Εκατομμύρια οι υπερχρεώσεις δανείων

Αποκαλύφθηκαν κι άλλες λανθασμένες επιβαρύνσεις, μετά την καταγγελία στον Επίτροπο
Συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα θα πληρώσει γύρω στα 35 εκατομμύρια σε πελάτες

Η αποκάλυψη του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, σε συνέντευξή του στο «Σίγμα», για υπερχρεωμένα δάνεια, τα οποία βασικά είναι δάνεια που έχει παραχωρήσει ο Συνεργατισμός, έδωσε τροφή για περαιτέρω αποκαλύψεις, χθες, από πλευράς του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου.


Υπενθυμίζουμε ότι ο Χάρης Γεωργιάδης είχε πει, σε συνέντευξη στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές», ότι υπάρχουν δάνεια τα οποία είναι υπερχρεωμένα και πως αυτά αφορούν κυρίως τον Συνεργατισμό.


Αν και πρόσθεσε ότι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα έχει υπολογίσει τις όποιες διορθώσεις χρειάζεται να γίνουν οι οποίες προκύπτουν από λάθη του παρελθόντος, απέφυγε πάντως να πει αν θα επιστραφούν στους δικαιούχους χρήματα από υπερχρεώσεις, λέγοντας ότι αυτό μόνο ο Συνεργατισμός μπορεί να το απαντήσει.
Και σε συνέντευξη στη «Σημερινή»
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι προ μηνός ο Παύλος Ιωάννου, σε συνέντευξή του στη «Σημερινή», είχε δηλώσει πως εντόπισε παράνομη ενέργεια εκ μέρους τραπεζών, έπειτα από έρευνα που έκανε εξαιτίας παραπόνων δανειοληπτών για το επιτόκιο το οποίο επιβάλλεται σε δάνειά τους. Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος είχε δεχθεί καταγγελία από δανειολήπτρια, ότι τράπεζα παραβίαζε τη μεταξύ τους συμφωνία με αποτέλεσμα το δάνειο να επιβαρύνεται με μεγαλύτερο επιτόκιο.


Συνολικά, η δανειολήπτρια πλήρωσε 27.000 ευρώ περίπου περισσότερα απ' όσο έπρεπε, επειδή η τράπεζα διαφοροποίησε το ύψος του επιτοκίου χωρίς να την ενημερώσει. Τελικά, η τράπεζα αναγνώρισε την επιβάρυνση αποδίδοντάς τη σε λάθος.
Στα 35 εκατομμύρια οι επιβαρύνσεις
Χθες, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου είπε στο ΚΥΠΕ ότι συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα επιβαρυνθεί με ποσό τουλάχιστον €35 εκατομμυρίων, λόγω προβλήματος που εντοπίσθηκε σε δανειακές συμβάσεις. Το πρόβλημα -σύμφωνα με το ΚΥΠΕ- έχει συστημική έκταση.
Το συγκεκριμένο ποσό θα απομειώσει τα δάνεια πολιτών των οποίων η δανειακή σύμβαση εμπεριέχει τον όρο που εντόπισε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και έγινε αποδεκτό από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Με την εξέλιξη αυτήν, αναμένεται να διευκολυνθεί μεγάλος αριθμός δανειοληπτών στην αντιμετώπιση των υποχρεώσεών τους, αφού πέραν των 1.000 πολιτών, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, επηρεάζονται από το λάθος που εντόπισε ο Επίτροπος.
Οι πληροφορίες προέκυψαν σε συνέχεια συνέντευξης που έδωσε για το θέμα ο Επίτροπος, ο οποίος όμως δεν απεκάλυψε το όνομα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Ο όρος που εφαρμοζόταν λανθασμένα
Ο όρος, ο οποίος το συγκεκριμένο ίδρυμα εσφαλμένα εφάρμοζε, ήταν ο ακόλουθος:
«Το δάνειο θα χρεώνεται:
»Με ετήσιο κυμαινόμενο επιτόκιο που από τώρα και στο εξής θα αναφέρεται “το Συνολικό Επιτόκιο” το οποίο θα αποτελείται από το Βασικό Επιτόκιο (του ιδρύματος) και το οποίο θα καθορίζεται από (το ίδρυμα) από καιρού εις καιρό από το οποίο από τώρα και στο εξής θα αναφέρεται ως “το Βασικό Επιτόκιο” και την προσαύξηση, η οποία επίσης θα καθορίζεται από (το ίδρυμα) και η οποία από τώρα και στο εξής θα αναφέρεται ως “το Περιθώριο”.
»Ως Βασικό Επιτόκιο (του ιδρύματος) ορίζεται το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ που σήμερα είναι 4,00% ετησίως.
»Με βάση τα πιο πάνω ο τόκος ανέρχεται σήμερα σε:
»Βασικό επιτόκιο 4,00%, προσαύξηση 1,50% και σύνολο 5,50%».
Θα επιστρέψουν τα λεφτά
Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, κάλεσε τους δανειολήπτες να ελέγξουν τις δανειακές τους συμβάσεις και τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το βασικό επιτόκιο του δανείου τους. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι ο συγκεκριμένος πιστωτικός όμιλος προχώρησε ήδη στις διαδικασίες για διόρθωση του λάθους και ότι η δανειολήπτρια, για την οποία εκδόθηκε η απόφαση του Επιτρόπου, ειδοποιήθηκε από το ίδρυμα πως θα πιστωθεί ο λογαριασμός της ανάλογα.