Να ανακριθούν, να κριθούν και να δικαστούν

Η Ιστορία της εκδήλωσης της Οικονομικής Καταστροφής του 2012-13 δεν έχει γραφτεί. Απόπειρες περιστασιακών ερευνών και μελετών όχι μόνο δεν έγραψαν την Ιστορία, αλλά την απέκρυψαν. Αυτή, όμως, η Ιστορία είναι πολύ σημαντική και πολύπτυχη για να λησμονηθεί, για να αποκρυβεί, για να καλυφθεί. Θα διαρκέσει χρόνια η οικονομική αναστάτωση και κρίση. Και είναι ανάγκη τουλάχιστον να αναζητηθεί η αλήθεια. Και να επιμερισθούν οι ευθύνες σε όσους εξ Ανικανότητος, Αμελείας ή Δολιότητος συνήργησαν στην έλευση της Οικονομικής Συμφοράς.


Τις τελευταίες μέρες κάποιες συγγραφές, κάποιες αποκαλύψεις σε κάποιο βιβλίο ενός των πρώην Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας ξεσήκωσαν θύελλες συζητήσεων. Συζητήσεων θεωρητικών, εγκεφαλικών και εγκυκλοπαιδικών. Όχι ουσιαστικών. Όχι ποιοι έπταισαν, ποιοι δολίως συμπεριφέρθησαν, ποιοι ανάξιοι διαχειρίσθησαν, ποιοι θα καταδικασθούν, δηλαδή, στη συνείδηση του Λαού και όχι μόνο.


Σημεία και τέρατα λέγονται και ακούγονται εδώ και χρόνια. Με δηλώσεις, με πολιτικές αντιδικίες, με υπονοούμενα, με ψιθύρους, με διαρροές. Και όμως, οι υπεύθυνοι είναι ανενόχλητοι ακόμα. Αυτοί που με τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους έφεραν την καταστροφή, ακόμα κοιμούνται ήσυχοι...


Οι Κυπριακές Τράπεζες, οι Διευθυντές των Τραπεζών, το Υπουργείο Οικονομικών και οι Κυβερνήσεις και οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, αυτοί είναι οι αρμόδιοι. Αυτοί και οι υπεύθυνοι της Συμφοράς. Αυτοί πρέπει να είναι οι υπόλογοι. Αυτοί πρέπει ν’ αποκαλύψουν τι έπραξαν και τι δεν έπραξαν, ώστε να καταστραφεί ο τόπος. Κι αν οι ίδιοι δεν μιλήσουν,


πρέπει οι σχετικές έρευνες να μην σταματήσουν. Πρέπει ν’ αναζητηθούν και να επιμερισθούν ευθύνες όχι τόσο για τιμωρία, όσο για παραδειγματισμό.
Ήλθε η ώρα ο Λαός να ζητήσει και να μάθει τι συνέβη. Ποιοι, πώς και πότε κατέστρεψαν την κυπριακή οικονομία. Και να υπάρξουν δικαιοσύνη, λύτρωση και κάθαρση. Πρωτίστως, με τη Δικαιοσύνη να λειτουργεί γρήγορα και να αποφασίζει... Χωρίς καθυστερήσεις. Όχι, πλέον, κούφια λόγια, ρητορείες, ψευδολογίες και βερμπαλιστικές θολούρες από τους πολιτικούς ηγέτες.


Η ατμόσφαιρα, η ευκαιρία των Προεδρικών Εκλογών επιβάλλει, το θέμα της Οικονομικής Συμφοράς, να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πρέπει να δεσμευτούν ΟΛΟΙ οι υποψήφιοι ότι θα εμβαθύνουν στις έρευνες και ανακρίσεις για αποκάλυψη των υπευθύνων του δράματος που θα συνεχίζει να ζει ο Λαός.


Πρέπει ΟΛΟΙ να δεσμευτούν ότι ο Λαός θα μάθει την ΑΛΗΘΕΙΑ. Και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν χωρίς άλλες αργοπορίες και έμμεσες απόπειρες συγκάλυψης των ευθυνών και των υπευθύνων.