Λειτουργεί η δημοκρατία στην Κύπρο;

Παρά το ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια κάποιοι επώνυμοι μπήκαν στη φυλακή για καταχρήσεις, χρηματισμό και άλλους λόγους, δεν σημαίνει ότι επικρατεί πλήρης εντιμότητα και διαφάνει
Όλοι οι Κύπριοι πολιτικοί κόπτονται ότι στην Κύπρο η δημοκρατία λειτουργεί άψογα. Δυστυχώς, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ουδέποτε λειτουργούσε άψογα η δημοκρατία στην Κύπρο και αυτό αποδεικνύεται από χιλιάδες παραδείγματα. Θα αρκεστώ να προβώ σε μια αναδρομή διαχρονικά από το 1960 μέχρι σήμερα, με ελάχιστα παραδείγματα.


1. Με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), πολλοί, ως επί το πλείστον αγωνιστές της ΕΟΚΑ, είχαν ταχθεί εναντίον της λύσης που προέκυψε από τις Συμφωνίες της Ζυρχης. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών κυνηγήθηκαν, κάποιοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι που μπήκαν στη δημόσια υπηρεσία, με την πάροδο του χρόνου έμειναν καθηλωμένοι χωρίς προβιβασμό.


2. Από τη δημιουργία των πολιτικών κομμάτων δημιουργήθηκε η δημοκρατία των κομμάτων, τα οποία λυμαίνονταν ό,τι μπορούσαν, ιδιαίτερα τις θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, στους ημικρατικούς οργανισμούς και όχι μόνον. Η αξιοκρατία είχε παραμερισθεί και όποιος είχε τα μέσα με τα κόμματα και την κυβέρνηση διοριζόταν σε κάποια θέση εργασίας.


3. Μέχρι τις εκλογές του 1976, οι θέσεις στο Κοινοβούλιο διαμοιράζονταν μετά από συμφωνία ορισμένων κομμάτων και κάποιων προσωπικοτήτων. Τρανό παράδειγμα οι βουλευτικές εκλογές του 1976, κατά τις οποίες ο νεοϊδρυθείς ΔΗΣΥ, με ποσοστό περί τα 26 τοις εκατόν, έμεινε εκτός Κοινοβουλίου λόγω του υιοθετηθέντος τότε εκλογικού συστήματος και της συνεργασίας των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών. Ας μην ξεχνάμε και τις προεδρικές εκλογές του 1968, όταν ο γιατρός Τ. Ευδόκας, ασκώντας το δημοκρατικό του δικαίωμα, «τόλμησε» να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας. Είχε γίνει στόχος μερίδας οπαδών της κυβέρνησης, οι οποίοι, καθοδηγούμενοι από αξιωματούχους της κυβέρνησης από παραδίπλα εξώστες, λιθοβολούσαν, ντοματοβολούσαν και γιαουρτοβολούσαν τον Ευδόκα!


4. Η μεγάλη πολεμική που ασκήθηκε από μέρους των κομμάτων, πλην ΔΗΣΥ, κατά κάποιων εκλεγέντων βουλευτών, οι οποίοι είχαν αναλάβει πριν θέσεις υπουργών ή άλλα αξιώματα στο πραξικόπημα. Από τη στιγμή που οι εν λόγω πραξικοπηματίες δεν εδιώχθηκαν, ως οφείλετο, από την κυβέρνηση μετά την επάνοδο Μακαρίου, βλέπω την πολεμική που τους ασκήθηκε δημόσια ως υποκριτική, γιατί σε προσωπικό επίπεδο πολλοί από αυτούς που τους πολέμησαν τους είχαν φίλους, συνεργάτες και όχι μόνον.


5. Η επιλογή των εφέδρων Αξιωματικών στην ΕΦ γινόταν πάντα με κριτήρια πολιτικών πεποιθήσεων. Από το 1964 μέχρι το 1974 πήγαιναν κατά τη συντρηπτική τους πλειοψηφία ΥΕΑ όσοι ήσαν ενωτικοί, από το 1974 μέχρι το 1988 όσοι ήσαν με το ΔΗΚΟ και τα συνεργαζόμενα με αυτό κόμματα, και μετά το 1989 το κομματικό ρουσφέτι μειώθηκε, και στη συντρηπτική τους πλειοψηφία πήγαιναν ΥΕΑ όσοι επετύγχαναν στις εξετάσεις.


6. Η επιφανειακή και ακροθιγώς εφαρμοζόμενη αξιοκρατία αποδεικνύεται από την υπερπληθώρα προσωπικού που προσλαμβάνονταν -ειδικά σε προεκλογικές περιόδους- στις Κυπριακές Αερογραμμές, το ΡΙΚ, καθώς και στους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς (ΑΗΚ, ΑΤΗΚ κλπ).


7. Η μη προσαγωγή σε δίκη πολλών καταχραστών, επιλησμόνων του καθήκοντός τους και άλλων που είχαν χρηματιστεί αποτελεί αυταπόδεικτο στοιχείο της ελλειμματικής δημοκρατίας που είχαμε στην Κύπρο.


8. Το χειρότερο όμως παράδειγμα, που αποτελεί τρανό έλλειμμα δημοκρατίας, είναι η στάση των όσων υποστήριξαν την ψήφιση του σχεδίου Ανάν, που όταν αυτό καταψηφίστηκε από το 76 τοις εκατόν των Ελλήνων της Κύπρου, προσέτρεξαν στο εξωτερικό για να καταγγείλουν την κυβέρνηση της Κύπρου. Το χείρον όμως είναι ότι αυτοί σήμερα, ενώ υποστηρίζουν μια λύση του τύπου Άναν, διακηρύττουν ότι εκείνο το σχέδιο δεν ήταν καλό, χωρίς όμως να παραδεκτούν στον λαό ότι είχαν λανθασμένες θέσεις τότε. (Κάποιος που εκλαμβάνει τους άλλους για ηλιθίους και στο τέλος αυτοαποκαλύπτεται είναι ο ίδιος βλάκας.)


9. Σήμερα βρίσκεται στη Βουλή το κόμμα ΕΛΑΜ, το οποίο είναι νόμιμο κόμμα και κατήλθε στις εκλογές κερδίζοντας δυο θέσεις στο Κοινοβούλιο. Αυτό το κόμμα πολεμάται από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα και κάποια μικρότερα, απαξιώνεται και ενίοτε λοιδωρείται. Είναι άξιον απορίας γιατί τα εν λόγω πολιτικά κόμματα, που είναι «θεματοφύλακες» της Δημοκρατίας, ορκίστηκαν να εφαρμόσουν το Σύνταγμα της ΚΔ, έχουν αυτή την αντιδημοκρατική θέση έναντι σε κόμμα το οποίο επέλεξαν οι Έλληνες ψηφοφόροι της Κύπρου. Είναι αυτό σεβασμός στη δημοκρατία και στους πολίτες;


Αλήθεια, αν οι Βρετανοί ή οι Ρώσοι Κύπριοι υπήκοοι αποφασίσουν να ιδρύσουν πολιτικό κόμμα και ζητήσουν την ψήφο των ομοεθνών τους, τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα; Θα τηρήσουν τη στάση που τηρούν έναντι του ΕΛΑΜ; Αυτό να το θυμάστε...


10. Η συγκρότηση μονομελούς ερευνητικής επιτροπής, που έγινε για την έκρηξη στο Μαρί, και τα όσα επακολούθησαν, μήπως είναι δημοκρατικό στοιχείο;


11. Η Κύπρος κατέχεται κατά το 37 τοις εκατόν από την Τουρκία και, δυστυχώς, στην υπό διαπραγμάτευση λύση υπάρχουν μεγάλα ελλείμματα δημοκρατίας, ήτοι το 18% εξισώνεται με το 82%, γίνεται αποδοχή εποίκων που αποτελούν έγκλημα πολέμου μη παραγραφόμενο, ξεγράφονται ελληνικές περιουσίες και άλλα.


Παρά το ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια κάποιοι επώνυμοι μπήκαν στη φυλακή για καταχρήσεις, χρηματισμό και άλλους λόγους, δεν σημαίνει ότι επικρατεί πλήρης εντιμότητα και διαφάνεια, απλώς αυτό οφείλεται προτίστως στο δίδυμο Γενικός Ελεγκτής-Γενικός Εισαγγελέας, και στον φόβο κάποιων ΜΜΕ και ίσως μερικών άλλων.


Ας αποτελέσει αυτό μια καλή αρχή, αν θέλουμε η Κύπρος να γίνει μια σωστή Δημοκρατία και ο κυπριακός λαός να προοδεύσει.