Ενέργεια

Αργοπεθαίνουν οι διαπραγματεύσεις

Αγνώριστη η τ/κ πλευρά μετά τη Γενεύη, θέλει να ροκανίσει χρόνο, δηλώνει ο Κασουλίδης
Σε διπλωματική εγρήγορση η Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να αποτρέψουν δυσάρεστες εκπλήξεις από την Ισλαμική Διάσκεψη, όπου το ψευδοκράτος συμμετέχει ως παρατηρητής

Για προφανή προσπάθεια εκ μέρους της τ/κ πλευράς να ροκανίσει τον χρόνο έκανε λόγο χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, τονίζοντας πως μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης, η άλλη πλευρά έχει γίνει αγνώριστη και δεν επιθυμεί πλέον να συνεχίσει τις συνομιλίες.


Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε πως αν ο Μουσταφά Ακιντζί είναι ο άνθρωπος της λύσης, που εξελέγη με 60% από την τ/κ κοινότητα, με εντολή τον απογαλακτισμό από τις οδηγίες της Άγκυρας, οφείλει να το αποδείξει. «Ο άνθρωπος της λύσης δεν εγκαταλείπει τις συνομιλίες και πάει στο Πακιστάν για να παραστεί στην Ισλαμική Διάσκεψη», πρόσθεσε ο Ιωάννης Κασουλίδης, που παραδέχθηκε ότι από δικής μας πλευράς υπήρχαν διαφόρων ειδών σκοπιμότητες, σχετικά με την απόφαση της Βουλής για συμπερίληψη αναφοράς στο ενωτικό δημοψήφισμα στα σχολεία, οι οποίες, ωστόσο, όπως τόνισε, δεν έπρεπε να επηρεάσουν τον κ. Ακιντζί.


Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεχίσει τις συνομιλίες αλλά, όπως είπε, ο Ακιντζί κλείνει κάθε πόρτα και με τις υπερβολικές του απαιτήσεις δεν επιτρέπει διόρθωση της κατάστασης.
Στο Πακιστάν ο Ακιντζί
Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης ετοιμάζει βαλίτσες για το Πακιστάν, όπου θα μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να συμμετάσχει στη 13η σύνοδο της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας των Ισλαμικών Κρατών, εκπροσωπώντας το ψευδοκράτος που συμμετέχει με το καθεστώς του παρατηρητή. Ο ίδιος ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη πως «θα απουσιάζει την επόμενη περίοδο από την Κύπρο». Πάντως, ο κ. Ακιντζί αρνήθηκε ότι καθυστερεί τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία και χαρακτήρισε «άδικη» τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, πως οι ενέργειες του ιδίου εξηγούνται εξαιτίας αυτής της εξέλιξης.


Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυρίστηκε πως αν και οι περίοδοι εκλογών και δημοψηφισμάτων είναι ευαίσθητες περίοδοι, η ίδια η Άγκυρα δεν έχει εγείρει τέτοιο θέμα στους Τουρκοκυπρίους. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΑΚΡ και αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος για θέματα εκλογών Αμντουραχμάν Οζ, Περίπου 100.000 ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι μισοί είναι φοιτητές, υπάρχουν στα κατεχόμενα, τους οποίους μάλιστα προέτρεψε να περάσουν μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου από την τουρκική «πρεσβεία» για να εγγραφούν, ώστε να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
Συναγερμός για την Ισλαμική Διάσκεψη
Η στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, μετά και την άρνηση της τ/κ πλευράς να προσέλθει χθες στις συνομιλίες, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες στην ε/κ πλευρά, που εξετάζει το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιχειρήσει την ενεργοποίηση του σχεδίου β’, που στοχεύει στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Αν και κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα, εντούτοις οι διπλωματικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν ενεργοποιηθεί, προκειμένου να αποτρέψουν δυσάρεστες εκπλήξεις στην Ισλαμική Διάσκεψη της ερχόμενης βδομάδας.


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Sigmalive, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί στα κατάλληλα και ενδεδειγμένα διαβήματα, έτσι ώστε να εξακριβώσει τις προθέσεις των συμμετεχόντων χωρών στη συγκεκριμένη διάσκεψη, σε σχέση με τα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα και έχουν ενεργοποιηθεί μηχανισμοί προς αντιμετώπιση ενδεχομένως δυσάρεστων εξελίξεων για την Κυπριακή Δημοκρατία.


