Ενέργεια

Ασπίδα από ΕΕ ζητούν Αθήνα-Λευκωσία

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαβιβάζεται η προκλητική απαίτηση των Τούρκων για τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες
Προετοιμασμένοι να εξετάσουν οποιονδήποτε διακανονισμό συμφωνήσουν οι δυο πλευρές και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις, δηλώνουν οι Βρετανοί για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Κορύφωση των διπλωματικών επαφών αναμένεται το επόμενο διάστημα, έπειτα από την πρόταση Αναστασιάδη-Ακιντζί προς τον ΟΗΕ, για προετοιμασία του εδάφους για σύγκληση νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό τον Μάρτη. Αδιευκρίνιστο εξακολουθεί να παραμένει ακόμη το επίπεδο πολιτικής εκπροσώπησης των εμπλεκομένων στη Διάσκεψη, καθώς και το κατά πόσο τα μέλη του Σ.Α. Ασφαλείας θα συμμετέχουν με έναν πιο ενεργό ρόλο.


Την ίδια ώρα, Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε καθημερινή επαφή, προκειμένου να καταλήξουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία, πριν από τη νέα Διάσκεψη, για ορισμό συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο νησί μας.


Ανάμεσα στα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η απαίτηση αρχικά της τουρκικής πλευράς για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση του Κυπριακού, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφενός, και το θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, αφετέρου.
Επαφές Χριστοδουλίδη στην Αθήνα
Εν τω μεταξύ, σειρά συναντήσεων είχε χθες στην Αθήνα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο του απαραίτητου συντονισμού των δυο χωρών. Ο κ. Χριστοδουλίδης συνάντησε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, τον διπλωματικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον Βαγγέλη Καλπαδάκη, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο.


Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως γίνεται προσπάθεια από την Άγκυρα, όπως συνδυάσει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων με την απαίτηση για παροχή των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους. Αθήνα και Λευκωσία προσπαθούν από κοινού να μεταβιβάσουν τις απόψεις και τις ανησυχίες τους επί του θέματος στην ΕΕ.


Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πως, με βάση τις επαφές του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη στις Βρυξέλλες, φαίνεται να γίνεται κατανοητό από τους κοινοτικούς αξιωματούχους, πως αυτό είναι ένα θέμα που αφορά το σύνολο της ΕΕ.


Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε ο κ. Χριστοδουλίδης στην Αθήνα, ήταν και ο εν εξελίξει διάλογος γι' αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, καθώς και η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και τις προκλήσεις στα Ίμια. Στο μεταξύ, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα έχει αύριο το απόγευμα συνάντηση στην Αθήνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ.
«Εφικτή» η λύση για Βρετανούς
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων επαναλαμβάνει, σε απαντητική επιστολή προς μέλη της κυπριακής παροικίας του Λονδίνου, ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν. «Η βρετανική θέση επί της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι απλή.


Είμαστε προετοιμασμένοι να εξετάσουμε οποιονδήποτε διακανονισμό οι (δύο) πλευρές και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις μπορέσουν να συμφωνήσουν, ώστε να εκπληρώνονται οι ανάγκες ασφαλείας μίας επανενωμένης Κύπρου», αναφέρει ο σερ Ντάνκαν στην επιστολή του με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου.


Παραλήπτης αυτής ήταν ο φιλοκύπριος Συντηρητικός βουλευτής βορείου Λονδίνου Ντέιβιντ Μπάροους, ο οποίος μεσολάβησε για να φτάσει επιστολή των Δώρου Παρτασίδη, Αντώνη Σαββίδη, Ανδρέα Ταμπουρίδη, Πάρη Ευαγγέλου και Τάσου Πογιατζή στα χέρια του Υπουργού Ευρώπης.


«Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει την τρέχουσα διαδικασία λύσης. Καλωσορίζω την πρόοδο που συντελέστηκε στις διαπραγματεύσεις λύσης τους τελευταίους μήνες και συγχαίρω τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα και θαρραλέα ηγεσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων», αναφέρει επίσης η επιστολή, στην οποία ωστόσο επισημαίνεται η ανάγκη για «ευελιξία».


«Με περαιτέρω ευελιξία και δημιουργικότητα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, πιστεύω ότι μία λύση είναι εφικτή. Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερα στην Άγκυρα και στην Αθήνα, όταν τις επισκέφθηκα για να συζητήσω το Κυπριακό στις 4 και 5 Ιανουαρίου, όπως επίσης στις πρόσφατες συνομιλίες επί της ασφάλειας και των εγγυήσεων στη Γενεύη», σημειώνει χαρακτηριστικά.


