Σημερινά

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 33 ΧΡΟΝΙΑ

Από Έλληνα διπλωμάτη διέρρευσε το έγγραφο Κληρίδη
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το έγγραφο με τις απόψεις του προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Κληρίδη για λύση του Κυπριακού, που είχε υποβληθεί στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και το οποίο «απεκάλυψε» την Κυριακή εβδομαδιαία εφημερίδα της Κύπρου, διέρρευσε από αρχηγό ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπίας στο εξωτερικό.
Οι πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το πρόσωπο αυτό, το οποίο γνωρίζει πολύ καλά την Κύπρο, διατηρεί διασυνδέσεις με πολιτικές καταστάσεις εδώ, όπως τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, τον Τάσσο Παπαδόπουλο της Ένωσης Κέντρου, καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Ο δράστης της διαρροής, του οποίου το όνομα κατέχουμε, θεωρείται πολέμιος οποιασδήποτε συμβιβαστικής προσπάθειας στο Κυπριακό και χρησιμοποιεί αναλόγως τις σχέσεις του στο νησί.
Προτού αναλάβει τη σημερινή θέση του, αρθρογραφούσε με ψευδώνυμο στο αθηναϊκό «Βήμα» εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, ενώ συνεργασίες με ίδιο ψευδώνυμο έκαμαν την εμφάνισή τους και σε κυπριακή εφημερίδα.
Η αποκάλυψη του εγγράφου του κ. Κληρίδη έγινε από τη μικρής κυκλοφορίας (κάτω των 1000 φύλλων) εφημερίδα «Κήρυκας», εκφραστικό όργανο της Ενώσεως Κέντρου και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την προεδρική εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», με τον εντυπωσιακό τίτλο «ΕΣΚΑΣΕ Η ΒΟΜΒΑ», παρά το γεγονός ότι ο κ. Κληρίδης, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά από τη δεύτερη εφημερίδα, χαρακτήρισε το δημοσίευμα του «Κήρυκα» ως «τελείως ανυπόστατο στην ουσία».


Σχολιάζοντας το θέμα, πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία ανέφεραν ότι η διαρροή του σε μια εφημερίδα τόσο χαμηλής κυκλοφορίας και η αναδημοσίευσή του κατά τρόπον εντυπωσιακό από την εφημερίδα που εκφράζει τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση, δεν μπορεί να είναι τυχαία.
Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαρακτηρίζει το δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας σαν κλασικό δείγμα ανεύθυνης δημοσιογραφίας.
Στην ανακοίνωση, αφού υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού διέψευσε το δημοσίευμα, δηλώνοντας ότι τούτο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, προστίθενται και τα εξής σχετικά: «Οι ιδέες Κληρίδη, όπως εκφράζονται στο έγγραφο, προσφέρουν διέξοδο από το σημερινό επικίνδυνο αδιέξοδο. Αυτό θα το διαπιστώσουν όλοι όταν το εθνικό συμφέρον επιτρέψει τη δημοσίευση του εγγράφου».
Το φράγμα του Κούρη προκαλεί αναστάτωση
Σε αναστάτωση βρίσκονται εδώ και μερικές ημέρες οι κάτοικοι του χωριού Ερήμη της Λεμεσού, εξαιτίας του γεγονότος ότι το γεωλογικό τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον χώρο 1000 περίπου σκαλών γόνιμης γης, περιουσίας των ιδίων, για την επιχωμάτωση τού υπό κατασκευήν φράγματος στον ποταμό Κούρη. Οι κάτοικοι της Ερήμης πιστεύουν ότι αν τελικά υλοποιηθεί η απόφαση αυτή του γεωλογικού τμήματος, θα καταστραφούν όλα τα χωράφια.


Τα πιο πάνω αναφέρονται σε χθεσινή δήλωση των κατοίκων του χωριού, στην οποία προστίθεται, επίσης, ότι την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο χωριό σύσκεψη, στην οποία παρίσταντο και βουλευτές όλων των κομμάτων, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων ΠΕΚ και ΕΚΑ. Όλοι που πήραν μέρος στη σύσκεψη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία η υλοποίηση της πιο πάνω απόφασης.