Κάποτε μπορεί να έχουμε, άλλες μέρες δεν έχουμε. Παρακαλώ όποιον θέλει από τις κρατικές υπηρεσίες να με επισκεφθούν και να δουν τα τρόφιμα που έχω», λέει σπαρακτικά.


Το ενοίκιο του διαμερίσματος όπου μένει ο Μάριος και ο μικρότερος γιος του (παλαιότερα έμενε και ο μεγαλύτερος μαζί του) ανέρχεται σε 400 ευρώ μηνιαίως. Χρωστάει τα ενοίκια από τον περασμένο Μάιο που του απέκοψαν το βοήθημα. Τα έπιπλα στο σπίτι, όπως μας αποκάλυψε, τα βρήκε στα σκουπίδια, όπως το «κρεβάτι» του γιου του, που πρόκειται για μια παλέτα, και κάποια άλλα ελάχιστα, τα οποία πρόσφεραν μεγαλόψυχοι πολίτες.


Ο Μάριος και ο γιος του αναγκάζονται να ζουν με φιλανθρωπίες, επειδή τα 400 ευρώ, που είναι ο μισθός του παιδιού του, φτάνουν μόνο για τους λογαριασμούς του μήνα. «Ο γιος μου βρήκε δουλειά τον περασμένο Ιούλιο και λαμβάνει μισθό 400 ευρώ, αλλά είμαστε χαρούμενοι που βρήκε έστω αυτήν τη δουλειά. Είναι σε ψησταριά και μπορεί ευτυχώς να τρώει φαγητό εκεί», κατέληξε ο κ. Γεωργίου.
Υπάρχουν κι άλλα περιστατικά


Από πλευράς της η πρόεδρος του ΚΥΦΑ, Στέλλα Μιχαηλίδου, υποστήριξε τις θέσεις του Μάριου, αφού, όπως είπε, υπάρχουν και άλλα περιστατικά που χρήζουν στήριξης από την πολιτεία. Πρόσθεσε επίσης ότι τα οροθετικά άτομα πρέπει να ενταχθούν σε μια ευάλωτη ομάδα, όπως οι αιματολογικές παθήσεις, χρόνιες παθήσεις και βάσει κριτηρίων να λαμβάνουν ένα βοήθημα.
«Όχι» στο ΕΕΕ, απαντά το Υπουργείο Εργασίας


Αρμόδιος λειτουργός του Υπουργείου Εργασίας, μιλώντας στη «Σ», δήλωσε πως το συγκεκριμένο άτομο, με την επιφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι δεν δικαιούται ΕΕΕ. Οι ισχυρισμοί τους οποίους προέβαλε μετά την περικοπή του ΕΕΕ έχουν εξεταστεί, το ίδιο και η ένστασή του και οι διαπιστώσεις είναι ότι δεν δικαιούται, επειδή είχε μια δραστηριότητα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως εμπορική. Κατά την έκφραση του αρμόδιου λειτουργού, «είχε αποκτήσει και μεταβιβάσει διψήφιο αριθμό οχημάτων, κάποια εκ των οποίων και εμπορικά οχήματα».


Ωστόσο, με οδηγίες της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, ζητήθηκε να μεταβεί λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας στην οικία του Μάριου Γεωργίου και να εξετάσει την περίπτωση και, αν διαπιστωθεί πως χρήζει βοήθειας, θα τη λάβει. Αξίζει να σημειωθεί πως ενημέρωση για το περιστατικό έλαβε και ο Επίτροπος Εθελοντισμού, Γιάννης Γιαννάκη, ο οποίος έδωσε άμεσα οδηγίες να προσφερθεί βοήθεια και έπιπλα για την οικία του συμπολίτη μας.