Πολιτισμός

Ευθύμιος Βαρλάμης

Γεννήθηκε το 1942 στη Βέροια και πέθανε το 2016 σε ηλικία 75 ετών. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Βιέννης και δίδαξε σε διάφορα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και Ακαδημίες. Το 1988 διηύθυνε το Τμήμα Αρχιτεκτονικής στη Θερινή Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ, όπου παρουσίασε τη θεωρία του «Αυτοματισμού» στην αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό. Πραγματοποίησε σειρά από πειραματικά ερευνητικά προγράμματα, όπως η «Σαντορίνη, Παγκόσμια Οικολογική Ακαδημία», που οργάνωσε με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεσογειακών Πανεπιστημίων.


Το 1995 ζωγράφισε 12 πίνακες από την Αποκάλυψη του Ιωάννη στο πλαίσιο του εορτασμού από το Οικουμενικό Πατριαρχείο των 1900 χρόνων της συγγραφής του έργου του στην Πάτμο.


Για περισσότερο από 10 χρόνια αφοσιώθηκε στο μεγάλο εικονογραφικό έργο του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2000? και δημιούργησε περισσότερα από 1700 έργα με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1997 στη Θεσσαλονίκη. Το 1998 μεταφέρθηκε στην Αθήνα και το 2000 στην Κύπρο.


Ο Ευθύμιος (Μάκης) Βαρλάμης έγινε στις 16 Μαρτίου δεκτός από τον Πάπα της Ρώμης Βενέδικτο XVI, για να του παραδώσει ο ίδιος προσωπικά ένα μεγάλο ζωγραφικό πορτραίτο του, διαστάσεων 2.00 Χ 2.00 μ., που φιλοτέχνησε γι’ αυτόν.


Σ’ αυτή την προσωπική ακρόαση ο καθηγητής Βαρλάμης παρέδωσε στον Πάπα κι έναν φάκελο με εικόνες περισσότερων από 50 έργων του, που περιλαμβάνονται στον «Κύκλο του Χριστού», με την προτροπή να παρουσιαστούν σε όλο τον κόσμο.


«Για πολύν καιρό δίσταζα να ζωγραφίσω θέματα που αναφέρονται στην Πίστη, επειδή στην Ορθοδοξία οι εικόνες αποτελούν συστατικό κομμάτι της θείας λειτουργίας», είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ο καλλιτέχνης, η ζωγραφική του οποίου, τα τελευταία χρόνια, αναφερόταν όλο και περισσότερο σε χριστιανικά θέματα. Ο πρώτος κύκλος παρουσιάστηκε το 2005 με τον τίτλο “I Believe” στη Βιέννη και στο Δουβλίνο».


Ο «Κύκλος του Χριστού» περιλαμβάνει πάνω από 50 πίνακες, ύψους 2 μέτρων, τους οποίους ζωγράφισε ο Βαρλάμης για να αποτυπώσει τη συγκλονιστική συνάντηση των ανθρώπων με τον Χριστό. Τους πίνακες αυτούς ο Βαρλάμης τούς έθεσε στη διάθεση του Ποντίφικα, με την παράκληση να διατεθούν για μια περιοδεύουσα έκθεση, που θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.


Ωστόσο, οι δραστηριότητες του Ευθύμιου Βαρλάμη δεν σταματούν μόνο στη ζωγραφική και γλυπτική. Το βιβλίο με είκοσι μικρές ιστορίες αφηγηματικού και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις αυτοβιογραφικού χαρακτήρα, γραμμένες από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα, οριοθετούν τα χαρακτηριστικά της ελληνικής φυλής.


Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.
Μακαρίου 71, Λ/σία.