Το μεγαλύτερο δικαίωμα των καπνιστών είναι αυτό της υγείας

Τα ευρήματα ερευνών αναδεικνύουν έντονα την ανάγκη να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο του καπνίσματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα
Εκτός απροόπτου, σήμερα Παρασκευή, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων θα κληθεί να αποφασίσει σε σχέση με το νομοσχέδιο που αφορά τον έλεγχο του καπνίσματος. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την Κυβέρνηση για σκοπούς εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο σε συγκεκριμένα θέματα, και όχι σε σχέση με τη ρύθμιση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, καθώς αυτό ήδη απαγορεύεται από την υφιστάμενη νομοθεσία.


Το νομοσχέδιο, που τιτλοφορείται ως «O περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νόμος», καταργεί πλήρως τον βασικό νόμο και τον αντικαθιστά με νέο, καθώς αυτός θα καθίστατο δυσανάγνωστος, λόγω των πολλών τροποποιήσεων που θα προστίθεντο σε αυτόν. Ο τίτλος του νομοσχεδίου, εύκολα μας οδηγεί στην πολιτική κατεύθυνση που θέλει να χαράξει, που δεν είναι άλλη από την προστασία της υγείας μας μέσα από τον έλεγχο του καπνίσματος.
Για να είμαστε ειλικρινείς, ο νόμος ως έχει σήμερα, ιδιαίτερα όσον αφορά την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, δεν εφαρμόζεται πλήρως. Εντοπίζεται μεγάλο πεδίο εφαρμογής στους χώρους εστίασης και στους χώρους εργασίας. Ωστόσο, το κάπνισμα συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς σε καφετέριες, μπαράκια και κλαμπ.
Υπό κανονικές συνθήκες, τα πολιτικά κόμματα στη βάση της γενικής κατεύθυνσης και του σκοπού της νομοθεσίας, θα έπρεπε να εξέταζαν τις πρακτικές δυσκολίες που παρουσιάζει η σημερινή νομοθεσία σε σχέση με την εφαρμογή της και να επεδίωκαν τις απαραίτητες τροποποιήσεις που θα την καθιστούσαν πιο εφαρμόσιμη. Αντ' αυτού, πολιτικά κόμματα άρπαξαν την ευκαιρία και με τις τροπολογίες που επιδιώκουν, μάς οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πισωγύρισμα.
Μεταξύ άλλων, πολιτικά κόμματα εισηγούνται την έμμεση επαναφορά του καπνίσματος στους χώρους εστίασης και εργασίας, τη μείωση στα πρόστιμα και την απαλλαγή ευθύνης από τους υπευθύνους των υποστατικών. Έχουν την εντύπωση, μάλιστα, ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού εγκρίνει τέτοιες τροπολογίες, αγνοώντας την κουλτούρα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και τον σεβασμό που επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των καπνιστών προς τους μη καπνιστές, ιδιαίτερα στους χώρους εστίασης και εργασίας.
Μάλιστα, θέλουν να εμφανίζονται ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων των καπνιστών, προβάλλοντας επιχειρήματα που δεν χρήζουν σχολιασμού. Την ίδια ώρα, με τις ενέργειές τους πλήττουν βάναυσα τα δικαιώματα των μη καπνιστών αλλά και το δημόσιο συμφέρον, το οποίο έχουν ορκιστεί να υπηρετούν.


Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, έχει καταδείξει ότι το κάπνισμα απορροφά σχεδόν το 6% των παγκόσμιων δαπανών που διατίθενται για την υγεία καθώς και το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι χρόνιοι καπνιστές, συγκριτικά με τους μη καπνιστές, νοσηλεύονται συχνότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να αναλώνουν περισσότερους πόρους από το σύστημα υγείας κάθε χώρας.
Στην Κύπρο, σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Κύπρου/Χάρβαρντ για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία, οι οικονομικές επιπτώσεις που προκύπτουν από το κάπνισμα είναι τεράστιες, αφού υπολογίζεται ότι χάνονται πέραν των 225 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, εάν συνυπολογιστούν οι οικονομικές συνέπειες επί της παραγωγικότητας και τα έξοδα που προκύπτουν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εξαιτίας του καπνίσματος.
Τα ευρήματα των ερευνών αναδεικνύουν έντονα την ανάγκη να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο του καπνίσματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελέσει πισωγύρισμα. Η ευθύνη βρίσκεται στους Βουλευτές, που πρώτα έχουν υποχρέωση να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία και κατ’ επέκταση το δημόσιο συμφέρον. Και αν πραγματικά ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα των καπνιστών, ας διαφυλάξουν πρώτα το μεγαλύτερο, αυτό της υγείας τους.
ΓΙΑΓΚΟΣ ΖΗΝΩΝΟΣ
Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης ΔΗΚΟ
yiangos.wordpress.com