Προφάσεις εν αμαρτίαις, κ. Νεοφύτου...

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου προσπαθεί τώρα, και κατόπιν εορτής, να «μπαλώσει» τα πράγματα και να εξωραΐσει την πολιτική δειλία του κόμματος του να μην τοποθετηθεί υπέρ ή κατά του ψηφίσματος της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Κρύφτηκε με την κοινοβουλευτική του ομάδα στο καταφύγιο όσων καταφεύγουν στην αποχή, επειδή φοβούνται τις συνέπειες της τοποθέτησής τους. Και αφού σήμερα ενεφανίσθη, επιχειρεί να δικαιολογήσει την αποχή σε τάχατες διαφωνία ως προς την αρμοδιότητα της Βουλής να καθορίζει εγκυκλίους των Υπουργείων.
Δεν είναι αυτός ο πραγματικός λόγος της αποχής του κυβερνώντος κόμματος. Ο ΔΗΣΥ ευρέθη στα δυο στενά. Από τη μια, έκρινε πως θετική ψήφος θα θεωρείτο ως υπονόμευση του καλού κλίματος στον διακοινοτικό διάλογο και παράλληλα θα έπληττε και την κομματική του θέση πως δεν πρέπει να επιχειρείται οτιδήποτε θα έπληττε τη διαπραγματευτική διαδικασία την κρίσιμη αυτή στιγμή.


Από την άλλη, εάν καταψήφιζε, θα αφαιρούσε και το τελευταίο φύλλο συκής από την εναπομείνασα ισχνή εθνικοφροσύνη του και θα εκτίθετο ότι αρνείται ακόμη και την κατήχηση της νεολαίας για τους εθνικούς αγώνες του τόπου. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σήμανε συναγερμό και κάλεσε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να προστατευθεί στο καταφύγιο των μη εχόντων τόλμη να τοποθετηθούν.
Τα άλλα που ισχυρίζεται εκ των υστέρων, αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις.
Συχνότατα ο Αβέρωφ Νεοφύτου καταφεύγει στη «μη ύπαρξη αρμοδιότητας», προκειμένου να εμποδίσει έρευνες ή αποφάσεις που ενοχλούν το κόμμα και την Κυβέρνηση.


Επανειλημμένα επικαλέστηκε τη «μη ύπαρξη αρμοδιότητας» του Γενικού Ελεγκτή να διερευνήσει σκάνδαλα, και είναι γνωστή η προσπάθειά του να παρεμποδίσει τον Γενικό Ελεγκτή να ασχοληθεί με την παράσταση «Αντιγόνη» στο κατεχόμενο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας. Τελικά, ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι ο Γενικός Ελεγκτής είχε αρμοδιότητα και καλώς έπραξε να διερευνήσει το σκάνδαλο.
Σήμερα ο κ. Νεοφύτου ισχυρίζεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει αρμοδιότητα να καθορίζει τις όποιες εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Γιατί; Η Βουλή είναι το αντιπροσωπευτικό σώμα των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού. Το Υπουργείο Παιδείας αποτελείται από διορισμένους Υπουργούς και λειτουργούς. Είναι δυνατόν να αφήνονται ενέργειες των διορισμένων να υπερφαλαγγίζουν τις αποφάσεις των εκλεγέντων αντιπροσώπων του λαού;


Και εάν η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγχει και να καθορίζει ενέργειες και δράσεις του Υπουργείου, έχει αρμοδιότητα ένα μη θεσμικό και συνταγματικό όργανο, όπως η Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, να επιβάλλει τις αποφάσεις της επί του Υπουργείου ή επί των Υπηρεσιών, οι οποίες υπάγονται στο Υπουργείο, όπως έγινε με τις παραστάσεις «Ιππόλυτου» και «Αντιγόνης» στα κατεχόμενα αρχαία θέατρά μας;


Αντί ο Αβέρωφ Νεοφύτου να υπεραμυνθεί αποφάσεων του Νομοθετικού Σώματος, του οποίου είναι μέλος, τις αμφισβητεί και τις απορρίπτει. Επειδή δεν του αρέσουν ή επειδή δεν είναι σύμφωνες με την πολιτική του κόμματός του.
Ας σοβαρευτούν επιτέλους ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες.
Πρέπει να δέχονται τις δημοκρατικές διαδικασίες και να τις σέβονται. Είτε τους εξυπηρετούν, είτε τους εκθέτουν. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε όλο τον χρόνο να πάρει τις αποφάσεις του και να ψηφίσει ή να καταψηφίσει το ψήφισμα.


Προτίμησε να φυγομαχήσει, να κρυφτεί στο καταφύγιο της αποχής και εκ των υστέρων να επιχειρήσει να ανατρέψει όσα δημοκρατικά η πλειοψηφία της Βουλής αποφάσισε.
Αυτά δεν αποτελούν υπεύθυνη και σοβαρή συμπεριφορά ενός ηγέτη κόμματος και μάλιστα του μεγαλύτερου της χώρας...