Το καθιερωμένο ραντεβού
Σάββατο 18 Φεβ 2017
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ
Η «Σημερινή» βρέθηκε στη Λεμεσό και συνάντησε την Πολιτιστική Λειτουργό του Δήμου Λεμεσού, την κ. Σκεύη Αντωνιάδου, η οποία μας μίλησε γενικά για το Καρναβάλι της Λεμεσού και για το πόσο σημαντικός είναι αυτός ο θεσμός
Εκτός από τη χαρά που προσφέρει, είναι επίσης και μια οικονομική ένεση για την πόλη, αφού όλοι οι χώροι ψυχαγωγίας παρουσιάζουν υψηλή πληρότητα, από τα ξενοδοχεία, μέχρι τις καφετερίες και τα εστιατόρια
Η Λεμεσός βάζει τη μάσκα της για να γιορτάσει και φέτος το τρελό Καρναβάλι, με πολύ κέφι και χαρά. Εξ ου, λοιπόν, και ο Δήμος της πόλης, όπως κάθε χρόνο, έφτιαξε ένα πρόγραμμα γεμάτο εκδηλώσεις, οι οποίες άρχισαν από τις 14 και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου.
Η περίοδος του Καρναβαλιού, που διαρκεί δέκα ημέρες, ξεκίνησε στις 16 Φεβρουαρίου, την Τσικνοπέμπτη ή Κρεατινή, όπως ονομάζεται, επειδή είναι η αρχή μιας 10ήμερης περιόδου κρεατοφαγίας, και ολοκληρώνεται την Κυριακή, 26 του μήνα, μια μέρα πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Οι εορτασμοί του Καρναβαλιού στην πόλη του κεφιού αρχίζουν με την είσοδο του Βασιλιά Καρνάβαλου και της συνοδείας του στην πόλη. Την πρώτη Κυριακή γίνεται η καρναβαλίστικη παρέλαση των παιδιών, ενώ τη δεύτερη Κυριακή η μεγάλη παρέλαση πεζών και αρμάτων. Ενδιάμεσα, χορωδίες κανταδόρων τραγουδούν σε δρόμους και σε πλατείες, χοροί μασκαρεμένων οργανώνονται σε πλατείες και κινηματοθέατρα, καθώς επίσης σε ξενοδοχεία και κέντρα διασκέδασης.
Από τον Οκτώβριο ξεκινά ο συντονισμός
Η «Σημερινή» βρέθηκε στη Λεμεσό και συνάντησε την Πολιτιστική Λειτουργό του Δήμου Λεμεσού, την κ. Σκεύη Αντωνιάδου, η οποία μας μίλησε γενικά για το Καρναβάλι της Λεμεσού και για το πόσο σημαντικός είναι αυτός ο θεσμός. Επιπλέον μας είπε τι να περιμένουμε από τη μεγάλη παρέλαση την ερχόμενη Κυριακή, αλλά και τη σημερινή παιδική παρέλαση. Ακόμη μας μίλησε και για την προετοιμασία την οποία κάνουν ως Δήμος για την περίοδο του Καρναβαλιού, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν κάθε χρόνο τη Βασίλισσα ή τον Βασιλιά Καρνάβαλο.
Όλη η Κύπρος αναμένει κάθε χρόνο να δει τι προετοιμάζει το Λεμεσιανό Καρναβάλι και τα καθήκοντα του Πολιτιστικού Τμήματος ξεκινούν από πολύ νωρίς, για να διοργανώσει αυτές τις δέκα ημέρες διασκέδασης. Η κ. Αντωνιάδου μάς εξήγησε ότι ο προγραμματισμός και ο όλος συντονισμός του Καρναβαλιού ξεκινά από τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. «Από τον Νοέμβρη αρχίζουμε και δεχόμαστε τις συμμετοχές του Καρναβαλιού, μέχρι τον Δεκέμβρη που αυτές λήγουν. Όταν τελειώσουμε με τις συμμετοχές, ξεκινούμε να κτίζουμε όλο το Καρναβάλι».
Ο ρόλος της ομάδας είναι κάτι πολύ σημαντικό για να μπορεί να βγει αυτό το αποτέλεσμα, μας ανέφερε η κ. Αντωνιάδου, η οποία τόνισε ότι «μαζί μου υπάρχει μια μεγάλη ομάδα, που χωρίς τη στήριξη, τη βοήθειά τους και κυρίως την αγάπη τους για το καρναβάλι, δεν θα έβγαινε αυτό το αποτέλεσμα. Κανένας από εμάς που εργάζεται για το Καρναβάλι δεν το κάνει απλώς επειδή είναι η δουλειά του, εργάζεται γιατί αγαπά το Καρναβάλι και εγώ θέλω να τους ευχαριστήσω όλους ώς τον ένα για τη βοήθεια και τη στήριξή τους ειδικά αυτές τις ημέρες», εξήγησε η κ. Αντωνιάδου.
