Ενέργεια

ΡΙΝΓΚ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Το χάος στο Λιμάνι Λεμεσού

Το χάος που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δυο εβδομάδες στο Λιμάνι Λεμεσού, πέρα από οικονομικές συνέπειες στην αγορά, έχει προκαλέσει και ένα κλίμα αβεβαιότητας για τη βιώσιμη μελλοντική λειτουργία του ίδιου του Λιμανιού. Στο Ρινγκ αυτήν την εβδομάδα φιλοξενούμε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εκτελωνιστών, Παντελή Χριστοδούλου, και τον βουλευτή του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Ζαχαρία Ζαχαρίου.


Ερωτήσεις


1) Ποιος, κατά τη γνώμη σας, φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα στο Λιμάνι Λεμεσού;


2) Πιστεύετε πως η μετάβαση του Λιμανιού Λεμεσού από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα έγινε με τις σωστές προϋποθέσεις;


3) Ποια είναι τα αναγκαία επόμενα βήματα προκειμένου να υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης;
Απαντήσεις Ζαχαρία


1) Αποκλειστική ευθύνη φέρει η εταιρεία που ανέλαβε το Λιμάνι. Ο τρόπος προκήρυξης της προσφοράς και οι διαδικασίες είναι οι ίδιες, όπως γίνεται σε όλον τον κόσμο. Το κράτος είχε τις συμβουλές ειδικών εμπειρογνωμόνων επί συγκεκριμένων θεμάτων, βγήκε σε προσφορές, ζήτησε ό,τι ζητούν τα λιμάνια όταν παραχωρούνται χώροι και υπηρεσίες και στη βάση διαφάνειας στα διεθνή πρότυπα έγινε η παραχώρηση στη συγκεκριμένη εταιρεία.
2) Όσον αφορά την προκήρυξη και τη διαδικασία που πέρασε μέσα από νομοθεσία της Βουλής, θεωρώ πως έγινε υπό σωστές προϋποθέσεις. Εκείνο που έπρεπε να γίνει, ήταν η κατάλληλη προετοιμασία της εταιρείας, ώστε να μην υπάρχουν τα υφιστάμενα προβλήματα που πλήττουν παράλληλα και την πραγματική οικονομία του τόπου. Οι ενέργειες που γίνονται αυτήν τη στιγμή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως είναι η ώρα που πρέπει να πρυτανεύσει η λογική. Με όσα προβλήματα και διαφορές και να υπάρχουν, όλοι θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους, αφού ο μεγάλος στόχος είναι να μην πληγεί η οικονομία. Από την πλευρά της η εταιρεία πρέπει να διορθώσει το λογισμικό της, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, και να αυξήσει το προσωπικό της προκειμένου να μπορέσει να αποδώσει καλύτερα από τις προηγούμενες μέρες. Επιπλέον ο νόμος της Αρχής Λιμένων δίνει τη δυνατότητα επιβολής και προστίματος εάν συνεχίσει όλη αυτή η κατάσταση, αλλά σημασία έχει η διόρθωση και όχι η επιβολή κυρώσεων.
3) Θεωρώ πως η ενεργοποίηση του Υπουργού μεταφορών, οι εκκλήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προς όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας, αλλά και προς τους μεταφορείς, οι οποίοι είχαν αποφασίσει για 2 μέρες απεργιακά μέτρα, θα φέρουν στην τελική αποτελέσματα. Είναι απογοητευτικό, όμως, και θέλω να τονίσω το γεγονός, ότι μια εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται και άλλα λιμάνια, προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες που αντί να απλοποιούν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημόσιου τομέα, τις έχουν αυξήσει. Αυτό δεν αποτελεί γνώρισμα του ιδιωτικού τομέα.
Απαντήσεις Χριστοδούλου
1) Τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η Εποπτική Αρχή, που είναι η Α.Λ.Κ., το Υπουργείο Μεταφορών αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες, που όφειλαν να διαβουλευθούν με όλους τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να εφαρμοστούν οι σωστές διαδικασίες.
2) Οι νέοι επενδυτές είχαν σχεδόν ένα χρόνο στη διάθεσή τους για να προετοιμαστούν, να δοκιμάσουν τα λογισμικά τους συστήματα και τη διασύνδεσή τους με το κεντρικό σύστημα της Αρχής Λιμένων, να φέρουν τα αναγκαία μηχανήματα, να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, να κοινοποιήσουν έγκαιρα τις ταρίφες τους, να ενημερώσουν και να λάβουν υπόψη τις γνώμες των εμπλεκόμενων φορέων.


Θα έπρεπε, επίσης, να υπάρξει μια δοκιμαστική περίοδος 2-3 μηνών, σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας, για να είναι βέβαιοι ότι όλοι θα δουλέψουν ομαλά.
Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι τίποτα δεν έγινε σωστά, συνεργάστηκαν μόνο με τις γραμμές και αγνόησαν όλους τους άλλους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά κενά στη διαδικασία και προβλήματα στην όλη διαχείριση της κατάστασης. Εφόσον δεν ήταν έτοιμοι, δεν έπρεπε να ξεκινήσουν στις 29/1/2017, αλλά να δώσουν παράταση χρόνου.
3) Να εφαρμόσουν προσωρινά τις παλιές διαδικασίες παραλαβής / παράδοσης των φορτίων, μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα. Να επιλυθεί το πρόβλημα της διασύνδεσης των λογισμικών των εταιρειών με το κεντρικό σύστημα της Αρχής Λιμένων, μέσω του οποίου διαβιβάζονται όλες οι πληροφορίες στα φορτία. Να δημιουργηθούν ταμεία από την DP WORLD και την Eurogate μέσα στο λιμάνι για είσπραξη των δικαιωμάτων τους. Να εισαχθούν νέες γερανογέφυρες και τα αναγκαία μηχανήματα. Προσωρινά (να μην έλθουν τα μηχανήματα) να αγοραστούν υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. Να διορθωθούν οι υψηλές χρεώσεις που επέβαλαν οι νέοι διαχειριστές για τα ρυθμιζόμενα μέλη. Οι εταιρείες να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά ή άλλως πως προς το Τελωνείο και τους εμπλεκόμενους φορείς τις αναγκαίες πληροφορίες για την έγκαιρη εισαγωγή/εξαγωγή των φορτίων. Να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και η απαραίτητη συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων για την ομαλή διεκπεραίωση της εργασίας. Σε περίπτωση που οι εταιρείες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, τότε να ακυρωθούν τα συμβόλαια. Αφού υποτίθεται ότι η αποκρατικοποίηση έγινε για να πάμε μπροστά και όχι πίσω.