Κόμματα

Θα κάνουν ό,τι μπορούν για κοινό υποψήφιο

Συνεχίζονται οι διεργασίες των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου ενόψει προεδρικών

ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών συμφώνησαν χθες στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός κοινού υποψηφίου από τον ενδιάμεσο χώρο, για τον οποίο κατέληξαν και σε τέσσερα βασικά κριτήρια, μεταξύ αυτών κι η δυνατότητα εκλεξιμότητάς του
Αύριο η Ανώτατη Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών θα αποφασίσει τη στήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Λιλλήκα, ωστόσο η εξαγγελία της θα μετατεθεί για το σύντομο μέλλον, κι αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις ανάμεσα στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ζυμώσεις ανάμεσα στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, τα οποία προσπαθούν να καταλήξουν σε έναν κοινό υποψήφιο, τον οποίο θα θέσουν απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι υποψήφιος στις Προεδρικές του 2018. Χθες, αντιπροσωπίες του Κινήματος Σοσιαλιστών ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών, με επικεφαλής τους Προέδρους Μαρίνο Σιζόπουλο και Γιώργο Λιλλήκα, είχαν συνάντηση, με μοναδικό θέμα τη συνεργασία τους ενόψει των Προεδρικών Εκλογών.


Σύμφωνα με πληροφορίες του διαδικτυακού Sigmalive και της «Σ», η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα μεταξύ των αντιπροσωπιών, με τους Λιλλήκα και Σιζόπουλο να δίνουν το μήνυμα αναγκαιότητας για μια κοινή και νικηφόρα υποψηφιότητα στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν σε συγκεκριμένο όνομα.
Τα κριτήρια


Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι δεν έγινε ιδιαίτερη συζήτηση σε σχέση με το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας Λιλλήκα για τις επερχόμενες εκλογές. Αντιθέτως, οι δυο πλευρές ανέλυσαν τα κριτήρια που η καθεμιά θέτει σε σχέση με την υποψηφιότητα που θα επικρατήσει στον ενδιάμεσο χώρο. Ειδικότερα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα κριτήρια θα πρέπει να είναι:


1. Η εκλεξιμότητα του υποψηφίου - Να μπορεί, δηλαδή, να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία, ώστε να επικρατήσει των αντιπάλων.


2. Να έχει την κατάλληλη εμπειρία, τις γνώσεις και τα προσόντα για να μπορεί να αναλάβει τη θέση και τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας.


3. Οι θέσεις, το πλαίσιο και οι αρχές να τεθούν πρώτα και μετά να βρεθεί το όνομα του υποψηφίου.


4. Να είναι κοινή η υποψηφιότητα από τον ενδιάμεσο χώρο, αν αυτό καταστεί δυνατόν.
Δεν θα εξαγγείλει την υποψηφιότητά του ο Λιλλήκας


Βάσει της ίδιας πληροφόρησης, η ΕΔΕΚ παρέμεινε πιστή στα όσα διακήρυττε πριν από τη συνάντηση, ότι δηλαδή θα πρέπει πρώτα να καθοριστεί το πλαίσιο, οι θέσεις και οι αρχές στις οποίες θα βασιστεί μια συνεργασία και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για τα ονόματα και τους υποψηφίους. Από την πλευρά της, η Συμμαχία Πολιτών φαίνεται να επέμεινε στα κριτήρια της καταλληλότητας και της εκλεξιμότητας του υποψηφίου.


Πάντως, ασχέτως της μη κατάληξης σε υποψήφιο ή έστω συζήτησης κάποιων ονομάτων, η Συμμαχία Πολιτών συνεχίζει κανονικά τις διεργασίες της και αύριο θα συνέλθει κανονικά η Ανώτατη Σύγκλητος του Κινήματος, η οποία θα «κλειδώσει» την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα για τις Προεδρικές Εκλογές. Αυτό, ωστόσο, δεν συνεπάγεται και άμεση εξαγγελία της υποψηφιότητας Λιλλήκα, αφού το Κίνημα θα σεβαστεί πλήρως τις συζητήσεις με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και αφού πρώτα ξεκαθαριστεί εάν θα υπάρξει τελικά συνεργασία μεταξύ των κομμάτων αυτών ή όχι, και κατά δεύτερον κατάληξη σε ένα κοινό υποψήφιο.


Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος όλων των κομμάτων και συνεπώς μία ενδεχόμενη εξαγγελία της υποψηφιότητας Λιλλήκα θα ήταν λανθασμένη. Έτσι, η εξαγγελία ή όχι της υποψηφιότητας του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών θα είναι κάτι που θα διαφανεί στο σύντομο μέλλον.
Σύντομα οι ανακοινώσεις


Η πρόθεση, πάντως, των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να καταλήξουν σε κοινό υποψήφιο φαίνεται ξεκάθαρα και μέσα από τις δηλώσεις των Γιώργου Λιλλήκα και Μαρίνου Σιζόπουλου μετά τη συνάντηση των δύο κομμάτων. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις και κατέθεσαν τους προβληματισμούς και το σκεπτικό της Συμμαχίας Πολιτών, τα κριτήρια με τα οποία είχε γίνει η όλη ανάλυση και συζήτηση μέχρι στιγμής στα σώματα της Συμμαχίας Πολιτών, και ενημέρωσαν για την εισήγηση της Πολιτικής Συγκλήτου, που θα κατατεθεί την Κυριακή στη Διευρυμένη Ανώτατη Σύγκλητο.


