Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ

Νέα παγίδα
«Τηλεφωνική ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες - ΝΕΑ ΠΑΓΙΔΑ - η απαίτηση των Τούρκων "σκληρών" για δημοψήφισμα - Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ - Ωστόσο δεν αποκλείεται στροφή», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 6 Φεβρουαρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
«Η συνταγματική αδιάβλητη αυτή απαίτηση (σ.σ. το δημοψήφισμα) δεν ξεκινά κατά τους ίδιους κύκλους από αδιάβλητο σκεπτικισμό. Και τούτο διότι υπάρχουν ενδείξεις ότι καλλιεργείται μέσα σε μια μερίδα της τουρκικής ηγεσίας η ιδέα ανατροπής λύσεως και συμβιβασμού με ουσιαστικές υποχωρήσεις της Άγκυρας».
Πλήρωσαν οι αστυνομικοί
Ένας Λιβανέζος ωδηγήθηκε ψες (προψές) στο ΤΑΕ Λάρνακας, όπου εξετάσθηκε εναντίον του υπόθεση καταγγελίας απωλείας χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις. Συγκεκριμένα, ο Λιβανέζος αυτός έφθασε στην Κύπρο και δήλωσε στο Αεροδρόμιο ότι δεν είχε χρήματα για να πληρώση την θεώρησή του, διότι, όπως εξήγησε, είχε χάσει 500 δολάρια. Οι αστυνομικοί πλήρωσαν για τη θεώρηση, ενώ συγχρόνως ειδοποίησαν την Ελληνοκυπρία μνηστή του να τον παραλάβη από το ΤΑΕ όπου τον ωδήγησαν, διότι κανένας δεν πίστεψε ότι πράγματι είχε χάσει τα λεφτά του.
Έτοιμη για πρωτοβουλία η Δύση
Ο Βρεταννός Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Όουεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του «είναι πάντα έτοιμη να αναλάβη οποιαδήποτε λογική και πρακτική πρωτοβουλία, η οποία θα διηυκόλυνε μια λύση του Κυπριακού. Είμαστε -πρόσθεσε- σε συνεχή επαφή με τους Ευρωπαίους συνεταίρους μας (ΕΟΚ) και με τις Ην. Πολιτείες, καθώς επίσης και με τα ενδιαφερόμενα μέρη, προσπαθώντας να βρούμε μέσα για την επίτευξη προόδου».
Εξύβριση του Μακαρίου
Απόφαση για υπόθεση εξυβρίσεως του Προέδρου Μακαρίου θα εκδώσει αύριο το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακος. Κατηγορούμενος στην υπόθεση ο Κυριάκος Λεοντίου Μαργκαρού, 35 χρονών, από την Επτακώμη, ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είπε δείχνοντας τη φωτογραφία του Προέδρου Μακαρίου, στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακος: «Εν τούτος ο διάβολος που φταίει για όλα».


Ο δικηγόρος του Λεοντίου κ. Καράς υποστήριξε ότι ο πελάτης του δεν έδειχνε την φωτογραφία του Μακαρίου, όταν έλεγε την φράση αυτή, αλλά ότι ύψωσε απλώς το χέρι του. Αντεξετάζοντας τον αστυνομικό μάρτυρα κατηγορίας, λοχία Γ. Ύψο, ο κ. Καράς τον ρώτησε κατά πόσον αυτός συνταυτίζει τον Μακάριο με τον διάβολο.
Ο λοχίας Ύψος απάντησε:
- Όχι, όχι, τον Μακάριο με τον διάβολο, ποτέ...
Τουρκοκύπριοι στη «Σημερινή»
Στη χθεσινή έκδοση της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Χαλκίν Σεσί» δημοσιεύεται είδηση, η οποία αναφέρεται στην παρουσία τεσσάρων Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων στη δεξίωση που έδωσε η «Σημερινή» προχθές Πέμπτη, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως ενός χρόνου από την έκδοσή της.


«Μετά τον άνεμο μετριοπαθείας που άρχισε να πνέη στην Κύπρο, μετά το άνοιγμα του Ντενκτάς», γράφει η «Χ. Σεσί», «τέσσερις Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι πέρασαν προχθές στον ελληνικό τομέα, για να παραστούν στη δεξίωση που έδωσε ελληνοκυπριακή συνάδελφος με την ευκαιρία της ιδρύσεώς της».