Ενέργεια

Ξαναδιασταυρώνουν τα κεφάλαια…

Μετά τις 13 Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νέα Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη
«Υπάρχουν δικαιώματα της Τουρκίας από την τελωνειακή ένωση, τα οποία ισχύουν για τις χώρες μέλη της ΕΕ και τα οποία θα ισχύουν και στην Κύπρο», δήλωσε ο Ακιντζί αναφορικά με τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες

Με διασταυρούμενη συζήτηση των κεφαλαίων αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το επόμενο διάστημα Αναστασιάδης και Ακιντζί. «Η συζήτηση θα γίνεται διασταυρούμενη στα διάφορα κεφάλαια, έτσι ώστε με βάση και τα όσα είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν να επιτύχουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις πριν από τη Σύνοδο για την Κύπρο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης με τον κατοχικό ηγέτη.


Αναφερόμενος στη συνάντηση έκανε λόγο για σχετική πρόοδο στα ζητήματα Διακυβέρνησης, σημειώνοντας παράλληλα πως η Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη ενδεχομένως να συγκληθεί μετά τις 13 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σίγμα», δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία από τα εμπλεκόμενα και ενδιαφερόμενα μέρη.


Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε πως οι δυο διαπραγματευτές έχουν ετοιμάσει έγγραφο με τις συγκλίσεις, τις αποκλίσεις και τις έντονες διαφωνίες που παραμένουν μεταξύ των δυο πλευρών. «Στόχος είναι να δούμε πώς αυτές οι διαφορές μπορούν να γίνουν συγκλίσεις, το συντομότερο, αν είναι δυνατόν ακόμα και πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη. Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Συνάντηση Ναμί-Μαυρογιάννη
Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η σχετική πρόοδος αφορά κάποιες διατυπώσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες της κεντρικής Κυβέρνησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.


Ερωτηθείς αν υπήρξε ενημέρωση από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Έιντε αναφορικά με τις επαφές που είχε πρόσφατα με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά, ενώ σε ερώτηση αν έχουμε κάποια εικόνα αναφορικά με το θέμα των επαφών Έιντε, ο Πρόεδρος απάντησε ότι «έχουμε μια εικόνα». Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί σήμερα τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Μάικλ Φάλλον, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Μη αποδοτική η συνάντηση για Ακιντζί
Από την πλευρά του, πάντως, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνάντηση, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «μη αποδοτική». «Δεν είναι δυνατόν να περιμένετε την ίδια απόδοση από κάθε συνάντηση. Θα έχουμε νέα συνάντηση εντός μιας εβδομάδας ή δέκα ημερών. Οι διαπραγματευτές μας θα συνεχίσουν τις συνομιλίες.


Σήμερα σταθήκαμε κυρίως πάνω στο θέμα διακυβέρνησης και συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», είπε. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως κατά τη συνάντηση ο κ. Έιντε ενημέρωσε για τις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα σε Αθήνα και Άγκυρα, οι οποίες εξέφρασαν την προτίμηση όπως η νέα Διάσκεψη πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
Στην ίδια γραμμή με Καλίν
Όσον αφορά το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα και η «Νότια Κύπρος», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατίας, είναι μέλη της ΕΕ, ενώ οι Τουρκοκύπριοι είναι και αυτοί πολίτες της ΕΕ που διατηρούν, ωστόσο, μόνο ατομικά και όχι κοινοτικά δικαιώματα.


«Υπάρχουν δικαιώματα της Τουρκίας από την τελωνειακή ένωση, τα οποία ισχύουν για τις χώρες μέλη της ΕΕ και τα οποία θα ισχύουν και στην Κύπρο που θα είναι μέλος της Ένωσης», είπε προσθέτοντας, «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες αντιλήψεις που προέρχονται από το παρελθόν. Είναι εφικτό να βρεθεί διέξοδος σε ένα λογικό πλαίσιο. Δεν είναι θέμα να καλέσει κάποιος 80 εκατομμύρια Τούρκους υπηκόους να έρθουν εδώ. Δεν στοχεύουμε σε αυτό. Μπορούμε να βρούμε μια ισορροπημένη φόρμουλα».


Σε αυτό το πλαίσιο, ο κατοχικός ηγέτης επικαλέστηκε τον σύμβουλο του Ερντογάν και εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, λέγοντας ότι συμφωνεί με τη δήλωση ότι η τ/κ πλευρά έχει επιδείξει καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις και αναμένει, όπως είπε, μια λογική, ρεαλιστική στάση από την ε/κ πλευρά, αλλά και να είναι πιο προσεκτική στις δηλώσεις της.
Ζητά τιμωρίες ο Μουσταφά
Για ακόμη μια φορά ο εγκάθετος της Άγκυρας δήλωσε πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή λύση που δεν θα περιέχει την εκ περιτροπής προεδρία, ενώ έθιξε και το ζήτημα της ισότιμης συμμετοχής των Τ/κ στα ομοσπονδιακά όργανα λήψης αποφάσεων. Μεταξύ άλλων, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι συζητήθηκε και το θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος Απλικίου - Ζώδιας, λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά κινήθηκε πιο γρήγορα ενώ στον «Νότο» δεν άρχισαν ακόμη οι εργασίες για την κατασκευή του δρόμου.


Ο κ. Ακιντζί ζήτησε, μάλιστα, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τιμωρήσει τους υπαίτιους για το επεισόδιο στο Τρόοδος, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό για την τ/κ κοινότητα να μπορεί να δει ότι αυτοί που δημιουργούν τέτοιου είδους καταστάσεις δεν μένουν ατιμώρητοι. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι αυτό. Μοιραστήκαμε μαζί τους τις ανησυχίες μας σε αυτό το θέμα. Έχουν την ίδια άποψη μαζί μας. Μας είπε, ωστόσο, ότι έγινε μέσα στη νύχτα και η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες».


Δειλία η αποφυγή του διαλόγου
Ένα είναι να επιδιώκεις να κρατάς τον διάλογο, αλλά και την ελπίδα ζωντανά, και άλλο είναι από δειλία να αποφεύγεις τον διάλογο, γιατί πιθανότατα έτσι τάχα να αποδεχθείς μέσα από υποχωρήσεις απαράδεκτη λύση, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών 2017 του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόσθεσε ότι «οι αρχές και αξίες είναι δεδομένες, οι θέσεις είναι δημόσιες, αλλά και με ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και όχι μόνον».
Γι' αυτό και θέλω να διαβεβαιώσω, σημείωσε, ότι μέσα από τις δράσεις, μέσα από τις ενέργειές μας αυτό που επιδιώκουμε είναι επιτέλους είτε η Τουρκία να υποχρεωθεί να προβεί σε τέτοιους συμβιβασμούς που να μας επιτρέψει να κάνουμε αποδεκτή μια λύση που θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες, να δημιουργήσουμε ένα κράτος ευρωπαϊκό είτε να αναλάβει και τις ευθύνες της.
Στην Κωνσταντινούπολη ο Γκουτέρες
Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν χθες την επίσκεψη στην Τουρκία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως ανέφερε συνεργάτης του ΓΓ στο ΚΥΠΕ.


Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται η συριακή κρίση και οι προοπτικές οι συναντήσεις της Αστάνα να δώσουν έδαφος για τις συνομιλίες της Γενεύης για πολιτική διευθέτηση στη Συρία, το Κυπριακό και την προσφυγική κρίση.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα φτάσει στην Κωνσταντινούπολη σήμερα για συναντήσεις με την τουρκική πολιτική ηγεσία. Θα παραμείνει μόνο μία μέρα και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τις χώρες του Αραβικού Κόλπου.