Η επιστολή Ντάνκαν κλείνει με διαβεβαίωση προς τον κ. Μπάροους και τα πέντε μέλη της παροικίας, ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να είναι έτοιμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, ούτως ώστε να συμβάλει για να φτάσει η διαδικασία σε μία επιτυχή κατάληξη και να φέρει διαρκή ειρήνη στην Κύπρο».
Πρόθυμη η Μόσχα
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι δήλωσε, χθες, πως η παρουσία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια νέα Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό θα ήταν χρήσιμη.


Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του στο περιθώριο επίσκεψης στον Δήμο Λεμεσού και κληθείς να τοποθετηθεί επί του θέματος, ο κ. Οσάτσι είπε ότι «η Ρωσία εύχεται να είναι όλα καλά σε αυτή τη διάσκεψη, καλύτερα με τη συμμετοχή των μελών του Σ.Α., θα ήταν χρήσιμο, κι αν χρειαστεί, εμείς είμαστε πρόθυμοι να πάμε».


«Εμείς θέλουμε τη λύση, θέλουμε να τακτοποιηθούν όλες οι διαφορές όσο το δυνατόν πιο σύντομα», συμπλήρωσε. Για τη διαχρονική, όπως είπε, στήριξη της Ρωσίας και του λαού της στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού προβλήματος, ευχαρίστησε τον Ρώσο Πρέσβη ο Δήμαρχος της Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης. «Μια στήριξη που ήταν πάντα στη βάση αρχών και ήταν, είναι και πάντα θα είναι πολύτιμη για εμάς», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης.
Η διαβεβαίωση Γκουτέρες
Τη διαβεβαίωση, ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για εξεύρεση μιας βιώσιμης και κοινά αποδεκτής λύσης για το κυπριακό πρόβλημα, έδωσε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Νίκο Αιμιλίου.


Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Μόνιμης Αντιπροσωπίας της Κύπρου στον ΟΗΕ, ο κ. Αιμιλίου μετέφερε στον κ. Γκουτέρες τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για την προσωπική του εμπλοκή για λύση του κυπριακού προβλήματος, και ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο, τον περασμένο μήνα.


Ο κ. Αιμιλίου είχε αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, με την ευκαιρία της αναχώρησής του για τις Βρυξέλλες, όπου στις 13 Φεβρουαρίου αναλαμβάνει καθήκοντα ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό και συζητήθηκαν οι μελλοντικές προοπτικές.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Γενικός Γραμματέας, πέραν της διαβεβαίωσης ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες, ευχαρίστησε τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο για τη συνεργασία τους και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη νέα του αποστολή.
Συνάντηση Αναστασιάδη-Χάρις
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες συνάντηση και με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χάρις δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι με τον Πρόεδρο συζήτησαν το Κυπριακό καθώς και άλλα ζητήματα.


Πρόσθεσε ότι μεταξύ αυτών ήταν και η Ενέργεια, καθώς και οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, σημειώνοντας ότι σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου εκφράστηκε θερμά για την Κύπρο και τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Στην Μάλτα ο Πρόεδρος
Στην Βαλέτα της Μάλτας έφτασε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης όπου θα συμμετάσχει σήμερα στις εργασίες της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τις εργασίες της Συνόδου, οι οποίες θα αρχίσουν στις 10πμ (11πμ ώρα Κύπρου), θα απασχολήσουν, ανάμεσα σε άλλα, οι εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης, με έμφαση τη μεταναστευτική ροή στην Κεντρική Μεσόγειο και ακολούθως οι Αρχηγοί Κρατών ή Κυβερνήσεων της ΕΕ θα υιοθετήσουν τη Διακήρυξη της Μάλτας το περιεχόμενο της οποίας θα αφορά το θέμα της μετανάστευσης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρακαθίσει επίσης σε γεύμα εργασίας κατά το οποίο αναμένεται να συζητηθεί η ευρύτερη προσέγγιση της ΕΕ για τη μετανάστευση, ενώ θα ανταλλαγούν απόψεις επί των τελευταίων εξελίξεων στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο.
Το απόγευμα οι Αρχηγοί Κρατών ή Κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ θα παρακαθίσουν σε συνεδρία κατά την οποία θα ανταλλάξουν απόψεις για το Μέλλον της Ευρώπης, ενόψει της επετειακής Συνόδου Κορυφής της Ρώμης για τα 60χρονα από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.