Ενέργεια

Εκβιάζουν για επιστροφή στις συνομιλίες

Αν θέλουν ένωση να πάνε στην Ελλάδα, η Κύπρος είναι τουρκική, δήλωσε ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων
Ο Τσαβούσογλου κάλεσε τον Αναστασιάδη να μην κρύβεται πίσω από το Σχέδιο Ανάν και να ξεκαθαρίσει αν θέλει συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Να σταματήσει η ιστορία για τις προεδρικές εκλογές, αναφέρει η Κυβέρνηση.

Προειδοποιητικό «φιρμάνι» προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστειλε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κάλεσε τον «προσωπικό του φίλο», όπως απεκάλεσε τον Αναστασιάδη, να ξεκαθαρίσει κατά πόσον επιθυμεί ή όχι τη συνέχιση των συνομιλιών.


«Aν ο Αναστασιάδης δεν θέλει να συνεχίσει, ας το πει κι εμείς θα τερματίσουμε αυτή τη δουλειά. Εμείς, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, θα καθίσουμε με την "ΤΔΒΚ" και θα λάβουμε απόφαση. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση», δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ» ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως ο Ε/κ ηγέτης στήριξε το σχέδιο Ανάν και ακόμη συνεχίζει να κρύβεται πίσω από αυτό.


«Ας μην κρύβεται πίσω από αυτό. Ας είναι ηγέτης. Ας δείξει τώρα ότι θέλει λύση, ας είναι τολμηρός. Αν με πολιτική ανησυχία αρχίσεις να δείχνεις αδυναμία λόγω εκλογών, τότε ακόμη και ένα μικρό κόμμα, όπως το ΕΛΑΜ, σε παίρνει από το πόδι και σε σέρνει στις πλατείες», είπε. Μεταξύ άλλων προειδοποίησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην τρέχει πίσω από τα «δημοφιλή κόμματα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Δεν βοηθά η Άγκυρα
Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση αναφέρει πως η ρητορική της Άγκυρας και συγκεκριμένα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αλλάξει τη στάση του στο Κυπριακό λόγω των προεδρικών εκλογών του 2018, δεν προσφέρει τίποτα στις διαπραγματεύσεις.


Μιλώντας στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως, εάν η Τουρκία ήθελε λύση, τότε δεν θα έθετε θέμα παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ στους πολίτες της και θα συναινούσε σε καθορισμό ημερομηνίας για νέα συνάντηση στη Γενεύη. «Αυτή η ιστορία για τις προεδρικές εκλογές πρέπει να σταματήσει», προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα προβάλλει αυτόν τον ισχυρισμό, για να αποκρύψει την αδυναμία της να διαπραγματευθεί.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν απασχολούν τον πρόεδρο Αναστασιάδη οι προεδρικές εκλογές, συμπληρώνοντας πως ούτε η κοινωνία ευνοεί πρόωρη προεκλογική εκστρατεία. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και διεθνώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν ασχολείται με οτιδήποτε άλλο πέραν από την προσπάθεια για αλλαγή του συντάγματος της χώρας.
Μπαχτσελί: Μύθος η Ένωση
Ρεσιτάλ προκλητικότητας έδωσε, πάντως, για ακόμη μια φορά ο αρχηγός του κόμματος των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος, αναφερόμενος στο ψήφισμα της Βουλής για την Ένωση, κάλεσε την «ε/κ διοίκηση», όπως απεκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, αν θέλει ένωση «να μεταναστεύσει στην Αθήνα». «Οι Ε/κ να καταλάβουν καλά αυτό. Η Κύπρος είναι τουρκική, είναι πατρίδα των Τούρκων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του MHP σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.


«Η ε/κ Βουλή πήρε απόφαση για ένωση, ο Ε/κ ηγέτης σηκώθηκε από το τραπέζι, χτύπησε δυνατά την πόρτα και βγήκε», είπε, υποστηρίζοντας ότι η ένωση είναι ένας μύθος φανταστικός που διαπνέεται από μίσος. «Αν η ε/κ διοίκηση θέλει σώνει και καλά να ενωθεί με την Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το νησί και να μεταναστεύσει στην Αθήνα και να μην ξαναεπιστρέψει ποτέ πίσω. Ποιον πετάνε έξω από ποια πατρίδα; Αυτή τη γελοιότητα τη δέχεται ένας Τούρκος; Είναι παραμύθι το να είσαι ένα βήμα μπροστά στο Κυπριακό. Η Κύπρος είναι παρακαταθήκη στους ήρωες, δεν εγκαταλείπεται», ανέφερε.
Κακομαθημένος ο Κοτζιάς
Ο Μπαχτσελί έκανε αναφορά και στην ένταση των τελευταίων εβδομάδων στο Αιγαίο, στρέφοντας τα πυρά του κατά του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, τον οποίο απεκάλεσε κακομαθημένο παιδί. Επιπλέον, δήλωσε προκλητικά πως αν οι Έλληνες θέλουν να ξαναπέσουν στη θάλασσα, ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος.


«Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στις 26 Φεβρουαρίου εύστοχα ανακοίνωσε τα όρια του Έλληνα ομολόγου του και είπε να εξηγήσουν καλά σε αυτό το κακομαθημενο παιδί και να μη δοκιμάζουν την υπομονή μας», είπε, προσθέτοντας «Πήγε να αναπνεύσει στα νησιά που βρίσκονται υπό κατοχή ο πρόσφατα διορισμένος αρχηγός του στρατού ξηράς της Ελλάδας.


O Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών απειλεί. Η Ελλάδα πολιόρκησε με εχθρότητα τα νησιά και τις βραχονησίδες που δεν κατέκτησε στους Βαλκανικούς Πολέμους και που δεν της δόθηκαν στη Λωζάννη. Πρέπει χωρίς όρους να δοθεί τέλος σε αυτήν την κατοχή. Πρέπει να υπάρχει συμπεριφορά με βάση τους διεθνείς κανόνες».
Απειλούν με νέα Μικρασιατική καταστροφή
Συνεχίζοντας ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, δήλωσε πως «Αν θέλουν να ξαναπέσουν στη θάλασσα, εάν τραβάει η ψυχή τους να κυνηγηθούν, καλώς να ορίσουν, ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος. Κάποιοι να εξηγήσουν στην ελληνική Κυβέρνηση τι έγινε το 1921 και 1922. Αν δεν υπάρχει κανείς να τους εξηγήσει, εμείς μπορούμε να έρθουμε σαν σφαίρα στο Αιγαίο και να τούς διδάξουμε πάλι την ιστορία. Μην ζορίζεστε και μην ενθουσιάζεστε χωρίς λόγο. Ο ελληνικός λαός, που δεν υπολογίζει το δίκαιο του γείτονα, να σταματήσει να αποθρασύνεται».
Οζγκιουργκιούν για Μόρφου
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο «πρωθυπουργός» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν δήλωσε πως η κατεχόμενη Μόρφου είναι αναπόσπαστο έδαφος των κατεχομένων, «και είναι πολύ σημαντική περιοχή για τους Τ/κ». Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, μιλώντας κατά την τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου για το «νοσοκομείο» στην κατεχόμενη Μόρφου, είπε ότι πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι το θέμα της επιστροφής της Μόρφου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ότι όποιες δηλώσεις και αναφορές γίνονται επί του θέματος, δημιουργούν ασταθή κατάσταση για την περιοχή και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.


Με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη σε ε/κ εφημερίδα, ο οποίος είπε ότι η εξίσωση μειοψηφίας και πλειοψηφίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ο ψευδοπρωθυπουργός είπε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δείχνουν ότι ο κ. Αναστασιάδης συμμερίζεται τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.


Ο κ. Οζγκιουργκιούν διερωτήθηκε, ακόμα, πώς μπορεί η ε/κ πλευρά να μιλά για μη ίση μεταχείριση στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ ίσα και όμοια με τις άλλες χώρες, όπως είναι η Γερμανία, η Ιταλία και η Αγγλία. «Είναι ίση σε πληθυσμό με τις χώρες αυτές;», διερωτήθηκε ο «πρωθυπουργός».


Αν η ε/κ και η ελληνική πλευρά δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, τότε δεν είναι δυνατή η εξεύρεση ομόσπονδης λύσης, σύμφωνα με τον κ. Οζγκιουργκιούν, ο οποίος είπε, ακόμα, ότι μέχρι στιγμής, δείγματα καλής θέλησης μόνο η τ/κ πλευρά έχει δείξει και ότι η ευθύνη της μη λύσης επιβαρύνει την ε/κ πλευρά.
Διαπλάτυνση δρόμων με τουρκικές λίρες
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με απόφαση του «υπουργείου συγκοινωνιών», προκηρύχθηκε χθες στην Άγκυρα η προσφορά για δύο δρόμους στην κατεχόμενη Κερύνεια. Όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η τ/κ εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί», ο ένας δρόμος αφορά 17 χιλιόμετρα από την Κερύνεια προς τη Λευκωσία μέσω του Πενταδακτύλου και ο άλλος δρόμος από την Κερύνεια μέχρι το κατεχόμενο χωριό Άγιος Επίκτητος. Ο λεγόμενος «υπουργός» Κεμάλ Νοτυρούστ σε δηλώσεις του είπε ότι συνολικά η διαπλάτυνση και η ανακατασκευή των δρόμων αφορά 26 χιλιόμετρα και είναι από τις πιο σημαντικές επενδύσεις του 2017.