Υπό δοκιμασία ο κοινωνικός πατριωτισμός των ξενοδόχων

Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουν οι ξενοδόχοι πόσο αγαπούν τον τόπο τους και πόσο σέβονται τους κοινωνικούς τους εταίρους
Στο τρέχον έτος η Κύπρος προβλέπεται ότι θα βουλιάξει από την πλημμυρίδα των τουριστών, με τα έσοδα να ανεβαίνουν σε πρωτοφανή ύψη. Επίσημες πηγές μιλούν για αφίξεις που θα αγγίξουν τα τριάμισι εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ στα χρονικά της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας. Παράλληλα γίνονται σκέψεις και μελέτες από την επίσημη πλευρά, γι' αύξηση του αριθμού των τουριστών στα πέντε εκατομμύρια στην επόμενη δεκαετία.


Με αυτά τα δεδομένα, είναι πασιφανές πως η ξενοδοχειακή βιομηχανία χρειάζεται περισσότερα χέρια. Αυτό ευτυχώς το αντιλαμβάνονται οι επίσημοι φορείς των ξενοδόχων, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό καταβάλλουν προσπάθειες για προσέλκυση ντόπιου καταρτισμένου δυναμικού. Αυτή η ενέργεια είναι και ορθή και επιβεβλημένη, κι αν καρποφορήσει θα προσδώσει δυναμική ανοικτών οριζόντων στο κυπριακό τουριστικό προϊόν.


Όμως, αν δεν συνδυασθεί με βασικές παραμέτρους όπως η αξιοπρέπεια στην εργασία, ο σεβασμός των συλλογικών συμβάσεων και η προσήλωση στα εργασιακά θέσμια, δεν πρόκειται να φέρει τα ποθητά αποτελέσματα. Τον περασμένο Μάιο η Βουλή ψήφισε ομόφωνα νομοθεσία, που διασφαλίζει βασικές πρόνοιες της Συλλογικής Σύμβασης των Ξενοδοχοϋπαλλήλων με αιχμή το ταμείο προνοίας, την πενθήμερη και τις αργίες.


Η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται ορόσημο, αφού για πρώτη φορά στην ιστορική διαδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας ζωτικό μέρος της συλλογικής σύμβασης κατοχυρώνεται διά νόμου. Επί της ουσίας, η νομοθεσία αυτή αποτυπώνει τη βούληση των κοινωνικών εταίρων του ευρύτερου τουριστικού τομέα να τερματίσουν την επί μακρόν επιζήμια αντιπαράθεσή τους, που πήγαζε από την κατακρεούργηση ζωτικών εργατικών ωφελημάτων.


Το μέγα ζητούμενο, λοιπόν σήμερα, είναι η προσέλκυση Κυπρίων στον τουριστικό κλάδο, προκειμένου να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος γι' αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος. Στη μεταμνημονιακή εποχή της οικονομικής ανάκαμψης και της τουριστικής αναγέννησης, ξεπροβάλλει μια χρυσή ευκαιρία για τους ξενοδόχους να δείξουν το καλό τους πρόσωπο, οικοδομώντας ειλικρινείς σχέσεις συνεργασίας και αλληλοσεβασμού με το προσωπικό, για εδραίωση συνθηκών εργασιακής ειρήνης, που θα αποτελέσει τη λυδία λίθο για να ξαναμεγαλουργήσει τουριστικά και κατ' επέκταση οικονομικά η Κύπρος.


Εναπόκειται στους ξενοδόχους να σταθμίσουν ορθά τα ευοίωνα δεδομένα, αφουγκραζόμενοι τις νουθεσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, από το επίσημο βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΥΞΕ, τους κάλεσε να προχωρήσουν στην απασχόληση ντόπιου δυναμικού, ενδυναμώνοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό το ισχυρό όπλο που λέγεται κυπριακή φιλοξενία. Τώρα είναι ή ώρα, λοιπόν, να επιδείξουν οι ξενοδόχοι τον απαιτούμενο κοινωνικό πατριωτισμό και να αποδείξουν έμπρακτα ότι πράγματι ενδιαφέρονται για την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας, και όχι μόνο για την τσέπη τους.


ΞΕΝΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
Δημοσιογράφος