Είναι ολόχρονη η προετοιμασία
Επιπλέον πρόσθεσε ότι η δουλειά της ομάδας είναι ολόχρονη, για τον λόγο ότι έχουν να ετοιμάσουν τις φιγούρες, τις οποίες τοποθετούν στο κέντρο της πόλης. «Κάποιες από τις φιγούρες», πρόσθεσε, «τις έχουμε φέρει από την Πάτρα, όμως κάθε χρόνο φτιάχνουμε και νέες φιγούρες από το εργαστήριό μας. Επιπλέον εμείς ως Δήμος προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους συμμετέχοντες να φτιάχνουν ωραία άρματα, όχι απλά ωραίες στολές, και αυτό χρειάζεται πολλή δουλειά».
Επίσης μας είπε ότι «κάθε χρόνο έχουμε και δικό μας άρμα ως Δήμος Λεμεσού, το θέμα του οποίου εμείς πρέπει να αποφασίσουμε και να στήσουμε. Φέτος έχουμε φτιάξει ένα άρμα, το οποίο υπήρχε ξανά το 1968 και το οποίο αφορά την πρωτεύουσα με τίτλο "Όλα για την πρωτεύουσα", το οποίο επαναλαμβάνουμε σε μια πιο μοντέρνα εκτέλεση», εξήγησε η κ. Αντωνιάδου. Επιπλέον πρόσθεσε ότι τα άρματα και οι φιγούρες χρειάζονται συντήρηση κάθε χρόνο και επίσης είναι υπεύθυνοι και για τον μεγάλο διάκοσμο που τοποθετούν στο κυκλικό κόμβο του Αγίου Νικολάου. «Εκτός από τα άρματα και τον διάκοσμο, έχουμε και την ευθύνη να διακοσμούμε τους δρόμους, τα φώτα, να τοποθετούμε τις σημαίες στους δρόμους».
Φέτος, μας ανέφερε η Πολιτιστική Λειτουργός του Δήμου Λεμεσού, το έργο ήταν λίγο πιο δύσκολο λόγω των Δημοτικών Εκλογών και, όπως μας είπε, «αυτό μας πίεσε λίγο χρονικά μιας και έπρεπε να συντονίσουμε τους δύο Δήμους και τη σύσταση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και ήταν και οι γιορτές και αμέσως μετά τα Καρναβάλια, άρα ο χρόνος ήταν πολύ πιεσμένος».
Ξεκίνησαν την Πέμπτη οι εκδηλώσεις
Όπως μας ανέφερε η Πολιτιστική Λειτουργός, οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού ξεκίνησαν με την πανηγυρική είσοδο της Βασίλισσας του Καρναβαλιού, «Το βαθύ μπλε της Μεσογείου», την οποίαν ενσαρκώνει η διαχρονική καρναβαλίστρια Μαρία Πιερή Συκοπετρίτου. Εντυπωσιακή ήταν η είσοδος της Βασίλισσας του Καρναβαλιού στην πόλη της Λεμεσού. Οι Αρχές της πόλης, όλη η βασιλική οικογένεια του Καρναβαλιού και πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν τη νέα Βασίλισσα με πυροτεχνήματα και χειροκροτήματα, στέλνοντας το μήνυμα πως τις επόμενες μέρες η Λεμεσός θα είναι στο επίκεντρο της Κύπρου, με κέφι, χαρά και διασκέδαση.
Η περσινή Βασίλισσα «Λεμεσός - Το διαμάντι της Μεσογείου», Έλενα Παπαδοπούλου, έστεψε τη νέα Βασίλισσα, η οποία χαιρετίζοντας τον κόσμο ευχαρίστησε τον Δήμο Λεμεσού που την επέλεξε γι' αυτόν τον ρόλο, προσθέτοντας «θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να διασκεδάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτές τις μέρες, να ξεχάσουμε την καθημερινότητα, τα προβλήματα και να διασκεδάσουμε και να γεμίσουμε μπαταρίες για τον υπόλοιπο χρόνο».
Η Βασίλισσα του Καρναβαλιού ανέβηκε στο καταγάλανο άρμα της, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον κυματισμό της θάλασσας και παρέλασε με τη συνοδεία της, το δημοτικό συμβούλιο, τη βασιλική οικογένεια, τη Χορωδία Μοντέρνοι Καιροί, τους Κανταδόρους Γιωργαλλέτου, τη Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού, τις Μαζορέτες του Σώματος Κυπρίων Οδηγών, την ομάδα κρουστών Batukinio και τις Μαζορέτες Λεμεσού. Η παρέλαση ξεκίνησε από την Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου και κατέληξε στην Πλατεία Ηρώων, όπου ακολούθησε καρναβαλίστικο ξεφάντωμα με τραγούδι και χορό από το συγκρότημα Ritmo di Carnaval.
