Ειδήσεις

«Καταπατήσατε τα δικαιώματά του»

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ο 7ΧΡΟΝΟΣ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ, ΝΑ ΔΕΙ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ «ΤΙ ΚΑΜΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΜΟΥ; ΘΑ ΤΟΥ ΚΑΜΟΥΝ ΚΑΚΟ;»
Η Λήδα Κουρσουμπά στην επιστολή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι για το ζήτημα του γιου του Παναγιώτη Νεοκλέους δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο επαγγελματικής συμπεριφοράς από τις αρμόδιες Αρχές

Παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού σε σχέση με τη θέα που αντίκρισε ο γιος του Παναγιώτη Νεοκλέους κατά την διάρκεια της εξέτασης του πατέρα του, μέσα από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, διαπιστώνει σε έκθεσή της που εστάλη στις 18 Οκτωβρίου στον Ιωνά Νικολάου, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά.


Η κ. Κουρσουμπά ετοίμασε την έκθεσή της αναφορικά με το παράπονο που της υποβλήθηκε από την κ. Μαριορέτα Νεοκλέους, μητέρα του ανήλικου γιου του Παναγιώτη Νεοκλέους, ο οποίος, λόγω ιατρικών προβλημάτων, εκτίει την ποινή της φυλάκισής του σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ.
Τους διέταξαν να φύγουν


Σύμφωνα με την καταγγελία της μητέρας, ημερομηνίας 27 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου, ο επιθεωρητής των φυλακών Ευγένιος Κληρίδης, ο οποίος είναι συγγενής του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, διέταξε τον γιο και τη γιαγιά του να φύγουν από το δωμάτιο, με αποτέλεσμα ο 7χρονος, παρακολουθώντας από την οθόνη του κλειστού κυκλώματος, να δει να βγάζουν τα ρούχα του πατέρα του, με αποτέλεσμα να αρχίζει να φωνάζει και να κλαίει λέγοντας «τι κάμνουν τον παπά μου; Θα του κάμουν κακό;».


Η κ. Κουρσουμπά στην έκθεσή της αναφέρει ότι «οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η ιατρική επίσκεψη συνιστούν παραβίαση του Άρθρου 19, παρ. 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθότι έγιναν με τρόπο που απέτυχε να προστατεύσει το παιδί από την έκθεσή του σε σκηνές, τις οποίες το ίδιο εξέλαβε ως άσκηση βίας προς τον πατέρα του από άγνωστα άτομα».


Η συγκεκριμένη παράγραφος του Άρθρου 19 αναφέρει ότι «τα συμβαλλόμενα κράτη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα νομοθετικά, διοικητικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά μέτρα, προκειμένου να προστατεύουν το παιδί από κάθε μορφή βίας, προσβολής ή βιαιοπραγιών σωματικών ή πνευματικών, εγκατάλειψης ή παραμέλησης, κακής μεταχείρισης ή εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανόμενης της σεξουαλικής βίας, κατά τον χρόνο που βρίσκεται υπό την επιμέλεια των γονέων του ή του ενός από τους δύο, ή των νομίμων εκπροσώπων τους ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου στο οποίο το έχουν εμπιστευθεί».
Δεν διακόπτονται οι επισκέψεις
Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού αναφέρει ότι «δεδομένων των ιδιαζουσών συνθηκών που διέπουν την επίσκεψη παιδιών στον κρατούμενο γονιό τους, είτε στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών είτε σε άλλους χώρους που κηρύσσονται ως φυλακές, προγραμματισμένες επισκέψεις δεν θα πρέπει να διακόπτονται. Ακόμη και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν για λόγους ανωτέρας βίας επιβάλλεται η διακοπή μιας προγραμματισμένης επίσκεψης, τότε η διακοπή αυτή θα πρέπει να γίνεται με φιλικό τρόπο προς το παιδί».
Η κ. Κουρσουμπά συνεχίζει λέγοντας ότι «θα πρέπει να τηρείται ένα πρωτόκολλο επαγγελματικής συμπεριφοράς, όπου θα γίνονται οι απαιτούμενες συστάσεις, θα εξηγείται ο λόγος υποχρεωτικής διακοπής της επίσκεψης και θα διευκρινίζεται, όπου είναι δυνατόν, ότι ο χρόνος θα αναπληρωθεί. Στην προκειμένη περίπτωση, διαφαίνεται ότι κάτι τέτοιο ήταν αποτέλεσμα του έντονου διαπληκτισμού μεταξύ των λειτουργών των Φυλακών και της γιαγιάς που συνόδευε το παιδί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της εντύπωσης στο παιδί, ότι οι επισκέπτες ασκούσαν βία στον πατέρα του».
Όποια και αν είναι η αντίδραση της γιαγιάς...
Η κ. Κουρσουμπά υποστηρίζει ότι μια διαφορετική διαχείριση του περιστατικού από τη γιαγιά του παιδιού πιθανόν να μην οδηγούσε στην ίδια κατάληξη. Όμως, ξεκαθαρίζει ότι όποια και αν ήταν η αντίδραση της γιαγιάς του παιδιού και μητέρας του κατάδικου, δεν θεωρεί ότι απαλλάσσει τη Διεύθυνση των Φυλακών από τις ευθύνες της.
Με βάση τα όσα αναφέρει η κ. Κουρσουμπά για το περιστατικό, καλεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μεριμνήσει ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες που διέπουν τις ιατρικές επισκέψεις σε χώρους Φυλακών, ώστε αυτές να μην πραγματοποιούνται σε χρόνο κατά τον οποίο υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη από παιδί.


Επίσης, στην περίπτωση αναγκαίας διακοπής της επίσκεψης του παιδιού, θα πρέπει να γίνεται με φιλικό τρόπο προς το παιδί και να λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε η ιατρική επίσκεψη να μην μπορεί να εκληφθεί ως προσβολή ή άσκηση βίας προς τον κρατούμενο και, κατ' επέκτασιν, ν' ασκείται η οποιασδήποτε μορφής συναισθηματική βία προς το παριστάμενο παιδί.