«Εκφράσαμε την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε αυτές τις διαβουλεύσεις και το διάλογο μετά την Κυριακή. Πρόθεση ήταν και παραμένει, αν είναι δυνατόν, να υπάρχει μόνο μία υποψηφιότητα, να αναπτυχθεί η συνεργασία και προς αυτήν την κατεύθυνση θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια», πρόσθεσε.


Από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επαναβεβαίωσε ότι για το Κίνημα το ζητούμενο είναι ακριβώς οι δυνάμεις, πέρα από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, που έχουν σοβαρές συγκλίσεις τόσο σε θέματα διαχείρισης του Κυπριακού όσο και σε ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, να συνεργαστούν στη βάση ενός πλαισίου συνεργασίας και με μια νικηφόρο υποψηφιότητα.


Προς αυτήν την κατεύθυνση, διαβεβαίωσε ότι «η ΕΔΕΚ θα εμπλακεί με τρόπο εποικοδομητικό, ειλικρινή, έντιμο, χωρίς να προτάσσει οποιεσδήποτε διεκδικήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να δημιουργήσουν οποιαδήποτε προβλήματα στην επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου, τον οποίο πιστεύω όλες οι δυνάμεις έχουμε θέσει και που θα πρέπει όμως να το επιβεβαιώσουμε στην πράξη με τις ενέργειές μας».


Σε ερώτηση αν υπάρχει έδαφος για να υπάρξει αυτή η κοινή υποψηφιότητα, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «έχουμε την εντύπωση πως υπάρχουν οι δυνατότητες αλλά θα πρέπει να τύχουν διαβούλευσης από όλους όσοι ενδιαφέρονται να εμπλακούν για να συγκροτήσουν αυτήν τη συνεργασία». Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «οι προοπτικές υπάρχουν, αν και είναι οι πρώτες συναντήσεις, δεν θα πρέπει να βιαστούμε να εξαγάγουμε συμπεράσματα».


Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι είναι κοινή πεποίθηση πως η διαδικασία πρέπει να είναι σύντομης χρονικής διάρκειας.
Μετά το Πάσχα αποφασίζει το ΑΚΕΛ


Την ώρα, όμως, που τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου ψάχνουν τον εκλεκτό τους, το ΑΚΕΛ, προς το παρόν, δεν βιάζεται, αφού θα αναμένει τις εξελίξεις στο Κυπριακό πριν αρχίσει τη συζήτηση για τις Προεδρικές Εκλογές. Αυτό, τουλάχιστον, ξεκαθάρισε χθες ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως τοποθετεί χρονικά την έναρξή της συζήτησης μετά τις διακοπές του Πάσχα.


«Θα χρειαστεί μια διαδικασία αρκετών εβδομάδων για να ολοκληρωθεί», είπε ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις του στα γραφεία του κόμματος, ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα θα καταφύγει και στην κομματική του βάση για να ακούσει απόψεις, προτού παρθούν οι τελικές αποφάσεις.


Σε ερώτηση για τις αναφορές του, σε συνέντευξη στο MEGAONE, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «εάν κάποιοι θεωρούν ότι το ΑΚΕΛ αποκλείεται από τον όποιο διάλογο και θα καταφέρουν με τον τρόπο που συμπεριφέρονται να περάσουν στον δεύτερο γύρο -που εγώ λέω ότι θα είναι αδύνατο να περάσουν στον δεύτερο γύρο- και ελπίζουν ότι θα σύρουν το ΑΚΕΛ για να τους υποστηρίξει, πλανώνται».


Ερωτηθείς αν αναφέρεται σε κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ο κ. Κυπριανού είπε «αναφέρομαι σε όποιον σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο. Πλανώνται οικτρά αν θεωρούν ως δεδομένο το ΑΚΕΛ σε έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο», είπε. Πρόσθεσε ότι όποιος σέβεται το ΑΚΕΛ θα τύχει αντίστοιχα σεβασμού και από το ΑΚΕΛ, ενώ «εάν δεν σέβονται το ΑΚΕΛ, δεν πρόκειται να σεβαστεί ούτε το ΑΚΕΛ κανέναν».


Σε σχετική παρατήρηση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα καταστεί ουραγός κανενός, ενώ είπε ότι «για εμάς προέχει το Κυπριακό». Κάποιο βιάζονται, η προεκλογική εκστρατεία δεν είναι θέμα ποσότητας, είναι θέμα ποιότητας, είπε. Σε ερώτηση, τέλος, αν η δική του υποψηφιότητα είναι στο τραπέζι, είπε ότι ο ίδιος εκπλήσσεται για τα όσα γράφονται, καθώς η σχετική συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει. «Ακόμη δεν ξεκινήσαμε, ως εκ τούτου δεν υπάρχει τίποτε πάνω στο τραπέζι, ούτε το δικό μου όνομα ούτε το οποιοδήποτε άλλο όνομα», κατέληξε.