Παραπολιτικά

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Η κρίση... του τσιγάρου


Αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης για τον διάλογο μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί στην περιβόητη συνάντηση της Τσικνοπέμπτης:
ΝΙΚΟΣ: Πάω έξω να καπνίσω ένα τσιγάρο.
ΜΟΥΣΤΑΦΑ: Κόψε το, ρε Νίκο
ΝΙΚΟΣ: Να κόψω το τσιγάρο;
ΜΟΥΣΤΑΦΑ: Όι. Να κόψεις τες δικαιολογίες για να φύεις τζιαι να μεν μου απαντήσεις.
ΝΙΚΟΣ: Μα αφού σου απάντησα, ρε Μουσταφά. Δεν πρόκειται να πέψω πίσω στην Βουλήν την απόφασιν για το ενωτικόν δημοψήφισμαν.
ΜΟΥΣΤΑΦΑ: Δηλαδή θέλεις την ένωσην;
ΝΙΚΟΣ: Όι την ένωσην. Την επανένωσην. Της Κύπρου.
ΜΟΥΣΤΑΦΑ: Εν την ένωσην που θέλετε ούλλοι σας, αλλά εν το λαλείτε. Ξέρω είντα καπνόν φουμάρεις.
ΝΙΚΟΣ: Το μόνον που φουμάρω εν το τσιγάρον τζιαι πάω έξω να το καπνίσω.
ΜΟΥΣΤΑΦΑ: Αν πάεις έξω να καπνίσεις, εγώ φεύκω.
ΝΙΚΟΣ: Μα για έναν τσιγάρον να διακόψουμεν τες συνομιλίες, ρε Μουσταφά; Έλα μαζίν μου έξω, να καπνίσουμεν την πίππαν της ειρήνης, εννοώ το τσιγάρον της ειρήνης, να πάει πάσα κακόν.
ΜΟΥΣΤΑΦΑ: Όι, εν καπνίζω.
ΝΙΚΟΣ: Εγώ πάω να καπνίσω, πάντως, γιατί θέλω να ηρεμήσω. Ετάραξές μου τα νεύρα μου.
ΜΟΥΣΤΑΦΑ: Πήαιννε. Φεύκω τζι εγώ που την άλλην. Τζιαι να ξέρεις. Εσύ φταίεις, με το τσιγάρον σου.
ΝΙΚΟΣ (βγαίνει τραγουδώντας): «Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια, έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια. Ε, ας κλείσουν τζιαι τες συνομιλίες, να τελειώννουμεν»...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ
Η πολιτική του βλακώδους παιδιού χρεοκόπησε

Ώστε, λοιπόν, ο εγκάθετος φίλος του Προέδρου Αναστασιάδη αποχώρησε από τις συνομιλίες, πρώτον, επειδή νιώθει... ανασφαλής από την απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα. Δεύτερον, επειδή ο Ν. Αναστασιάδης βγήκε έξω για τσιγάρο, διότι εκνευρίστηκε με τον ανεκδιήγητο Νορβηγό αστρολόγο. Ο υποτελής κάτι τέτοια δεν τα σήκωσε και παρευθύς αποχώρησε. Αστειάκια; Μουσκουρούθκια της απάνω τζιερκατζής; Τουρκικά τατσιλλίκκια; Όχι, κάτι απείρως χειρότερο, που ο Πρόεδρος αρνείται να καταλάβει: Είναι η τεκμηρίωση, ξανά, της αδίστακτης τακτικής που οι Τούρκοι εφαρμόζουν όταν απέναντί τους έχουν γιουσουφάκια που, με το κούνημα του μικρού δακτύλου τους, κατεβάζουν παντελόνια και σώβρακα για να θυμώσουν οι αγάδες.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ΟΦΕΙΛΕ μέχρι σήμερα να είχε αντιληφθεί τι σημαίνει Τούρκος και ποια είναι η τακτική του. Όταν ο Τούρκος ανασύρει το γιαταγάνι, εσύ Πρόεδρε δεν κρατάς αγιαστούρα. Από τις 11/2/2014, όταν ο Ν. Αναστασιάδης συμφώνησε εκείνη την εφιαλτική Κοινή Δήλωση με τον κατοχικό Έρογλου, ΟΦΕΙΛΕ να περιμένει τα χειρότερα. ΟΦΕΙΛΕ να αντιληφθεί ότι το τουρκικό θηρίο δεν εξημερώνεται με... περιπάτους και ζιβανία στη Λήδρας, δεν καλμάρει με παραστάσεις στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και δεν καλοπιάνεται με συνεχείς μονόπλευρες παραχωρήσεις. Τώρα, ο Ν. Αναστασιάδης βρίσκεται ξανά ενώπιον της τουρκικής αδιστακτότητας. Η πολιτική του βλακώδους παιδιού σωρεύθηκε σε ερείπια. Επιτέλους, κατάλαβε με ποιους συνομιλεί; Ή θα συνεχίσει να τους γλείφει;
Σ.Ι.
Ο Πρόεδρος, ο Ακιντζί και η πόρτα