Τι να περιμένουμε στη φετινή παρέλαση
Ερωτηθείσα ποια άρματα πρέπει να περιμένει ο κόσμος να δει στη μεγάλη παρέλαση και αν θα υπάρχει κάτι διαφορετικό στις φετινές εκδηλώσεις, η κ. Αντωνιάδου μάς είπε ότι πριν από το 2008 το άρμα της Βασίλισσας ή του Βασιλιά δεν είχε ζωντανό Βασιλιά και μέχρι πέρυσι ήταν απλώς ο θρόνος. «Όμως από πέρυσι, έπειτα από δική μου εισήγηση, επαναφέραμε την κατασκευή πάνω στο άρμα που να έχει σχέση με το θέμα», ανέφερε η κ. Αντωνιάδου.
Ο κόσμος φέτος πρέπει να περιμένει να δει ένα εξαιρετικό άρμα της Βασίλισσας καθώς και το σατιρικό άρμα του Δήμου. Επιπλέον έχουμε κάνει μια νέα παραγωγή όσον αφορά τη μουσική της παρέλασης.
Οι διαφορές των δύο παρελάσεων
Με την κ. Αντωνιάδου μιλήσαμε και για τις δύο παρελάσεις που γίνονται κάθε χρόνο στη Λεμεσό. Την παιδική τη μια Κυριακή και τη μεγάλη την δεύτερη Κυριακή. Ερωτηθείσα γιατί υπάρχουν δύο ξεχωριστές παρελάσεις, η κ. Αντωνιάδου μάς απάντησε ότι «υπάρχουν δύο για τον λόγο ότι στη μεγάλη παρέλαση δεν δικαιούνται να συμμετέχουν παιδιά κάτω από 12 ετών. Επίσης στην παιδική παρέλαση μπορεί να λάβει μέρος όποιο παιδάκι θέλει, χωρίς να είναι σε ομάδα, και δεν πειράζει αν υπάρχουν δύο ομάδες με δύο θέματα τα ίδια. Ενώ στη μεγάλη παρέλαση δεν μπορούν να υπάρχουν δύο άρματα τα ίδια».
Επίσης πρόσθεσε ότι ο λόγος που επιμένουν να έχουν δύο παρελάσεις είναι για να βοηθούν τα παιδιά να μπαίνουν στο πνεύμα από μικρά, «γιατί είναι οι μελλοντικοί μας καρναβαλιστές». Έχει ιδιαίτερη σημασία να γνωρίζει και ο κόσμος πόσο σημαντική είναι η πελλόμασκα στο Λεμεσιανό Καρναβάλι και έτσι «εμείς από πέρυσι ξεκινήσαμε ένα εργαστήρι για να φτιάχνει ο κόσμος πελλόμασκες και εξηγούμε στα παιδιά ότι όλοι μπορούν να φτιάξουν τη στολή τους με οποιαδήποτε ρούχα έχουν στο σπίτι και με πολύ χαμηλό κόστος», μας είπε η κ. Αντωνιάδου.
Μια οικονομική ένεση
Το Καρναβάλι δεν είναι μόνο για τους Λεμεσιανούς, μιας και έρχονται διάφοροι επισκέπτες από όλη την Κύπρο για τη μεγάλη παρέλαση. «Με πολλή χαρά εμείς στη Λεμεσό δεχόμαστε άτομα απ' όλες τις επαρχίες, και ειδικά από τη Λευκωσία ξέρουμε ότι έρχονται και στηρίζουν το Καρναβάλι της Λεμεσού και αυτό φαίνεται και στις συμμετοχές στις διάφορες ομάδες στην παρέλαση, αλλά και στις κρατήσεις στα ξενοδοχεία αυτό το Σαββατοκύριακο στη Λεμεσό. Εκτός από τη χαρά που προσφέρει, είναι επίσης και μια οικονομική ένεση για την πόλη, αφού όλοι οι χώροι ψυχαγωγίας παρουσιάζουν υψηλή πληρότητα, από τα ξενοδοχεία, μέχρι τις καφετερίες και τα εστιατόρια. Την περίοδο του Καρναβαλιού δεν υπάρχει επάγγελμα που να μη δουλεύει, μέχρι και οι πλανοδιοπώλες», τόνισε η κ. Αντωνιάδου.
Τέλος, η Πολιτιστική Λειτουργός μάς είπε ότι το Καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή του νησιού και είναι μια μεγάλη ανοιχτή πρόσκληση για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας και θρησκείας.