Καλά ενημερωμένες πηγές δήλωσαν στο Sigmalive πως θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο, ότι θα γίνει προσπάθεια από την Τουρκία να επιτύχει έστω και ένα βήμα μπροστά στον δρόμο προς την αναγνώριση του ψευδοκράτους, είτε σε λεκτικό επίπεδο είτε σε απτά ζητήματα στρατηγικής και συνεργασίας.
Αλληλεγγύη εναντίον Κασουλίδη
Σημειώνεται ότι με αφορμή τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, ότι ο Ακιντζί εγκαταλείπει τις συνομιλίες για να μεταβεί στην Ισλαμική Διάσκεψη, ο κ. Κασουλίδης δέχτηκε την κριτική από το Κίνημα Αλληλεγγύη, που τον κατηγόρησε για επικίνδυνη αφέλεια. «Γιατί να μην πάει, κύριε Κασουλίδη, και να εκπροσωπεί την Κύπρο, αφού ούτε ως παρατηρητής δεν πάει πια η Κυπριακή Δημοκρατία;» διερωτήθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος κ. Σελινόπουλος, προσθέτοντας:


«Η δε ειλικρινής παραδοχή Κασουλίδη, ότι «από δικής μας πλευράς υπήρχαν διαφόρων ειδών σκοπιμότητες σχετικά με την απόφαση της Βουλής για συμπερίληψη αναφοράς στο ενωτικό δημοψήφισμα στα σχολεία, οι οποίες, ωστόσο, όπως τόνισε, δεν έπρεπε να επηρεάσουν τον κ. Ακιντζί», επιβεβαιώνει τους φόβους μας πως υπήρξε συμπαιγνία των διαπραγματευτών, για να οδηγηθούμε σε αυτή την ελεγχόμενη κρίση.


Προκειμένου να διευκολυνθεί η Άγκυρα στη διεκδίκηση των 4 ευρωπαϊκών ελευθεριών και ο ΔΗΣΥ στην επανεκλογή Αναστασιάδη. Εξ ου και η ποντιοπιλατική αποχή και η προσπάθεια τώρα να ανατρέψουν, τάχα, το αποτέλεσμα», ανέφερε ο κύριος Σελινόπουλος.
Ενημερώνονται ΟΗΕ και Ε.Ε.
Στην Κύπρο, εν τω μεταξύ, φτάνει σήμερα η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αρμόδια για την έκθεση προόδου για το θέμα της Τουρκίας, η οποία θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών. Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε πως ο λόγος που επισκέπτεται την Κύπρο είναι «γιατί η Τουρκία έχει ευθύνες σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού».


Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται αυτές τις μέρες να αποστείλει επιστολή προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία θα θέσει ενώπιόν του τη στάση του Μουσταφά Ακιντζί αναφορικά με τη ματαιωθείσα συνάντηση της προηγούμενης Πέμπτης, καθώς και τις εξελίξεις μετά από αυτή.
Οι πιέσεις Τσελίκ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Άγκυρα, με παρεμβάσεις της προς Ευρωπαίους παράγοντες, επιχειρεί να επιρρίψει τις ευθύνες του «ελεγχόμενου ναυαγίου» των συνομιλιών στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Υπουργός για θέματα ΕΕ Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του από τη Βαρσοβία, κατηγόρησε τους Ε/κ ότι με την απόφασή τους για Ένωση δεν συμπεριφέρθηκαν στο πνεύμα που αρμόζει στις διαπραγματεύσεις.


Ο κ. Τσελίκ είπε ότι η Τουρκία ξεκάθαρα στηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών, ωστόσο από την Ελλάδα «δεν ήρθαν τόσο δυνατές προτάσεις». Μέχρι σήμερα, η ΕΕ ποια ειρήνη μπόρεσε να προστατεύσει ή σε ποιες προβληματικές καταστάσεις παρείχε ασφάλεια, διερωτήθηκε.
Ακίνδυνος ο... Αττίλας
Εάν η «νότια Κύπρος», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, θέλει πραγματικά ειρήνη και ένα κράτος που θα βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες, δεν έπρεπε να κάνει αυτό που έκανε. «Αλλά η νότια Κύπρος, εάν πάνω από αυτή τη ρητορική σκέφτεται 'εγώ είμαι χώρα μέλος της ΕΕ, η ΤΔΒΚ είναι μια κοινότητα που θα ενωθεί μαζί μου', τέτοιο πράγμα, εμείς, ως Τουρκική Δημοκρατία, δεν αποδεχόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος.


Ο κ. Τσελίκ έκανε ένα βήμα πάρα πέρα, και με προκλητικό τρόπο δήλωσε πως το 1974, η Τουρκία επενέβη, γιατί στο νησί «επικρατούσε μια αχρειότητα», Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που προστατεύουν τη ζωή και τις περιουσίες των Τούρκων αδερφών μας, αποτελούν κίνδυνο για την ειρήνη στο νησί».
«Ευκαιρία λύσης» βλέπουν πάλι οι ΗΠΑ
Πιστεύουμε ακόμη ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες για να επιτύχουμε μία συνολική και διαρκή λύση του Kυπριακού, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις εξελίξεις στις συνομιλίες. Ο εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει την ακύρωση της προγραμματισμένης για την Πέμπτη συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.


Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Μόναχο ο εκτελών χρέη Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Τζον Χέφερν και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι ο Αμερικανός επίσημος διαβίβασε στον κ. Έιντε «τη συνεχή αμερικανική υποστήριξη προς τη διαπραγματευτική διαδικασία», αποφεύγοντας να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.


Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί πιστεύουν ακόμη ότι έχουμε την καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες για να επιτευχθεί μία διαρκής και συνολική λύση, και κατέληξε λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να προσφέρουν όποια βοήθεια οι ηγέτες θεωρούν πως θα ήταν χρήσιμη».