Ήτανε που ήτανε περιπαίξιμο ο λεγόμενος διάλογος, τα τελευταία καμώματα του Ακιντζί τον έκαναν τελείως καραγκιοζιλίκι. Στη συνάντηση της Πέμπτης πήγε αφορμολοημένος. Είχε προαναγγείλει ότι θα δεχόταν να συζητήσει μόνο το θέμα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος. Και μετά τις πρώτες αψιμαχίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο τελευταίος ήθελε να κάνει διάλειμμα και βγήκε έξω για τσιγάρο. Ο κατοχικός ηγέτης, όμως, δεν το εκτίμησε αυτό. Θέλω να πω ότι δεν εκτίμησε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος βγήκε έξω και δεν έμεινε να καπνίσει μέσα, όπου υπήρχε και... τασάκι. Εν πάση περιπτώσει, ο Μουσταφά και η αντιπροσωπία του σηκώθηκαν και έφυγαν επιστρέφοντας στα κατεχόμενα, όπου κατήγγειλαν τον Πρόεδρο ότι, βγαίνοντας για τσιγάρο, χτύπησε πίσω του δυνατά την πόρτα.


Ο Νίκος Αναστασιάδης αρνήθηκε ότι εφάτσιησεν πίσω του την πόρτα και ότι αντίθετα είναι ο Ακιντζί που εγκατέλειψε τον χώρο των συνομιλιών. Είναι αλήθεια ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δείχνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που σχετίζονται με τις πόρτες. Για παράδειγμα, με την... πίσω πόρτα από την οποία θέλουν να βάλουν την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι τώρα ο Πρόεδρος κρατά κλειστή τη συγκεκριμένη πόρτα. Δεν ξέρω αν και πότε θα ξανασυναντηθούν οι δύο «αυτού εξοχότητες». Πάντως, αν αποχωρήσει ξανά η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπία, μια πρέπει να είναι η αντίδραση του Προέδρου: «Πηαίννετε στο καλόν. Τζιαι ο τελευταίος να κλείσει τζιαι την πόρταν»...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ
Μα, τι λέει ο Ν. Κοτζιάς; Νέα Συνθήκη;

Αθήνα και Λευκωσία δηλώνουν ότι συνεργάζονται στενά και συμφωνούν. Θα ανέμενε κανείς ότι θα ενημέρωναν κι εμάς τους ιθαγενείς πού συμφωνούν και τι προωθούν προς συμφωνία στο Κυπριακό. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα ξένα Μέσα. Ιδού: Σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (21.1.2017), ο Έλληνας ΥπΕξ, Ν. Κοτζιάς, δήλωσε:


«We are drawing up a treaty for a federal Cyprus. Both ethnic groups will have equal rights. The Turkish Cypriots will have their federal state or canton or whatever else you'd like to call it. They will be on their own and they will be able to manage their security, as they will have their own police. To this end, a federal police force will be created and will be comprised of 50% Turkish Cypriots and 50% Greek Cypriots. Beyond the federal police, there will be an international police force that will step in case that the federal police force proves inadequate». JOURNALIST: And the Turkish Cypriots? How can they feel secure? N. KOTZIAS: The Turkish Cypriots will have full political equality. They will have a right to a veto on all of the important issues. And the High Court will be made up of four judges from each ethnic group. This is much greater equality than is usual in federal states». Νέα Συνθήκη; Και βέτο σε όλα τα θέματα; Πώς στην ευχή θα λειτουργήσει μια πιθανή συμφωνία;
Σ.Ι.