Πολιτισμός

Τζόαν Ρόουλινγκ

Η Τζόαν Ρόουλινγκ γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1965, γνωστή κυρίως με τα αρχικά Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Είναι διάσημη Αγγλίδα συγγραφέας. Έγινε γνωστή για τη συγγραφή της σειράς φαντασίας του μικρού μάγου Χάρι Πότερ και των φίλων του, τα βιβλία της οποίας έχουν κερδίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, έχουν πολυβραβευθεί και έχουν πωλήσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο, έχοντας μεταφραστεί σε 67 γλώσσες.


Το 2008, στη Sunday Times Rich List, η περιουσία της Ρόουλινγκ υπολογίστηκε στα 560 εκατ. στερλίνες, καθιστώντας την το 144ο πιο πλούσιο άτομο στον κόσμο και τη 12η πιο πλούσια γυναίκα στη Βρετανία. Είναι το πρώτο πρόσωπο παγκοσμίως που κέρδισε περισσότερο από ένα δις δολάρια μόνο από τη συγγραφή βιβλίων. Το 2008 κέρδισε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια. Η σειρά Χάρι Πότερ έχει μεταφερθεί, με τεράστια επιτυχία, και στη μεγάλη οθόνη.


Ο οίκος εκδοτικός οίκος Bloomsbury, που εκδίδει τη σειρά βιβλίων του Χάρι Πότερ, φοβούμενος ότι τα αγόρια δεν θα αγόραζαν το βιβλίο εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε γυναίκα συγγραφέα, ζήτησαν από τη Ρόουλινγκ να χρησιμοποιήσει δύο αρχικά, κρύβοντας έτσι το μικρό της όνομα. Μη έχοντας μεσαίο όνομα, η Ρόουλινγκ επέλεξε το K από το όνομα της γιαγιάς της, σαν το δεύτερο αρχικό του ψευδωνύμου της.


Τον Ιούνιο του 2000 η βασίλισσα Ελισάβετ Β ́ έχρισε τη Ρόουλινγκ αξιωματούχο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.


Τον Απρίλιο του 2006, ο αστεροειδής (43844) Rowling ονομάστηκε προς τιμήν της. Το όνομα αυτό καταχωρίσθηκε στη Διεθνή Αστρονομική Ένωση από τον αστρονόμο Dr. Mark Hammergren, ο οποίος ήταν θαυμαστής της σειράς Χάρι Πότερ από το 2004.


Τον Μάιο του 2006 ο νεοανακαλυφθείς δεινόσαυρος Dracorex hogwartsia, που τώρα βρίσκεται σε μουσείο της Ινδιανάπολης, ονομάστηκε προς τιμήν του Χόγκουαρτς (Hogwarts), του μαγικού σχολείου στον κόσμο της Ρόουλινγκ.


Τον Ιούνιο του 2006 το βρετανικό κοινό ονόμασε τη Ρόουλινγκ ως τη «μεγαλύτερη εν ζωή Βρετανίδα συγγραφέα» σε μια ψηφοφορία του περιοδικού The Book Magazine. Η Ρόουλινγκ συγκέντρωσε σχεδόν τρεις φορές περισσότερες ψήφους από τον δεύτερο σε κατάταξη συγγραφέα, τον Terry Pratchett. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ανοίξει στο Λονδίνο μουσείο Χάρι Πότερ, στο οποίο εκτίθενται πολλά αντικείμενα που έχουν σχέση με τον μικρό μάγο.


Τον Απρίλιο του 2013, χρησιμοποιώντας το ανδρικό ψευδώνυμο Robert Galbraith, εξέδωσε το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα «Το Κάλεσμα του Κούκου». Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο μιας αστυνομικής σειράς με ήρωα τον ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ.


Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.
Μακαρίου 71, Λ/σία