Η Αγλαντζιά σημαίνει γλέντι
Το Καρναβάλι Αγλαντζιάς, που έχει πλέον καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση στη Μείζονα Λευκωσία, φέτος αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ συμμετοχής, αφού ο Δήμος Αγλαντζιάς αναμένει γύρω στους 9.000 καρναβαλιστές και πέραν των 90 ομάδων. Οι θεατές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 30.000. Έχοντας αυτά υπόψη, ο Δήμος επεκτείνει το μήκος της παρέλασης και ετοιμάζει πολλές εκπλήξεις.
Η παρέλαση ξεκινά η ώρα 11:30 σήμερα, στη Λεωφόρο Κερύνειας, στην Αγλαντζιά. Το γλέντι θα συνεχιστεί στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στον τερματισμό της παρέλασης. Γιατί η Αγλαντζιά σημαίνει γλέντι.
Αναβαθμισμένο το Καρναβάλι στην Πάφο
Αναβαθμισμένο φιλοδοξούν και φέτος οι διοργανωτές να είναι το «Παφίτικο Καρναβάλι», που άρχισε στις 16 Φεβρουαρίου, με την πανηγυρική είσοδο στην πόλη τού Βασιλιά Καρνάβαλου, και ολοκληρώνεται το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, με τη Μεγάλη Αποκριάτικη Παρέλαση Αρμάτων και Ομάδων. Το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, στις 3.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, στην Κάτω Πάφο, η Μεγάλη Αποκριάτικη Παρέλαση Αρμάτων και Ομάδων, με τη συμμετοχή δεκάδων αρμάτων και ομάδων, εκατοντάδων καρναβαλιστών, της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου, μαζορέτων και των Κανταδόρων του Μουσικού Ομίλου Πάφου. Αφετηρία της παρέλασης το ξενοδοχείο «Almyra» και τερματισμός ο χώρος στάθμευσης του Αρχαιολογικού Πάρκου.
Για δεύτερη χρονιά γιορτάζει ο Κόρνος
Ποιος είπε ότι το Καρναβάλι ανήκει μόνο στις μεγάλες πόλεις του νησιού μας; Εσείς λοιπόν που δεν σκοπεύετε να πάτε στη Λεμεσό για το Καρναβάλι, υπάρχουν πολλές άλλες ευκαιρίες για να μασκαρευτείτε, να διασκεδάσετε και να περάσετε υπέροχα, ακόμα και να παρελάσετε. Συγκεκριμένα, την ευκαιρία αυτή σας τη δίνει και φέτος η κοινότητα του Κόρνου, η οποία διοργανώνει φέτος τη δεύτερη κατά σειρά Καρναβαλίστικη Παρέλαση Κόρνου. Η παρέλαση, που έχει καταστεί θεσμός στην κοινότητα του Κόρνου, επιστρέφει και φέτος προκειμένου να διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους. Σήμερα, στις 14.30, θα είμαστε όλοι παρόντες, μικροί και μεγάλοι, με τις αμφιέσεις μας και πολύ κέφι.
Το γλέντι και στην ελεύθερη Αμμόχωστο
Ο Δήμος Παραλιμνίου θα διοργανώσει και φέτος ένα ξέφρενο Καρναβάλι. Όλες οι εκδηλώσεις του Δήμου θα γίνουν σε ανοιχτούς και προσβάσιμους χώρους. Μέχρι και στο Παραλίμνι θα υπάρχουν διάφορες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων, με αποκορύφωμα την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, που θα γίνει η μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση.
Παραδοσιακό Καρναβάλι στην Κακοπετριά
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κακοπετριάς διοργάνωσε φέτος το 1ο Παγκύπριο Παραδοσιακό Καρναβάλι. Χθες οι κάτοικοι του χωριού καθώς και επισκέπτες μασκαρεύτηκαν και πήγαν να διασκεδάσουν και να αναβιώσουν τα έθιμα του τόπου μας, σε ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά του νησιού. Η διασκέδαση και το γλέντι έγιναν στην κεντρική πλατεία του χωριού. Στον χώρο οργανωμένα σύνολα εγκατέστησαν περίπτερα, όπου πωλούσαν σαρακοστιανά εδέσματα δικής τους παρασκευής (τσίκνα), με σκοπό την ενίσχυσή τους.
Επίσης τα παιδιά της Ε ́και Στ ́ Δημοτικού αναβίωσαν έθιμα της παράδοσής μας. Την εκδήλωση πλαισίωνε με παραδοσιακά τραγούδια και μουσική το μουσικό ωδείο της Μαρίας Χαραλάμπους και η Βυζαντινή Εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονος.