Οι Έλληνες μπορούμε

Αρκεί να εργασθούμε ενωμένοι, προγραμματισμένα, πειθαρχημένα, ανυστερόβουλα και με ξεκάθαρους στόχους υπέρ του εθνικού συμφέροντος
«Η σημερινή ημέρα της Κυριακής της Ορθοδοξίας μάς υπενθυμίζει τη δύναμη που διαθέτουμε, ως Εκκλησία και ως Ελληνισμός, να υπερβαίνουμε τα αδιέξοδα». Σ' αυτήν τη φράση περικλείεται η πεμπτουσία της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο, στέλλοντας μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης στην κατακρεουργημένη κοινωνία της Ελλάδας. Είναι γεγονός πως οι Έλληνες, με τα πολλά χαρίσματα και τις αρετές που διαθέτουμε, μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο, σηκώνοντας τον Ελληνισμό σε ύψη θαυματοφόρα.


Αρκεί να εργασθούμε ενωμένοι, προγραμματισμένα, πειθαρχημένα, ανυστερόβουλα και με ξεκάθαρους στόχους υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2004, η τέλεση των καλύτερων Ολυμπιακών Αγώνων την ίδια χρονιά και η υλοποίηση του εθνικού στρατηγικού στόχου της Ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το τεράστιο βαρίδι του Κυπριακού Ζητήματος. Ειδικότερα στην υπόθεση της Ένταξης μεγαλούργησε η προσήλωση στον τεθέντα εθνικό στόχο υπεράνω κομματικών σκοπιμοτήτων, μωροφιλοδοξιών και ιδιοτελών συμφερόντων.


Σήμερα, που στην ευρύτερη γειτονιά μας επισυμβαίνουν πολεμικές συρράξεις και κατακλυσμιαίες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, απαιτείται η χάραξη υπερκομματικής στρατηγικής, με κεντρικό στόχο την κοινωνική ανόρθωση, την οικονομική ανασυγκρότηση και την εθνική αναγέννηση. Περαιτέρω, απαιτείται η δημιουργία συγκροτημένου άξονα συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας σε κρίσιμους οικονομικούς τομείς όπως ο τουρισμός, η αγροτική πολιτική, η εκπαίδευση και η τεχνογνωσία.


Πέραν τούτων, προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα ενώσουν τους πολίτες και θα πυρακτώσουν την ελληνική ψυχή, η οποία σμιλευμένη στην υψικάμινο του εθνικού χρέους και του άδολου πατριωτισμού θα μεγαλουργήσει ξανά σε τούτη την ιστορική συγκυρία. Τώρα, που η ιστορία κτυπά την πόρτα μας τόσο στο Κυπριακό όσο και στα άλλα μείζονα εθνικά θέματα, ας κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση.


Ναι, οι Έλληνες μπορούμε. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, στις μελλοντικές γενεές και στη μαρτυρική μικρή μας πατρίδα.


ΞΕΝΗΣ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
Δημοσιογράφος,
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού
in.el.politismou@gmail.com